Ваша корзина

В корзине нет товаров
Вход с паролем Регистрация
Каталог
Партнерские сайты
Сервис
  • Поставщики
  • Доставка
  • Гарантия
  • О магазине
Статьи

Наши коллеги artmisto.net

Web и интернет

Интересные статьи

Статьи из мира интернета

artmisto.net
Наши коллеги artmisto.net. Казино "Buddy.Bet" радо сообщить всем азартным игрокам о запуске своего нового сайта, предоставляющего множество увлекательных игр и выгодных бонусов.

Последние статьи
Где заказывать ремонт ноутбука: пара советов для пользователей

Юридическое сопровождение сделок с недвижимостью юридических лиц

Бесшовные натяжные потолки – прекрасное решение для любого помещения

Мини атс panasonic
Видеокамеры для всех

 

 

Широкий выбор:

видеокамеры и аксессуары

Телевизоры LCD

Рекомендуем:  

   Каталог телевизоров LCD

по доступным ценам 

Рейтинг
Сейчас на сайте
На данный момент
в магазине находится:

1 посетитель(ей)

Що робити якщо комп'ютер не включається

  1. Чому виникають проблеми з включенням комп'ютера
  2. Збої в подачі електроживлення
  3. Несправний блок живлення
  4. Розрядилася батарейка на материнській платі
  5. Високий ступінь запиленості
  6. Збої в роботі комплектуючих ПК і шлейфів
  7. Неякісна кнопка харчування
  8. Несправна материнська плата

Уже багато років комп'ютер є невід'ємною частиною життя людей різного віку і соціального статусу. Тому нескладно зрозуміти, яку паніку викликають ситуації, коли комп'ютер взагалі не включається при натисканні на кнопку харчування, і немає сигналу ні від одного індикатора. Причин тому може бути безліч. При виникненні таких випадків необхідно, не відкладаючи в довгий ящик, розібратися з тим, чому не включається комп'ютер і що потрібно робити для усунення даної проблеми.

При виникненні таких випадків необхідно, не відкладаючи в довгий ящик, розібратися з тим, чому не включається комп'ютер і що потрібно робити для усунення даної проблеми

Чому виникають проблеми з включенням комп'ютера

Джерелом збоїв в роботі такого складного пристрою може бути будь-який чинник, що забезпечує його функціонування.

Комп'ютер може не включатися, або при його включенні не завантажується операційна система, або не працює монітор.

Зрозуміти, який із них має відношення до конкретного випадку, не завжди легко. Особливо, якщо комп'ютер взагалі не реагує на кнопку пуск і не пищить. У такому випадку може знадобитися допомога фахівця, але знати і розбиратися в тому, що може спровокувати порушення в роботі і що з цим робити, повинен кожен користувач. До основних причин, коли комп'ютер не включається, відносяться:

  1. Збої в подачі електроживлення 220В (несправність розетки, перегнутий кабель, проблеми з ДБЖ).
  2. Несправності в роботі блоку живлення комп'ютера.
  3. Розрядилася батарейка на материнській платі.
  4. Ступінь запиленості заважає роботі комп'ютера.
  5. Збої в роботі комплектуючих або шлейфів.
  6. Встановлено неякісна кнопка харчування або порушені контакти в її з'єднанні.
  7. Несправна материнська плата
  8. несправності процесора
  9. Проблеми в роботі відеокарти або оперативної пам'яті.

Виявити причину того, чому не включається комп'ютер конкретного користувача, якщо проблема з ряду стандартних, досить просто. Єдине, чого не варто робити, - застосовувати фізичну силу там, де є потреба у інтелект. Якщо після всіх висунутих версій і проведених маніпуляцій комп'ютер як і раніше не вдалося повернути до життя, стукати по ньому не варто, так як це спровокує ще більші проблеми і може привести до втрати даних - більш серйозну проблему в плані вирішення. Найкраще звернутися до фахівців.

Збої в подачі електроживлення

Найпростіша версія того, чому комп'ютер не включився відразу і не світиться жодна лампочка (підсвічування кнопки, світлодіодні індикатори на материнській платі), пов'язана з подачею електроживлення. Саме тому проблема з харчуванням очолює список несправностей. Перш, ніж панікувати і влаштовувати мозковий штурм, перевірте, чи є взагалі напруга в розетці, до якої підключений комп'ютер. Щоб перевірити справність розетки досить підключити будь-який електроприлад, що попався під руку.

Бувають ситуації, коли в приміщенні тільки одна розетка, а приладів, які потрібно підключити до електромережі, - безліч. В такому випадку на допомогу приходять подовжувачі та розгалужувачі. А це при перевищенні максимального навантаження на одну розетку або в разі перепаду напруги може послужити причиною неотримання комп'ютером потрібної частки енергії. Щоб перевірити, чи так це, необхідно відключити всі споживачі електричного струму від розетки і залишити тільки комп'ютер. Також переконайтеся в справності тієї розетки в подовжувачі до якої підключений комп'ютер.

В поганий подачі живлення може бути винен кабель комп'ютера (особливо, якщо при включенні світиться монітор, і на колонках горять лампочки). Що робити: витягніть кабель з розетки і гнізда і ще раз щільно вставте його на місце.

Якщо ваш комп'ютер підключений через джерело безперебійного живлення (ДБЖ), щоб перевірити чи не є він винуватцем проблеми, просто підключіть кабель від системного блоку безпосередньо до розетки.

Несправний блок живлення

Коли ви переконалися в справності вищевказаного, наступною ланкою в якому можуть виникнути збої при справній подачі живлення в комп'ютер є блок живлення. В цілому, блоки живлення виходять з ладу через висихання (здуття) конденсаторів. До того ж, блок живлення низької якості при виході з ладу може завдати шкоди і інших компонентів комп'ютера, особливо, можуть згоріти такі дорогі деталі, як процесор і материнська плата. З такою проблемою стикаються, насамперед, власники комп'ютерів дешевої збірки, в яких з метою економії встановлюють блоки живлення низької якості.

Дуже важливо стежити за роботою вентилятора БП. Якщо він не обертається, відбудеться перегрів цього пристрою, спрацює захист і комп'ютер вимкнеться.

Якщо дана деталь не працює, рішення проблеми досить просте: замінити блок живлення на новий. Бажано, щоб це був якісний блок, тим самим продовжите термін служби вашого комп'ютера.

Щоб зрозуміти, що проблема саме в ньому, знадобиться тестер (мультиметр). При вимірі напруги в справному блоці живлення між чорним і червоним проводами повинно бути 5В, в свою чергу, між чорними і жовтими - 12В. Допускається незначна, в 7% максимум, відхилення показників - в такому випадку блок справний. Якщо ж ні, то проблема в блоці, і на питання «що робити?» Відповідь єдиний - його потрібно міняти.

Розрядилася батарейка на материнській платі

Розряджена батарея дасть про себе знати наступним повідомленням чорному екрані CMOS checksum error - Defaults loaded. Press F1: to continue. Після натискання F1 завантаження продовжиться, але може виникнути маса проблем в роботі комп'ютера.

Кожна материнська плата комп'ютера оснащена літієвої батарейкою на 3В, яка підтримує енергозалежні параметри пам'яті CMOS. Ця пам'ять відповідає за настройки БІОС.

Якщо системний блок комп'ютера експлуатують досить довго (3-5 років), батарейка сідає. При цьому втрачаються настройки, що можна помітити заздалегідь, якщо при включенні комп'ютера збиваються дата і час. При цьому, коли система завантажується, БІОС може запитувати оновлення налаштувань.

Коли батарейка повністю розряджена - комп'ютер включиться, але далі процедури POST вантажиться не буде, тобто до запуску операційної системи справа не дійде. У випадках, якщо комп'ютер не включається, слід обнулити настройки БІОСа за допомогою перемички Clear CMOS.

Перевірити, чи працює батарейка, можна також за допомогою мультиметра.

Високий ступінь запиленості

У випадках, якщо за весь період роботи з комп'ютером користувач жодного разу не чистив його від пилу, дивуватися тому, що через пару років системний блок взагалі не зможе включитися не варто. При накопиченні значної кількості пилу, комп'ютер подає відповідні сигнали: перегрівається, перезавантажується, починає зависати.

Що робити в цьому випадку? Як нескладно здогадатися, усуває проблему ретельна чистка за допомогою пензликів і пилососа. Причому необхідно пройтися по всіх робочих компонентів системного блоку, контактам оперативної пам'яті і платам.

Особливу увагу приділяйте чищенні кольорів (вентиляторів). Якщо при включенні кулер крутиться, а потім зупиняється або не крутиться зовсім, це дає підстави для подальших збоїв в роботі системного блоку і перегріву комп'ютера. Особливу увагу звертаємо на роботу вентиляторів центрального процесора, графічного на відеокарті і системи охолодження вінчестерів. При досягненні критичних температур на цих компонентах комп'ютер вимикається - спрацьовує захист від перегріву. При наступному включенні він відразу вимкнутися, потрібно почекати поки він трохи охолонути, а краще в цей час почистити пил. Слід пам'ятати, що тривала робота на граничних температурах значно скорочує термін служби цих дорогих комплектуючих.

Не завадить також оновити шар термопасти після чистки вентилятора на процесорі. Шар термопасти покращує контакт з охолоджувачем, захищає від перегріву і забезпечує надійність роботи.

Збої в роботі комплектуючих ПК і шлейфів

Найскладніший етап в пошуку причин, внаслідок яких комп'ютер відмовляється включитися. Кожен з компонентів може впливати на включення і на роботу системи в цілому.

Що робити, як знайти в чому саме проблема? Для початку відключаємо всі компоненти системного блоку, які не впливають на процес первинного включення комп'ютера. Ми залишаємо підключеними:

  • материнську плату з процесором;
  • оперативну пам'ять;
  • відеокарту;
  • клавіатуру.

Якщо з вищевказаної комплектацією комп'ютер не включається виробляємо наступні дії:

  • перевіряємо методом заміни або перевстановлення в інший слот оперативну пам'ять;
  • для перевірки відеокарти відключіть кабель від монітора і підключіть в один з входів VGA, DVI або HDMI (при їх наявності) на материнській платі, або встановіть свідомо робочу відеокарту;
  • якщо не включається комп'ютер після складання або чищення, перевірте чи не відійшов чи провід від блоку живлення до гнізда подачі напруги процесора.

Якщо включити комп'ютер вдалося, підключаємо шлейфи до жорсткого диска і аналізується факт того, як завантажується і працює операційна система. Якщо при підключенні жорсткого диска все працює і горять всі лампочки, по одному підключаємо залишилися компоненти (ТВ-тюнер, звукову карту, зовнішні пристрої). Такий метод виключення дасть зрозуміти, яка з деталей блоку не працює і призводить до порушення запуску системи. Тоді рішення проблеми буде полягати в заміні комплектуючої або її ремонті.

Важливо. Всі операції проводити тільки на вимкненому комп'ютері. При відключенні кабелю від відеокарти Вимкніть монітор, в іншому випадку виведіть з ладу цей дорогий компонент.

Неякісна кнопка харчування

Кнопка включення комп'ютера часто грає не останню роль в ситуації, коли комп'ютер не включається. Якщо кнопка живлення не замикає контакти в належній мірі, комп'ютер не буде реагувати на натискання. При цьому часто не працює лампочка підсвічування.

Перевірити причетність кнопки харчування до проблеми можна, знайшовши на материнській платі роз'єм Power і вийнявши його. Після цього, обережно замкнувши дроти, треба переконатися в тому, чи зміниться результат включення. Якщо так, то це сигнал про те, що проблема дійсно в кнопці, якщо немає, пошуки ще не закінчені.

Несправна материнська плата

Як завжди, найбільш небажаний варіант розвитку подій розглядається в останню чергу. Так і в даній ситуації, адже якщо не вдається завантажити при підтвердженні даної версії, настільки важливу робочу складову системного блоку, як материнська плата, доведеться замінити. А це досить дорогий процес (ремонтувати її має сенс тільки в тому випадку, якщо вартість послуг майстра не перевищить третини від вартості нової комплектуючої). До поломки материнської плати можуть привести збої в роботі блоку живлення, перевищення температурних режимів її компонентів, надмірні зусилля при установці процесора і її кріплення в системному блоці, внаслідок появи мікротріщин. Якщо ви помітили роздуті конденсатори, то це теж говорить про її непрацездатності.

Варто відзначити, що якщо при складанні до материнської плати були підключені всі, навіть незначні деталі, то, швидше за все, вона обладнана спікером, який подасть сигнал про несправності. Простою мовою, це датчик, який звуковими сигналами (противно пищить) дає зрозуміти, що проблеми саме в роботі «материнки», а набір поєднань таких писків (різний для різних версій БІОС) навіть дозволяє точно визначити координати збою.

Що робити, якщо нічого не пищить при збої? Швидше за все, така незначна деталь просто не підключена, так як користувача запевнили, що користі від неї немає. Її можна підключити самостійно. Займе це, при належній мірі кмітливості, трохи часу. Щоб здійснити подібну операцію, знадобиться інструкція до системної плати. В інструкції ви зможете не тільки дізнатися, в якій роз'єм на материнській платі підключити спікер, а й розшифрує сигнали, якими він пищить. Залежно від типу плати і БІОС набір сигналів, з якими пищить спікер, може бути різним і означати один з варіантів:

  • несправності процесора;
  • проблеми в підключенні або роботі відеокарти;
  • несправності планок оперативної пам'яті або поганий контакт.

Буває так, що користувач при покупці не звертає увагу на сумісність материнської плати з іншими комплектуючими. Якщо людина прийняла рішення про заміну системної плати і знайшов для цього кошти, його неодмінно будуть залучати нові, вдосконалені моделі (якщо, звичайно, він у цьому розбирається). Потім в ході покупок, в комплект до «материнке» підтягується і процесор, і оперативна пам'ять, і відеокарта. Зупинити дане божевілля може нульовий баланс на рахунку карти або в гаманці покупця, або повністю зібраний і укомплектований новий комп'ютер.

Але, якщо обмежений бюджет стримує бажання користувача повністю оновити комп'ютер, при виборі нової материнської плати важливо звернути увагу на ряд ключових деталей, щоб нова складова ідеально вписалася в системний блок. Отже, на що купується платі повинні бути:

  • ідентичний старої «материнке» процесорний роз'єм (сокет);
  • необхідне число слотів оперативної пам'яті того ж типу, що й на несправній материнській платі (DDR, DDR2, DDR3 і ін.);
  • такий же інтерфейс для підключення наявного жорсткого диска (IDE, SATA);
  • відповідний слот для відеокарти PCI-Express (PCI-E 1x, PCI-E 4x або PCI-E 16x);
  • достатню для потреб користувача і ідентичне старої платі кількість слотів розширення під наявні плати PCI.

У разі, якщо набір системної логіки нової материнської плати буде відрізнятися від набору несправної «материнки», то, швидше за все, знадобиться робити переустановку операційної системи. Але, в загальному масштабі проблеми, це не складе великих труднощів і витрат. Пам'ятаєте, який б не була проблема, світло на ній клином не зійшовся. У всього є рішення, важливо правильно до нього підійти.

Якщо ж ні, то проблема в блоці, і на питання «що робити?
Що робити в цьому випадку?
Що робити, як знайти в чому саме проблема?
Що робити, якщо нічого не пищить при збої?
Курс валют магазина
Наличный расчет
1 доллар = 7.95 грн


Безналичный расчет
1 доллар = 8.1 грн
1 WMZ = 8.1 грн

Рекомендуем посетить
Новости
Дизайн и создание сайтов

Создание сайтов

Хиты продаж
Наш опрос
Что более востребовано?

 Ноутбук
 Настольный ПК
 Видеокарта
 Процессор
 Материнская плата
 Память
 Винчестер
 Монитор

Всего ответов: 1984

Ответить
Акустика для дома

 

 

Оцените качество

по доступной цене

Акустические колонки