Ваша корзина

В корзине нет товаров
Вход с паролем Регистрация
Каталог
Партнерские сайты
Сервис
  • Поставщики
  • Доставка
  • Гарантия
  • О магазине
Статьи

Наши коллеги artmisto.net

Web и интернет

Интересные статьи

Статьи из мира интернета

artmisto.net
Наши коллеги artmisto.net. Казино "Buddy.Bet" радо сообщить всем азартным игрокам о запуске своего нового сайта, предоставляющего множество увлекательных игр и выгодных бонусов.

Последние статьи
Где заказывать ремонт ноутбука: пара советов для пользователей

Юридическое сопровождение сделок с недвижимостью юридических лиц

Бесшовные натяжные потолки – прекрасное решение для любого помещения

Мини атс panasonic
Видеокамеры для всех

 

 

Широкий выбор:

видеокамеры и аксессуары

Телевизоры LCD

Рекомендуем:  

   Каталог телевизоров LCD

по доступным ценам 

Рейтинг
Сейчас на сайте
На данный момент
в магазине находится:

1 посетитель(ей)

ATI XGP. Огляд зовнішньої відеокарти для ноутбуків

Пару років назад по Інтернету прокотилася хвиля чуток, що ведеться робота над зовнішньою специфікацією шини PCI Express Пару років назад по Інтернету прокотилася хвиля чуток, що ведеться робота над зовнішньою специфікацією шини PCI Express. Після її появи передрікали початок виробництва зовнішніх відеокарт. Якби дані прогнози справдилися, то крім вельми масивної "коробочки" -Корпус комп'ютера поруч з нею іноді почала б сусідити ще одна, але вже з відеокартою. Її розміри безпосередньо б залежали від швидкості прискорювача і їх кількості всередині.

Взагалі слід сказати воно все це і сталося в тій чи іншій мірі. Але реальне втілення отримала сама остання розробка компанії AMD, названа ATI XGP. Точніше не просто реальне, а й одночасно масове, яке по ідеї буде доступно всім. І воно вже є. Чому і служить підтвердженням даний матеріал. Далі піде мова про ранні спроби зовнішньої реалізації PCI Express і про реальний продукт на його основі - Fujitsu Siemens AMILO GraphicBooster.

Зовнішня PCI Express

Останнім часом все комп'ютерні інтерфейси раптом дружно кинулися "назовні". Хорошим прикладом може послужити eSATA , Який є практично повною копією SerialATA, тільки що в зовнішньому виконанні. Тепер ось прийшов час PCI Express. Навіть не тепер, а ще два роки тому. У лютому 2007 року організація PCI-SIG, що займається розвитком і стандартизацією шини PCI Express, випустила специфікації PCI Express External Cabling.

Звичайно, така довга назва не прижилася. Буквально відразу з'явилося кілька варіантів скорочень: External PCI Express, External PCIe, Cabled PCI Express і все в тому ж дусі. Нічого революційного в технології не було. Представлені документи лише описували які кабелі та роз'єми слід використовувати для забезпечення пропускної здатності портів х1, х4, х8 і х16. При цьому стандарт досі чітко не визначає максимальну довжину проводу.

Що стосується швидкості передачі даних, то на той момент був актуальним стандарт PCI Express версії 1.1. Так що на одну лінію припадала швидкість 250 Мбайт / с. PCI-E 2.0 збільшує це значення вдвічі. Однак ніяких додаткових анонсів PCI-SIG не робила, хоча теоретично проблем переходу на другу і навіть майбутню третю версію бути не повинно.

Що ж виробники? А нічого. Специфікації зовнішньої шини PCI Express були випущені, тільки ось ніяких масових продуктів досі немає. Треба думати компанії правильно розсудили, що додаткові коробочки на робочому столі ніхто особливо бачити не бажає. Хіба що якщо мова йде не про ноутбуках.

З ноутбуками вийшла взагалі цікава історія. Як відомо, приблизно три роки тому почалося масове поширення інтерфейсу ExpressCard, в основі якого лежить все той же PCI Express. Якраз цим останнім властивістю і скористалися деякі компанії. Більш всіх відзначилася Magma зі своїми продуктами ExpressBox і ExpressBox Pro.

Magma ExpressBox і ExpressBox Pro

Нічого сверхгеніальний компанія Magma не запропонувала. Вона зробила спеціальний алюмінієвий кейс, усередині якого розташовується самий звичайний роз'єм PCI Express за розмірами рівний PCI Express x16. Відмінності між ExpressBox і ExpressBox Pro полягають тільки в більшому обсязі останньої коробки.

Відмінності між ExpressBox і ExpressBox Pro полягають тільки в більшому обсязі останньої коробки

Підключення Magma ExpressBox до ноутбука

Після за допомогою спеціального кабелю, на жаль невідомо чиєї конкретно розробки, коробка підключається до перехідника. Перехідник вставляється в слот ExpressCard ноутбука, або ж в слот PCI Express звичайного настільного комп'ютера. Обидва варіанти перехідника йдуть в комплекті поставки.

Таким чином теоретично можна підключити будь-яку плату розширення PCI Express до мобільного або настільного комп'ютера. Але тут є кілька обмежень. Перш за все це швидкість передачі даних - вона не перевищує 250 Мбайт / с, тобто відповідає стандарту PCI-E x1 версії 1.1. Для гигабитной мережевої карти цього цілком достатньо, але ось для потужного прискорювача тривимірної графіки - немає. Та й потужну відеокарту не вдасться встановити ще з двох причин: ExpressBox здатний забезпечити не більше 55 Вт енергії, чого для сучасних відеокарт далеко не завжди вистачає; і сучасні флагманські прискорювачі мають двослотовою систему охолодження, яка не поміститися в корпус ExpressBox.

Та й потужну відеокарту не вдасться встановити ще з двох причин: ExpressBox здатний забезпечити не більше 55 Вт енергії, чого для сучасних відеокарт далеко не завжди вистачає;  і сучасні флагманські прискорювачі мають двослотовою систему охолодження, яка не поміститися в корпус ExpressBox

Коробка MSI Luxium для плат розширення PCI Express

Щось схоже випустила і компанія MSI. Імовірно її розробка носила комерційна назва Luxium. Її коробка, виконана з пластика і сильно нагадує радіо середини XX століття, призначалася в основному для відеокарт, а підключати її планувалося до ноутбуків через ExpressCard.

Роз'єми зовнішнього PCI-E боксу MSI Luxium

Разом з тим на задній панелі боксу, крім роз'єму живлення і роз'єми підключення кабелю PCI Express, виведені два роз'єми USB, RJ-45 і повний комплект аудіо виходів і входів для підключення акустичної системи класу 7.1.

1

Встановлена відеокарта в MSI Luxium

Всередину, на скільки ми зрозуміли, встановлювалася звичайнісінька відеокарта. Звичайно, з усіма супутніми обмеженнями у вигляді швидкості передачі даних не більше 250 Мбайт / с. Про енергетичних обмежень нам невідомо, але навряд чи туди буде дозволено встановити що-небудь з флагманських прискорювачів.

ASUS XG Station

Думаєте на цьому все? Не тут то було! На початку 2007 року відзначилася компанія ASUS, яка анонсувала продукт під назвою XG Station. Дизайн пристрою був куди більш футуристичним, ніж ретро-ностальгія MSI. Всередину нього ASUS пропонувала встановлювати відеокарту власного виробництва ASUS EN7900GS, засновану на NVIDIA GeForce 7900 GS. Крім розширених графічних можливостей XG Station дозволяла регулювати гучність звуку, підключати до себе колонки або навушники, а на передній панелі був розташований інформаційний екран. На останньому відображався поточний рівень гучності, поточний FPS, частота графічного чіпа і швидкість обертання вентилятора відеокарти. Більш того, XG Station навіть підтримувала розгін! Підключався все це справа до ноутбука також через інтерфейс ExpressCard.

Ми впевнені, що при бажанні можна знайти ще кілька продуктів подібно до тих, що описані вище. Але, на жаль, не в продажу. Подібний ексклюзив безумовно надійшов на ринок в дуже обмеженій кількості і навіть якщо доступний для придбання, то під замовлення. Але по-справжньому масовим продуктом повинна стати технологія ATI XGP.

ATI XGP

У середині 2008 року компанія AMD представила нову мобільну платформу Puma. В її рамках були представлені нове сімейство процесорів, серед яких виділялися флагманські Turion 64 X2 Ultra серії ZM, і новий мобільний чіпсет AMD M780G з вбудованою графікою ATI Radeon HD 3200.

Навряд чи для когось стане одкровенням, що в плані "чистої" продуктивності чіпи AMD повільніше своїх прямих конкурентів від Intel. Це відноситься як до мобільних, так і настільним рішенням. Тому в Puma AMD стала більше тиснути на графічні можливості платформи. Остання оснащена не тільки найшвидшою на сьогоднішній день вбудованою графікою, але і дозволяє використовувати її спільно з будь-дискретною відеокартою сімейства Mobility Radeon HD 3000. Дана технологія отримала назву HybridGraphics.

Дана технологія отримала назву HybridGraphics

Опис можливостей ATI XGP

Друга графічна новинка Puma полягала в можливості підключення зовнішньої відеокарти. Цю технологію назвали ATI XGP (eXternal Graphics Platform). Перші чутки з приводу її розробки з'явилися ще в 2007 році. Проект під кодовим ім'ям Lasso передбачав використання звичайної відеокарти, але в зовнішньому виконанні. До комп'ютера вона підключалася б за допомогою двох кабелів, що вимагала перша версія специфікації зовнішньої PCI Express.

Роз'єм, розроблений JAE спеціально для ATI XGP

Згодом проект був згорнутий. Зараз очевидно, що компанія вирішила відмовитися від оригінального стандарту PCI-SIG. Зокрема від запропонованого варіанту провідного з'єднання. Адже якщо застосовувати його для ноутбуків, то роз'єм був досить великий, та й ціна не дуже влаштовувала. Тому AMD звернулася за допомогою до компанії JAE (Japan Aviation Electronics Industry), яка саме спеціалізується на випуску широкого асортименту різних роз'ємів, в тому числі і для передачі великих обсягів даних з високою швидкістю.

У своєму офіційному документі, що описує технологію ATI XGP, AMD навіть привела порівняння габаритів нового коннектора в порівнянні з тим, що пропонує PCI-SIG:

Загалом роз'єм JAE вийшов менше і дешевше. Що ж, дуже похвально. Крім того, як можна помітити, оригінальний Cabled PCI Express, підтримує специфікацію інтерфейсу версії 1.1, тоді як AMD відразу зосередилася на версії 2.0. Крім вдвічі вищою швидкості передачі даних вона підтримує функцію гарячого підключення і відключення пристроїв. Тобто відеокарту ATI XGP можна приєднувати і від'єднувати коли комп'ютер включений.

Тобто відеокарту ATI XGP можна приєднувати і від'єднувати коли комп'ютер включений

ATI XGP дозволяє підключити два монітори

ATI XGP додатково підтримує шину USB. Так що зовнішні відеокарти безумовно будуть оснащуватися парою таких роз'ємів, причому здатних забезпечувати силу струму до 500 мА, що дозволяє підключати зовнішні жорсткі диски, оптичні приводи і інші енергоємні пристрої, а не тільки клавіатуру і мишку. Що стосується відеороз'ємів, то підтримуються DVI-I, HDMI і опціонально DisplayPort. Число роз'ємів на самій коробці прискорювача навряд чи перевищить дві штуки, оскільки це вже обмеження відеокарти, яка оснащується двома чіпами RAMDAC. Втім, якщо встановити прискорювач з двома GPU (наприклад, ATI Mobilitу Radeon HD 3850/3870 X2), то теоретично можна задіяти їх паралельно - максимальне число відеовиходів зросте до чотирьох.

Режим роботи Cross Display

Є у ATI XGP ще і режим роботи Cross Display, що дозволяє виводити картинку на екран ноутбука. Але, забігаючи наперед відзначимо, що поки він не був реалізований. Треба думати дана недоробка виключно програмна і лягає на плечі розробників драйверів.

Разом з тим новий роз'єм JAE не здатний забезпечувати достатню для роботи відеокарти кількість електроенергії. Ймовірно за рахунок цього його і вдалося зменшити в порівнянні з оригінальним стандартом Cabled PCI Express. З цієї причини зовнішні прискорювачі ATI XGP будуть поставлятися з окремим блоком живлення, і працювати в автономному режимі не здатні. Зауважимо, що система розподілу повністю здійснюється з комп'ютера - ніяких кнопок на коробці відеокарти дизайном не передбачено. Прискорювач буде відключатися якщо не підключений до ноутбука або якщо останній перебуває в сплячому або вимкненому стані.

Що стосується технології CrossFireX, то вона підтримується тільки в рамках однієї "коробки". Схематично AMD це зображує наступним чином:

Схематично AMD це зображує наступним чином:

Схема конфігурацій модулів ATI XGP

У першому випадку буде використовуватися лише один графічний процесор, а також передбачається опциональное наявність USB-хаба. Другий варіант більш громіздкий, але число GPU може дорівнювати двом, а до USB-хабу може бути підключений USB-накопичувач, зокрема жорсткий диск. Синхронну роботу обох GPU буде здійснювати спеціальний чіп PCI-E Switch, а обмін даними вони будуть вести через окрему шину CrossFire. Все це досить сильно нагадує логіку роботу двочіпових відеокарт AMD: Radeon HD 3870 X2, HD 4850 X2 і HD 4870 X2. А ось спільна робота ATI XGP разом з інтегрованою відеокартою поки не передбачена. Не виключено, що в одному з наступних поколінь технологій дана можливість буде додана.

Поки що ATI XGP передбачає установку прискорювачів класу ATI Mobility Radeon HD 3870 в більш дешевому варіанті і Mobility Radeon HD 3870 X2 в більш дорогому. Вести обмін даними з ноутбуками вони будуть за допомогою інтерфейсу PCI Express x8 версії 2.0. Але при необхідності можна буде встановити коннектор PCI Express x16.

Власне на цьому все. Можна переходити до розгляду реальних продуктів.

Fujitsu Siemens AMILO GraphicBooster

Отже, ідея ATI XGP полягає в тому, щоб ноутбук зміг би повністю замінити настільний комп'ютер. Підключивши до лептопу зовнішню відеокарту, клавіатуру, мишу і монітор ви отримаєте відмінний по ергономіці ПК з мініатюрним портативним корпусом. І ближче всього до такої концепції сьогодні підійшла компанія Fujitsu Siemens Computers.

Коли була представлена ​​платформа AMD Puma японо-німецька фірма одна з перших заявила про плани випустити продукт на базі ATI XGP. І, що дуже приємно, планам цим судилося збутися, хоч і не відразу. Реальний продукт став доступний лише до кінця 2008 року. У грудні навіть пройшла його презентація в Москві, проведена спільно з AMD. Ну а на початку цього року коробочки з ATI XGP inside стали поставляти дистриб'юторам.

Ну а на початку цього року коробочки з ATI XGP inside стали поставляти дистриб'юторам

Fujitsu Siemens AMILO Sa 3650

Зауважимо однак, що роз'єм від японської JAE отримав тільки один ноутбук - AMILO Sa 3650. Дана модель нічим екстраординарним (крім підтримки ATI XGP) не виділяється, також як і звичайною назвати її не можна. Це 13.3-дюймовий мобільний комп'ютер з середнього цінового діапазону вартістю від 40000 рублів і вище залежно від конфігурації. Ми якраз мали справу з версією за 40000 рублів, чия конфігурація виглядає наступним чином:

Права грань Fujisu Siemens AMILO Sa 3650

Права грань Fujisu Siemens AMILO Sa 3650

Сенсорні кнопки Fujisu Siemens AMILO Sa 3650

Ще з не зовсім звичайного можна відзначити оптичний привід зі слотової завантаженням, подібно ноутбука Apple. Це також іміджевий елемент, який робить неможливим використання дисків з діаметром 8 см. Та й функція витягання диска призначена на сенсор, що на наш погляд кілька непрактично.

Задня грань Fujisu Siemens AMILO Sa 3650

Згадаємо про ще одну особливість Sa 3650 - замість вже давно морально застарілого роз'єму D-SUB Fujitsu Siemens встановила більш актуальний сьогодні DVI-I, за що честь їй і хвала.

Згадаємо про ще одну особливість Sa 3650 - замість вже давно морально застарілого роз'єму D-SUB Fujitsu Siemens встановила більш актуальний сьогодні DVI-I, за що честь їй і хвала

Ліва грань Fujisu Siemens AMILO Sa 3650

Ну а горезвісний зовнішній роз'єм PCI Express x8 виведений НЕ ліву грань ноутбука.

Тепер перейдемо до коробочці GraphicBooster. Сьогодні вона поки що доступна разом з самим ноутбуком. Причому ноутбуком більш потужної конфігурації, ніж була у нас. Зокрема мова йде про більш швидкому процесорі (ZM-86 з частотою 2.4 ГГц), 4 гігабайти пам'яті, жорсткому диску на 320 Гбайт. Загальна ціна комплекту зростає до 60000 рублів. Якщо спробувати виключити різницю в конфігураціях, то вартість одного GraphicBooster ми б оцінили в суму 12-14 тисяч.

Якщо спробувати виключити різницю в конфігураціях, то вартість одного GraphicBooster ми б оцінили в суму 12-14 тисяч

Fujitsu Siemens AMILO GraphicBooster

Оформлений GraphicBooster в стилі останнього покоління ноутбуків Fujitsu Siemens серії AMILO. Єдино що у останніх більш гострі кути, тоді як у GraphicBooster вони плавно закруглені.

Передня грань Fujitsu Siemens AMILO GraphicBooster

На передню грань коробки зовнішньої відеокарти винесені назва мобільного серії, назва виробника і наклейка ATI XGP. Трохи правіше і вище останньої розміщені два синіх світлодіодних індикатора. Перший горить коли GraphicBooster включений, а другий коли відеокарта підключена до ноутбука.

Перший горить коли GraphicBooster включений, а другий коли відеокарта підключена до ноутбука

Задня грань Fujitsu Siemens AMILO GraphicBooster

Задня панель віддана під роз'єми. Там знаходяться DVI-I, HDMI і роз'єм живлення. Справа по центру виявляється "ямочка" Kensington Lock.

Права грань Fujitsu Siemens AMILO GraphicBooster

Справа знаходиться роз'єм PCI Express x8 і два порти USB.

Справа знаходиться роз'єм PCI Express x8 і два порти USB

Ліва грань Fujitsu Siemens AMILO GraphicBooster

Ну а зліва було винесено масивний блок вентиляційних отворів, через який видувається повітря.

Днище Fujitsu Siemens AMILO GraphicBooster

Забір повітря здійснюється через днище. Зауважимо, що під час роботи GraphicBooster нагрівався не дуже значне, навіть після приблизно години тестування в тривимірних додатках.

Зауважимо, що під час роботи GraphicBooster нагрівався не дуже значне, навіть після приблизно години тестування в тривимірних додатках

Внутрішній устрій Fujitsu Siemens AMILO GraphicBooster

З інтересу ми розкрили верхню кришки зовнішньої відеокарти. Під нею виявилася мікросхема, що займає практично всю площу коробки. В її центрі видніється вентилятор.

Кабель для ATI XGP

Довжина кабелю для GraphicBooster може досягати двох метрів, але в нашому випадку він був не довше 40 см.

Довжина кабелю для GraphicBooster може досягати двох метрів, але в нашому випадку він був не довше 40 см

Конектор ATI XGP

Конектор по ширині трохи більше 4 см, а по висоті не перевищує 0.6 см. У роз'єм він вставляється просто і з легким клацанням.

Fujitsu Siemens AMILO Sa 3650 з підключеним GraphicBooster

Щодо ноутбука коробка GraphicBooster займає порівняно мало місця. Довжини кабелю досить, щоб відсунути її трохи осторонь від мобільного комп'ютера, але зняти зі столу її не вийде. Також не вийде підсунути відеокарту впритул - не дозволять масивні коннектори. Та й навіть якби дозволяли робити цього не варто - у Sa 3650 зліва, куди підключається GraphicBooster, знаходяться вентиляційні отвори.

Та й навіть якби дозволяли робити цього не варто - у Sa 3650 зліва, куди підключається GraphicBooster, знаходяться вентиляційні отвори

Блок живлення для Fujitsu Siemens AMILO GraphicBooster

Разом із зовнішньою відеокартою Fujitsu Siemens поставляє два товстих талмуда сторінок на 300 кожен, званих "керівництво користувача", а також досить масивний блок живлення на 90 Вт (20 В; 4.5 А). Ви не подумайте, GraphicBooster не так складний, що вимагає такої кількості документації - просто вона переведена на два десятка мов, серед яких нам вдалося знайти і російську. На кожен мову відведено не більше 10-15 сторінок. А ось що стосується блоку живлення, то точно таким же оснащується і сам ноутбук Sa 3650.

підключення

Вище ми писали, що GraphicBooster підтримує гаряче підключення і відключення. Але, що цікаво, в документації Fujitsu Siemens не рекомендує відключати зовнішню відеокарту коли мобільний комп'ютер працює. А ось драйвер зовсім іншої думки:

Застереження драйвера про гарячому відключенні Fujitsu Siemens GraphicBooster

В принципі Нічого страшного стане, только если ви відразу НЕ подбаєте про закриття вікон Додатків, то смороду просто пропадуть. Ну а що стосується "Безпечного витягання пристрою", то воно відбувається як якби ви відключали звичайну флешку:

Ну а що стосується Безпечного витягання пристрою, то воно відбувається як якби ви відключали звичайну флешку:

Безпечне вилучення Fujitsu Siemens GraphicBooster

Що стосується драйвера ATI Catalyst , То для тестування ми встановили останню на момент роботи над матеріалом версію 8.12. При першому підключенні GraphicBooster екран покліпав, після чого на інформаційній вкладці Catalyst Control Center з'явилися дані про нову відеокарту.

Інформація про GraphicBooster в Catalyst Control Center

На жаль, в Catalyst 8.12 підтримки функції Cross Display, що дозволяє виводити зображення з GraphicBooster на екран ноутбука, не було. Catalyst Control Center показував можливість підключення чотирьох моніторів, але щоб переключитися на будь-який з них треба було б підключити зовнішній екран. У більш новому Catalyst 9.1 змін в цьому відношенні також не відбулося.

1 змін в цьому відношенні також не відбулося

Управління параметрами екранів в Catalyst Control Center

Тепер розберемося з характеристиками встановленої в GraphicBooster відеокарти. За повідомленням системи там знаходиться прискорювач ATI Mobility Radeon HD 3870. Його номінальні характеристики виглядають наступним чином:

Ну а утиліта GPU-Z показала нам такі дані:

Інформація про ATI Mobility Radeon HD 3870, встановлений в GraphicBooster

Як можна помітити, частота ядра відеокарти в GraphicBooster знижена на 10 МГц відносно номіналу, зате пам'ять працює на 150 (300) МГц швидше, ніж рекомендує ATI. Що ж, дуже похвально. Обсяг відеопам'яті становить 512 Мбайт. Крім того, прискорювач оснащений повним набором сенсорів, дані з яких GPU-Z зчитує без будь-яких проблем:

Крім того, прискорювач оснащений повним набором сенсорів, дані з яких GPU-Z зчитує без будь-яких проблем:

Дані з сенсорів GraphicBooster

Розібравшись із залізною і софтвой складової Fujitsu Siemens GraphicBooster перейдемо безпосередньо до результатів тестування.

тестування

Ноутбуків з "нормальною" версією ATI Mobility Radeon HD 3850/3870 було випущено одиниці, тому знайти подібний нам не вдалося. У зв'язку з цим порівнювати швидкодію GraphicBooster ми будемо з максимально близькими за характеристиками і можливостям мобільними комп'ютерами. У нашому тестуванні взяли участь наступні моделі:

  • Fujitsu Siemens AMILO Xa 3530.

Для наочності зведемо їх конфігурації в одну таблицю:

Перш ніж перейти до результатів тестування зауважимо, що процесори AMD Turion 64 забезпечують дещо нижчий рівень швидкодії, ніж Intel Core 2 Duo. До того ж частина ігор краще оптимізована під графічні прискорювачі NVIDIA, зокрема це горезвісні Quake 4 і Doom 3. Так що незважаючи на всі видатні характеристики GraphicBooster він зможе показати перевершує інших швидкість не скрізь.

результати тестування

Почнемо ми з найпростіших тестів: графічних бенчмарків з PCMark 2005 і PCMark Vantage.

В PCMark 2005 у GraphicBooster просто чудовий результат. Він виявився швидшим своїх конкурентів в півтора-два рази. Зате більш новий тест з PCMark Vantage не зміг скористатися всіма перевагами ATI Mobility Radeon HD 3870, тим самим вивівши прискорювачі від NVIDIA вперед. Втім, ми вважаємо, в даному бенчмарку має значення і швидкість процесора. Адже ноутбук Fujitsu Siemens AMILI Xa 3530, заснований на трохи більш швидкому чіпі, але оснащений відеокартою на рівень нижче, відстав від GraphicBooster зовсім незначно.

Адже ноутбук Fujitsu Siemens AMILI Xa 3530, заснований на трохи більш швидкому чіпі, але оснащений відеокартою на рівень нижче, відстав від GraphicBooster зовсім незначно

З DirectX 7/8 сьогодні справляються краще відеокарти NVIDIA, що наочно показує тест 3DMark 2001. Втім, тут ще має досить велике значення процесор, тому ноутбуки на основі чіпів Intel виявилися попереду і тут.

Втім, тут ще має досить велике значення процесор, тому ноутбуки на основі чіпів Intel виявилися попереду і тут

Зате з останніми версіями DirectX графічні процесори ATI розправляються куди ефективніше. В 3DMark 2006, особливо в тесті на Shader Model 3.0, попереду всіх опинився GraphicBooster.

0, попереду всіх опинився GraphicBooster

Ігровий движок Doom 3 краще проявляє себе з відеокартами NVIDIA, тому GraphicBooster виявився дещо позаду. Зауважимо, що ноутбук FSC AMILO Xa 3530 з ще більш повільним прискорювачем класу Mobility Radeon HD 3650 показав майже в два рази більше поганий результат, ніж головний учасник цього огляду.

Зауважимо, що ноутбук FSC AMILO Xa 3530 з ще більш повільним прискорювачем класу Mobility Radeon HD 3650 показав майже в два рази більше поганий результат, ніж головний учасник цього огляду

В Half-Life 2 ми використовували три демо-ролика. Перший (demo 1) більш навантажує процесор, другий - процесор і відеокарту, третій - відеокарту. Як можна помітити, в перших двох перевагу GraphicBooster зовсім незначне. Зате в третьому демо-ролику він показує швидкодію майже на 30% вище і це навіть не дивлячись на більш повільний ЦП, встановлений в ноутбуці FSC AMILO Sa 3650.

Висновок

На сьогоднішній день ATI XGP є єдиний повноцінним тривимірним прискорювачем в зовнішньому виконанні. Жоден виробник відеокарт і материнських плат ще толком не реалізував можливості зовнішньої шини PCI Express, а ось AMD вирішила піти своїм шляхом, орієнтуючи свої продукти в основному на мобільний сегмент.

Треба сказати, що ідея зробити з порівняно слабкого по швидкості ноутбука гарне рішення для ігор вдалася. Якщо технологія отримає більшу підтримку, то поступова зміна настільних комп'ютерів мобільними тільки прискориться.

Шкода, що на сьогоднішній день ATI XGP поки ще є трохи незавершеним продуктом. Зокрема мова йде про підтримку функції Cross Display. Її реалізувати вкрай необхідно, оскільки купуючи собі ноутбук із зовнішньою відеокартою як правило в планах немає покупки ще і зовнішнього монітора. Та й останній з собою возити ніхто не стане, тоді як захопити у відрядження або в село маленьку коробочку з відеокартою можна запросто.

Вважаємо, що наступним етапом розвитку технології ATI XGP стане підтримка HybridGraphics. Тобто зовнішній прискорювач буде працювати спільно з інтегрованим в чіпсет графічним ядром над формуванням однієї тривимірної сцени. Ну і в самому "брутальному" варіанті зовнішня відеокарта (можливо з двома GPU) буде працювати в режимі CrossFireX разом з дискретною відеокартою ноутбука і вбудованим в чіпсет ядром. В принципі технологія CrossFireX дозволяє подібну гнучкість. Так що справа залишається лише за програмістами.

Що стосується єдиного на сьогоднішній день ноутбука Fujitsu Siemens AMILO Sa 3650 і зовнішньої відеокарти Fujitsu Siemens AMILO GraphicBooster, то даний комплект може стати хорошою альтернативою продуктивного і громіздкого 17-дюймового ноутбука. Sa 3650 досить компактний і коштує порівняно небагато, ну і легким рухом руки можна перетворити його в ігровий ноутбук досить малих розмірів.

Що ж виробники?
Курс валют магазина
Наличный расчет
1 доллар = 7.95 грн


Безналичный расчет
1 доллар = 8.1 грн
1 WMZ = 8.1 грн

Рекомендуем посетить
Новости
Дизайн и создание сайтов

Создание сайтов

Хиты продаж
Наш опрос
Что более востребовано?

 Ноутбук
 Настольный ПК
 Видеокарта
 Процессор
 Материнская плата
 Память
 Винчестер
 Монитор

Всего ответов: 1984

Ответить
Акустика для дома

 

 

Оцените качество

по доступной цене

Акустические колонки