Ваша корзина

В корзине нет товаров
Вход с паролем Регистрация
Каталог
Партнерские сайты
Сервис
  • Поставщики
  • Доставка
  • Гарантия
  • О магазине
Статьи

Наши коллеги artmisto.net

Web и интернет

Интересные статьи

Статьи из мира интернета

artmisto.net
Наши коллеги artmisto.net. Казино "Buddy.Bet" радо сообщить всем азартным игрокам о запуске своего нового сайта, предоставляющего множество увлекательных игр и выгодных бонусов.

Последние статьи
Где заказывать ремонт ноутбука: пара советов для пользователей

Юридическое сопровождение сделок с недвижимостью юридических лиц

Бесшовные натяжные потолки – прекрасное решение для любого помещения

Мини атс panasonic
Видеокамеры для всех

 

 

Широкий выбор:

видеокамеры и аксессуары

Телевизоры LCD

Рекомендуем:  

   Каталог телевизоров LCD

по доступным ценам 

Рейтинг
Сейчас на сайте
На данный момент
в магазине находится:

1 посетитель(ей)

Чому гріється відеокарта: причини, симптоми, рішення проблеми

  1. Як виявити перегрів відеокарти?
  2. Коли починати панікувати?
  3. У чому причина перегріву?
  4. Занадто багато пилу
  5. засохла термопаста
  6. зламаний кулер
  7. підвищена напруга
  8. фоновий майнінг
  9. Навантаження в іграх
  10. Що буде, якщо нічого не робити

Відеоадаптер - це одна з найбільш нетривких частин комп'ютера. Він приймає на себе удар, коли ви запускаєте важковагове додаток, що вимагає обробку і видачу зображення. Якщо система охолодження не справляється, то можна спостерігати такі явища, як артефакти (спотворення зображення), зниження продуктивності і аварійне відключення комп'ютера. Самий жалюгідний результат - це поломка, що не підлягає ремонту. Розглянемо основні причини, за якими зазвичай гріється відеокарта на ПК або ноутбуці. У кожному разі я вкажу найпростіше рішення. Як приклад я візьму свою Nvidia 1060 GTX, яка кілька місяців піддавалася насильству в вигляді Майнінг криптовалюта .

Як виявити перегрів відеокарти?

  1. Самий явна ознака - комп'ютер починає гальмувати під навантаженням, спотворюється зображення. Помітивши у себе щось подібне, слід негайно вийти з запущеного додатку, яке споживає ресурси відеокарти.
  2. Шум від системи охолодження свідчить про її роботі на максимальній потужності, а значить вона не справляється з нинішнім рівнем температури.
  3. Скористатися утилітою, що дозволяє вважати дані з датчиків температури. Приклади для Windows: Speed ​​Fan, GPU-Z, Riva Tuner, CAM, Open Hardware Monitor, HWMonitor, Speccy, AIDA64 Extreme Edition.

Приклади для Windows: Speed ​​Fan, GPU-Z, Riva Tuner, CAM, Open Hardware Monitor, HWMonitor, Speccy, AIDA64 Extreme Edition

Сміливі люди перевіряють рівень нагріву за допомогою пальця. Однак варто вимкнути живлення ПК перед обмацуванням радіатора. Відчувши високу температуру, аж до отримання легкого опіку, можна сміливо стверджувати, що ваша відеокарта працює на знос.

У ігрових ноутбуків часто буває два радіатора і вентилятора - для охолодження відеокарти і процесора. Залежно від того, який з них шумить, можна визначити мету проведення діагностики.

Коли починати панікувати?

У графічного адаптера існує два стани - простий і навантаження. У першому випадку ресурси відеокарти не використовуються, а в другому - витрачаються в істотних обсягах.

Для спокійного стану нормальні показники 30-40 ° C. У адаптерів з пасивним охолодженням вони можуть бути на 5-10 ° C вище.

В даному випадку ми говоримо про десятому поколінні відеокарт від Nvidia.

Активний витрата ресурсів відеокарти призводить до її нагрівання до 60-80 ° C. Виробники також вказують на сайтах і упаковках комплектуючих критичну температуру, тобто максимальну для їх продукції.

Виробники також вказують на сайтах і упаковках комплектуючих критичну температуру, тобто максимальну для їх продукції

Якщо температура відеоадаптера перевищила допустимий показник - краще обмежити використання комп'ютера до з'ясування та усунення проблем.

У чому причина перегріву?

Якщо ваш комп'ютер або ноутбук став «лага» або зависати, але ніяких незвичайних дій ви останнім часом не проводили - швидше за все один з 5 варіантів і є ваш випадок. Якщо рішення проблеми для вас є складним - зверніться до технічно підкованому одному або в майстерню по ремонту.

Занадто багато пилу

Людина, незнайомий з пристроєм системи охолодження, може і не підозрювати про те, що він придбав собі справжній «мішок». Видуваючи гаряче повітря, кулери паралельно захоплюють свіжий, в якому містяться крихітні пилинки.

Відповідно, в запиленому приміщенні дуже скоро всі комплектуючі покриються значним шаром бруду. Особливо це стосується вентиляторів охолодження, що притягують пил як магніт. Ефективність кольорів поступово падає.

Рішення - похід в сервісний центр для очищення від пилу (актуально для власників ноутбуків), або власноручне виконання цієї процедури. Ідеальним інструментом є балончик зі стисненим повітрям, який продуває навіть найвіддаленіші закутки нутрощів ПК.

Я часто користуюся пилососом (хоча це не рекомендується - він може бути джерелом статичної електрики), але включаю його на видув повітря і клуби пилу легко вилітають з системного блоку. Краще робити це на вулиці або відкритому балконі.

Краще робити це на вулиці або відкритому балконі

засохла термопаста

Процесор і відеокарта генерують велику кількість тепла. Проблема якісного охолодження стає особливо гострою в літній сезон, коли в приміщенні стабільно тримається 30 ° C.

Термопаста - це в'язкий матеріал, що володіє високою провідністю тепла. Її завдання полягає в тому, щоб заповнити нерівності і порожнини в проміжках між чіпом і радіатором. На жаль дана субстанція рано чи пізно висихає, тріскається і перестає виконувати свою роль в повній мірі.

Виробники графічних контролерів ніколи не пишуть про заміну термопасти, тому що така процедура, на їхню думку, передбачена тільки по гарантії в сервісному центрі. Якщо ж гарантійний термін закінчився, ніхто не заважає вам зробити самостійну заміну. Для ігрових комп'ютерів робити це потрібно раз на рік.

Для ігрових комп'ютерів робити це потрібно раз на рік

Заміна термопасти на Palit 1060 GTX

Процес простий:

  1. Знімається кулер (у великих картах він знімається разом з пластиковим кожухом). Для цього потрібно відкрутити невеликі шурупи, розташовані по його краях. Один з шурупів завжди знаходиться під гарантійної наклейкою.
  2. Аналогічним чином потрібно вчинити з радіатором.
  3. Тепер чіп виявляється відкритим, і вам нічого не заважає стерти старий шар пасти. Для цього можна використовувати паперову серветку, а після знежирити спиртом. Також в комп'ютерних магазинах продаються спеціальні засоби.
  4. Новий шар пасти накладається таким чином, щоб він був рівним, тонким і покривав всю поверхню чіпа. Для цього зручно використовувати кредитну карту, пластикову лопатку або щось аналогічне.
  5. Переконавшись за відсутності пилу і нерівностей, можна прикручувати охолодження назад.

Переконавшись за відсутності пилу і нерівностей, можна прикручувати охолодження назад

зламаний кулер

Поломку охолодження діагностувати вкрай легко. Досить поглянути на вентилятори при включеному комп'ютері, щоб побачити крутяться вони чи ні. Голосно працюючий «карлсон» також сигналізує вам про проблему.

Стежити за станом кулера - це ще один обов'язок господаря комп'ютера. Періодично потрібно доглядати за вентилятором за допомогою силіконового мастила. Не рекомендується використовувати масла, до яких легко пристає пил.

Неправильна установка кулера (зламана ніжка або недостатньо щільне кріплення) - це причина утворення повітряного зазору, через який ефективність охолодження знижується аж до 30%. А спека в корпусі згубно впливає на всі компоненти.

Рішення проблеми - повна заміна кулера, або повторна установка, якщо вона проводилася недбало і неправильно. Особливо акуратним потрібно бути з кріпленнями, так як в дешевій продукції вони зроблені з пластмаси і легко гнуться, якщо докласти дуже багато сили, що в результаті робить вентилятор малоефективним.

новий кулер для Nvidia 1060 GTX і інших відеокарт продається на Аліекспрессе.

новий   кулер для Nvidia 1060 GTX   і інших відеокарт продається на Аліекспрессе

На Aliexpress продаються ось такі кулери на заміну вийшов з ладу

підвищена напруга

Відеоадаптер поглинає багато електрики, що викликає сильне нагрівання його складових.

Для підвищення ефективності роботи часто вдаються до підняття робочих частот, а значить і споживання електрики. При невмілому використанні цієї функції, покупка швидко приходить в непридатність, захопивши разом з собою і інші комплектуючі.

Не зловживайте розгоном, особливо, якщо ви в цій справі новачок. Придбайте мережевий фільтр, який згладжує скачки напруги і береже техніку.

фоновий майнінг

Якщо при включенні комп'ютера до запуску будь-яких програм відеокарта починає посилено працювати, нагріваючись до істотних значень, можна припустити наявність шкідливого ПЗ.

Заразити комп'ютер програмою-Майнер легко. Вони часто вбудовані в якісь додатки, наприклад, в гри, особливо при скачуванні з ненадійних джерел.

Мета вірус-Майнер - принести вигоду власникові програми за рахунок ресурсів вашого обладнання. За заданим алгоритмом запускається прихований процес, споживає практично весь потенціал системи і заважає виконанню програм, необхідних вам в даний момент. Відшукати зловредів руками не завжди можливо. Диспетчер завдань показує тільки навантаження процесора, пам'яті і HDD. Стовпчика з даними відеокарти в Windows 10 немає. А програма Майнінг може бути налаштована тільки на GPU.

Якщо встановлювати заново Windows не хочеться - прочитайте як пікабушнік зловив і виявив прихований майнер . Тема в 2018 році актуальна, а легких рішень в інтернеті я не зустрів. Антивіруси - не панацея.

Навантаження в іграх

Ця остання причина перегріву цілком очевидна. Діагностувати тут нічого не потрібно. Моя 1060GTX справляється у будь-якими іграми цілком добре, але якщо у вас бюджетна відеокарта - варто подумати про зниження навантаження або покупки нової.

Сучасні комп'ютерні ігри вимагають великих потужностей від комп'ютера. Грати в них без гідної системи охолодження - це найкращий спосіб довести свій ПК до зносу. Особливо це стосується відеокарти і процесора, так як основний удар приймають саме вони.

Це не означає, що ігри - абсолютне зло, але спроби запустити їх на слабкому комп'ютері, можуть привести до негативних наслідків.

Рішення проблеми - якісне охолодження і програми для обмеження FPS (кількість кадрів в секунду).

Якщо ж хочеться насолодитися улюбленою грою на максимальних налаштуваннях, то слід придбати обладнання подорожче, а не мучити свій комп, змушуючи його виконувати непосильну роботу.

Що буде, якщо нічого не робити

Чим вище робоча температура відеокарти, тим швидше відбувається знос. За статистикою сервісних центрів заміна вийшла з ладу карти проводиться найчастіше через перегрів кристала в наслідок висохлої термопасти (90% всіх поломок).

Нормально працювати за комп'ютером, коли «видюха» на межі, складно. На екрані можуть постійно виникати шуми, ПК буде аварійно вимикатися.

Ресурсомісткі додатки стануть виконуватися набагато повільніше, а в іграх помітно знизиться кількість кадрів в секунду.

Результат - поломка і необхідність витратити кругленьку суму на придбання дорогих комплектуючих.

Якщо я щось упустив в цій статті - пишіть коментарі, ваші доповнення допоможуть читачам. 🙂

Як виявити перегрів відеокарти?
Коли починати панікувати?
У чому причина перегріву?
Як виявити перегрів відеокарти?
Коли починати панікувати?
У чому причина перегріву?
Курс валют магазина
Наличный расчет
1 доллар = 7.95 грн


Безналичный расчет
1 доллар = 8.1 грн
1 WMZ = 8.1 грн

Рекомендуем посетить
Новости
Дизайн и создание сайтов

Создание сайтов

Хиты продаж
Наш опрос
Что более востребовано?

 Ноутбук
 Настольный ПК
 Видеокарта
 Процессор
 Материнская плата
 Память
 Винчестер
 Монитор

Всего ответов: 1984

Ответить
Акустика для дома

 

 

Оцените качество

по доступной цене

Акустические колонки