Ваша корзина

В корзине нет товаров
Вход с паролем Регистрация
Каталог
Партнерские сайты
Сервис
  • Поставщики
  • Доставка
  • Гарантия
  • О магазине
Статьи

Наши коллеги artmisto.net

Web и интернет

Интересные статьи

Статьи из мира интернета

artmisto.net
Наши коллеги artmisto.net. Казино "Buddy.Bet" радо сообщить всем азартным игрокам о запуске своего нового сайта, предоставляющего множество увлекательных игр и выгодных бонусов.

Последние статьи
Где заказывать ремонт ноутбука: пара советов для пользователей

Юридическое сопровождение сделок с недвижимостью юридических лиц

Бесшовные натяжные потолки – прекрасное решение для любого помещения

Мини атс panasonic
Видеокамеры для всех

 

 

Широкий выбор:

видеокамеры и аксессуары

Телевизоры LCD

Рекомендуем:  

   Каталог телевизоров LCD

по доступным ценам 

Рейтинг
Сейчас на сайте
На данный момент
в магазине находится:

1 посетитель(ей)

Ost-com / Новини / Новини заліза

04 березня 2008

Матеріал присвячений таким характеристикам БП, як довжина шлейфів, кількість і типи роз'ємів

У минулому матеріалі, присвяченому проблемі вибору блоку живлення (БП) для PC, основний упор був зроблений на вихідну потужність БП (див. Ще раз про вибір блоку харчування ). Але є й інші характеристики, на яких зупиняється потенційний Покупець блоку живлення - довжина шлейфів, кількість і типи розміщених на них вихідних роз'ємів.

Для прояснення ситуації, як і в минулий раз, звернемося до основоположного для всіх розробників документу - специфікації від Intel ATX 12V Power Supply Design Guide .

Конкретних вимог по довжині шлейфів і кількості роз'ємів даним документом не встановлюється. У специфікації йдеться лише про те, що дані характеристики БП залежать від конфігурації комп'ютера (типу системної плати, кількості і типу зовнішніх пристроїв). Також Специфікація обумовлює, що довжина шлейфів повинна бути такою, щоб усередині системного блоку забезпечувалася хороша конвекція повітря, щоб електричний опір проводів було мінімальним (а опір провідника, як відомо, прямо пропорційно його довжині). Мінімальна довжина шлейфу від БП до першого роз'єму, встановлена ​​ATX 12V Power Supply Design Guide для шини 12В, становить 280мм, для інших шин - 250мм.

В ідеалі довжина шлейфів повинна бути достатньою, щоб якісно з'єднати всі комплектуючі без застосування зайвих зусиль. Кількість же роз'ємів для підключення додаткових пристроїв повинно бути таким, щоб блок живлення міг забезпечити достатню потужність для всіх внутрішніх і зовнішніх пристроїв. Перевантаження блоку живлення може викликати пошкодження електричних компонентів і даних, що зберігаються.

1. Типи роз'ємів
Перелік стандартних роз'ємів живлення системної плати та дисководів наведено в табл. 1.

1

Примітка: чим менше цифра в позначенні товщини дроту, тим переріз проводу більше.

2. Головний роз'єм живлення АТХ
Служить для підключення всіх живлять і сигнальних проводів до системної плати. У 20-ти контактному вигляді даний роз'єм присутній у всіх БП форм-фактора ATX 12В до ver. 2.01. 2

на рис. 20-pin роз'єм блоку живлення конструкції АТХ

З появою процесора Pentium 4 / Athlon 64 і шини PCI-Express (також відомої як 3GIO for 3rd Generation I / O; не плутати з PCI-X або PXI) і, відповідно, збільшеним навантаженням, з'явилася необхідність в додатковому енергозабезпеченні системних плат. В Intel була створена нова специфікація блоків живлення ATX12V. Результатом цього став новий головний роз'єм, призначений для подачі додаткових напружень +12, + 5В і 3.3В на системну плату.

на рис
на рис. 24-pin роз'єм блоку живлення конструкції АТХ

Від 20-Голковий роз'єму 24-контактний роз'єм відрізняється лише 4 новими штирями (на малюнку - знизу), так що в більшості випадків він виявляється сумісний зі старими пристроями.

Положення засувки по стандарту змінилося, так що для забезпечення сумісності зі старими пристроями її часто роблять досить довгою, щоб перекривати потрібне положення в обох стандартах. Крім того, у багатьох блоків живлення додаткові 4 штирька «відшпиляються» від основної колодки (використовується позначення 20 + 4 pin), що дозволяє підключати їх в материнські плати з 20-штирьковим роз'ємом.

Зазвичай у разі, якщо немає великого навантаження, більшість материнських плат, розрахованих на 24-контактний роз'єм, можуть працювати і з 20-контактним роз'ємом.

3. Додатковий роз'єм живлення АТХ
Цей роз'єм призначений для підведення додаткового харчування до системних плат, що споживають електричний струм силою 18А при напрузі +3,3 або більше 24А при напрузі +5 В.

Причиною появи додаткового роз'єму живлення АТХ також стала розробка нових типів процесорів і системних плат. Зокрема, набори мікросхем і модулі пам'яті DIMM вимагають напруги харчування +3,3, збільшуючи тим самим поточну потребу в цьому напрузі. Крім того, багато плати включають в себе регулятори напруги, призначені для перетворення напруги, що подається +5 в різні рівні напруг, необхідні для роботи процесора. В кінцевому рахунку, зрослі потреби до вихідних напруг +3,3 і +5 В призвели до збільшення кількості та розмірів використовуваних проводів.

Щоб впоратися з цією проблемою, компанія Intel змінила специфікацію АТХ, додавши ще один силовий роз'єм, який використовується для підключення системних плат АТХ і різних Пристроїв.

на рис. 6-pin додатковий роз'єм живлення АТХ

4. Роз'єм АТХ12V
Призначений для подачі додаткової напруги +12 В на системну плату. Цей роз'єм має два силових виведення +12, кожен на 8А, що дозволяє надати додаткову напругу +12 В з максимальною силою струму до 16А.

Створено також з метою підвищення енергозабезпечення системних плат, пов'язаних з появою процесорів Pentium 4 / Athlon 64.

на рис. 4-pin роз'єм живлення АТХ12V

Увага! Категорично забороняється встромляти роз'єм АТХ12V в невикористані 4 контакту гнізда ATX-24 материнської плати. Для цього роз'єму призначене окреме гніздо.

5. Роз'єми живлення периферійних пристроїв
Призначені для підключення різних периферійних пристроїв, починаючи з дискових накопичувачів і закінчуючи внутрішнім вентилятором охолодження.

6-pin (8-pin) роз'єм призначений для подачі додаткового живлення на PCI-E VGA пристрої, а простіше кажучи, відеокарти. Такими додатковими роз'ємами оснащені більшість потужних БП (більш 500W). Але маючи у себе менш потужний БП, можна без зусиль вийти з цього становища. У комплекті з відеокартою зазвичай йде спеціальний перехідник HDD-PCI-Express, призначений для підключення відеокарти PCI-E, або його можна придбати самостійно.

У комплекті з відеокартою зазвичай йде спеціальний перехідник HDD-PCI-Express, призначений для підключення відеокарти PCI-E, або його можна придбати самостійно

6. Необов'язковий роз'єм живлення АТХ
На додаток до головного роз'єму живлення з 20 контактами технічні вимоги АТХ визначають факультативний роз'єм, що має шість контактів (дві лінії - по три контакту кожна) і 22 AWG-дроти для передачі сигналів. У комп'ютері ці сигнали можуть використовуватися для контролю і управління охолоджуючим вентилятором, подачі напруги +3,3 на системну плату або підведення живлення до пристроїв, сумісних зі стандартом IEEE 1394 (FireWire).

джерела:
- Специфікація Intel ATX 12V Power Supply Design Guide ;
- Скотт Мюллер, Модернізація і ремонт комп'ютера, 16-е видання, 2006р.

Курс валют магазина
Наличный расчет
1 доллар = 7.95 грн


Безналичный расчет
1 доллар = 8.1 грн
1 WMZ = 8.1 грн

Рекомендуем посетить
Новости
Дизайн и создание сайтов

Создание сайтов

Хиты продаж
Наш опрос
Что более востребовано?

 Ноутбук
 Настольный ПК
 Видеокарта
 Процессор
 Материнская плата
 Память
 Винчестер
 Монитор

Всего ответов: 1984

Ответить
Акустика для дома

 

 

Оцените качество

по доступной цене

Акустические колонки