Ваша корзина

В корзине нет товаров
Вход с паролем Регистрация
Каталог
Партнерские сайты
Сервис
  • Поставщики
  • Доставка
  • Гарантия
  • О магазине
Статьи

Наши коллеги artmisto.net

Web и интернет

Интересные статьи

Статьи из мира интернета

artmisto.net
Наши коллеги artmisto.net. Казино "Buddy.Bet" радо сообщить всем азартным игрокам о запуске своего нового сайта, предоставляющего множество увлекательных игр и выгодных бонусов.

Последние статьи
Где заказывать ремонт ноутбука: пара советов для пользователей

Юридическое сопровождение сделок с недвижимостью юридических лиц

Бесшовные натяжные потолки – прекрасное решение для любого помещения

Мини атс panasonic
Видеокамеры для всех

 

 

Широкий выбор:

видеокамеры и аксессуары

Телевизоры LCD

Рекомендуем:  

   Каталог телевизоров LCD

по доступным ценам 

Рейтинг
Сейчас на сайте
На данный момент
в магазине находится:

1 посетитель(ей)

Як прошити або перепрошити BIOS відеокарти NVIDIA

  1. Що потрібно для прошивки?
  2. Прошивка через Windows
  3. Прошивка через DOS

У відеоадаптерах від NVIDIA є система BIOS, яка контролює роботу пристрою. Вона зберігає настройки, управляє ядром, охолодженням і іншими важливими елементами. І від її прошивки (Firmware) залежить працездатність графічної плати . Програмне забезпечення БІОС можна оновити, але робіть це тільки в крайньому випадку. Якщо установка ПО пройде невдало, відеоадаптер перестане функціонувати. І при включенні комп'ютера ви будете бачити чорний екран. Прошивка відеокарти NVIDIA потрібна, якщо пристрій погано працює (попросту «глючить»), є конфлікти конфігурації. Або в ньому відсутні якісь важливі функції, які є в іншій версії BIOS. У відеоадаптерах від NVIDIA є система BIOS, яка контролює роботу пристрою

Розбираємося, як можна прошити BIOS відеокарти NVIDIA

Деякі користувачі качають нові Firmware, щоб «розігнати» відеоадаптер і самостійно виставити потрібну їм частоту. Але не варто переставляти ПО без причини. Адже в разі невдачі доведеться нести графічну плату в сервісний центр або взагалі купувати нову.

Що потрібно для прошивки?

Відкрите з ноутбуків можна перепрошити безпосередньо. Та ж ситуація з інтегрованими графічними чіпами. У них просто немає своєї BIOS, яка зберігалася б у внутрішній пам'яті відеоадаптера (Video ROM). Оновлення на нього встановлюють через основну БІОС комп'ютера.

Під час завантаження Firmware не можна відключати ПК. Передбачити, коли виникнуть проблеми з електрикою, неможливо. Тому скористайтеся пристроєм безперебійного живлення, якщо воно у вас є.

Перед тим як прошити відеокарту NVIDIA, дізнайтеся її специфікації і встановлену версію BIOS. Це можна зробити за допомогою програми CPU-Z. Знайдіть її в мережі, скачайте і запустіть. Вам потрібна інформація з розділу «Graphics Card».

  • Модель пристрою ( «Name»);
  • Його ідентифікатор ( «Device ID»);
  • Тип, розмір і частоту відеопам'яті ( «Memory Type». «Memory Size» і «Memory Clock»);
  • Ширину шини ( «Bus Width»);
  • Частоту ядра відеоадаптера ( «CPU Clock»);
  • Поточну версію БІОС ( «Version BIOS»);
  • Виробника ( «Subvendor»). Там не завжди вказана NVIDIA. У неї багато партнерів, які створюють моделі цієї марки - ASUS, Gigabyte, MSI, Palit.

Специфікації будуть потрібні при виборі Firmware. Актуальні програми можна знайти на офіційному сайті виробника. Якщо їх там немає, напишіть в будь-якому пошуковику запит «Прошивка для відеокарти [модель]». Підійде, наприклад, сервіс «techpowerup». Скачайте ПО, яке створено спеціально для певної моделі графічної плати. Орієнтуйтеся на її характеристики і поточну версію БІОС. Файл Firmware повинен мати формат .rom. Не завантажуйте нічого з сумнівних ресурсів.

Оновлення доступно тільки для відеоадаптера з одним графічним процесором. Якщо їх два, установка ПО може закінчитися погано. Зазвичай кількість зазначено в назві моделі.

Перед установкою:

  • Оновлення драйвера NVIDIA ;
  • Підготуйте флеш-накопичувач або карту пам'яті (знадобиться для завантаження через DOS);
  • Створіть резервну копію старої Firmware. Для цього в програмі CPU-Z натисніть на кнопку у вигляді стрілочки (вона знаходиться поруч з версією BIOS), виберіть «Save to file» і вкажіть шлях до папки. Так ви завжди зможете повернутися до попередньої версії ПО.

Прошивка через Windows

Щоб перепрошити БІОС відеокарти NVIDIA в середовищі Windows, вам знадобиться програма «NVFlash Win». Різні версії утиліти призначені для різних чіпів. Наприклад, NV4 підходить для відеоадаптерів TNT, NV5 - для TNT2, а GeForce 4 треба оновлювати за допомогою NVFlash 4.12. Уважно прочитайте опис та інструкцію до додатка перед тим, як його використовувати. Там повинні бути вказано, до якої моделі воно підходить.

Прошити відеокарту NVIDIA можна так:

  1. Розпакуйте архів з NVFlash і перемістіть його файли в корінь системного диска (зазвичай C: \).
  2. Туди ж скопіюйте rom-файл прошивки. Запам'ятайте його назву. Або перейменуйте його. Використовуйте тільки латиницю і цифри. Розширення не міняйте.
  3. Перейдіть в Пуск.
  4. Напишіть внизу в поле для введення «cmd» без лапок.
  5. Клацніть по з'явилася програмі правою кнопкою миші і виберіть «Від імені адміністратора». Відкриється командний рядок. Через неї треба оновлювати БІОС відеокарти NVIDIA.
  6. У ній має бути написаний шлях до системного диску. Якщо там вказана інша директорія, введіть команду «CD C: \» (лапки прибрати) і натисніть Enter.
  7. Щоб дізнатися кількість процесорів відеоадаптера, напишіть «nvflash -list».
  8. Надрукуйте «nvflash -protectoff» (з двома тире і без лапок). І знову Enter.
  9. Щоб створити копію встановленого на графічну плату ПО (якщо не зробили це раніше), введіть «nvflash -b bios.rom» (і теж Enter). На диску з'явиться новий файл. Це і є стара прошивка БІОС. Ви зможете повернутися до неї, якщо не сподобається інша програма.
  10. Напишіть «nvflash -4 -5 -6 newfirmware.rom» (з тире і без лапок). Слово «Newfirmware» замініть на назву файлу з прошивкою. І знову натисніть Enter.

І знову натисніть Enter

  1. З'явиться повідомлення «Update display adapter firmware? Press Y to confirm (any other key to abort) ». У перекладі «Оновити відеокарту? Натисніть Y, щоб продовжити (або будь-яку іншу клавішу для відміни) ». Якщо хочете завантажити ПО, використовуйте кнопку Y ( «ігрек») на клавіатурі в англійській розкладці.
  2. Установка займе кілька секунд. Коли вона закінчиться, пролунає звуковий сигнал і з'явиться сповіщення «Update successful» ( «Оновлення пройшло успішно»).
  3. Перезавантажте комп'ютер.
  4. Перевірте результат по CPU-Z. Там повинна стояти нова версія БІОС.

Прошивка через DOS

Прошивка BIOS відеокарти NVIDIA можлива і через DOS. Це операційна система, з якою взаємодіють за допомогою команд. Щоб в неї перейти з Windows, потрібен завантажувальний диск або флешка. Створити її можна за допомогою програми «Rufus».

  1. Знайдіть в інтернеті, скачайте і запустіть її.
  2. Вставте в USB-порт флеш-накопичувач . На ньому не повинно бути ніяких даних.
  3. Виберіть його в випадаючому списку «Device».
  4. У «File system» поставте «FAT32».
  5. Відзначте пункт «Create a bootable disk using». У списку поруч з ним виберіть «MS-DOS».
  6. Натисніть «Start». Програма отформатирует носій і створить на ньому завантажувальний сектор.

Потім скопіюйте на цю ж флешку файли NVFlash, стару і нову Firmware. Стара потрібна, щоб можна було її відновити з того ж носія.

Прошивка NVIDIA-відеокарти через DOS підходить для досвідчених користувачів ПК. Якщо ви раніше не запускали комп'ютер з завантажувальних дисків або накопичувачів, краще скористайтеся попереднім методом.

Спочатку поміняйте порядок завантаження, щоб ОС запускалася з зовнішнього носія.

  1. Вимкніть комп'ютер.
  2. Вставте флешку в USB-порт.
  3. Увімкніть його.
  4. При завантаженні ПК відкрийте БІОС комп'ютера (НЕ відеокарти, а саме комп'ютера). Для цього натисніть певну клавішу (F1, F2, F11 або Delete) - вона залежить від типу материнської плати. Конкретна інформація буде показана відразу після включення ПК. Щось на кшталт «Press DEL to enter Setup».

Щось на кшталт «Press DEL to enter Setup»

  1. Зайдіть в розділ «Boot». Керуйте за допомогою «стрілок» на клавіатурі і Enter.
  2. Відкрийте «Boot Device Priority». З'явиться черговість завантаження.
  3. Поставте на перше місце в черзі USB-флешку з DOS і ПО для відеокарти NVIDIA.
  4. Повернути все, як було, можна буде в цьому ж меню. Тільки замість накопичувача поставте жорсткий диск з ОС.
  5. Збережіть налаштування - перейдіть у вкладку «Save and exit».

BIOS буде завантажувати ОС з флешки. Далі все аналогічно попередньому методу. Тільки замість командного рядка буде ціла операційна система.

Щоб прошити біос відеокарти NVIDIA, треба використовувати DOS-команди. Нове ПЗ усуне багато помилок, пов'язані з графічною платою. Але воно може і нашкодити. Наприклад, якщо Firmware виявиться «битою» або несумісною з вашим типом відеоадаптера. Тому не варто встановлювати її просто так. Визначтеся, що ви хочете отримати від оновлення. Раптом можна обійтися без нього.

А яка графічна плата стоїть у вас: Radeon, NVIDIA або AMD?

Що потрібно для прошивки?
Що потрібно для прошивки?
З'явиться повідомлення «Update display adapter firmware?
У перекладі «Оновити відеокарту?
А яка графічна плата стоїть у вас: Radeon, NVIDIA або AMD?
Курс валют магазина
Наличный расчет
1 доллар = 7.95 грн


Безналичный расчет
1 доллар = 8.1 грн
1 WMZ = 8.1 грн

Рекомендуем посетить
Новости
Дизайн и создание сайтов

Создание сайтов

Хиты продаж
Наш опрос
Что более востребовано?

 Ноутбук
 Настольный ПК
 Видеокарта
 Процессор
 Материнская плата
 Память
 Винчестер
 Монитор

Всего ответов: 1984

Ответить
Акустика для дома

 

 

Оцените качество

по доступной цене

Акустические колонки