Ваша корзина

В корзине нет товаров
Вход с паролем Регистрация
Каталог
Партнерские сайты
Сервис
  • Поставщики
  • Доставка
  • Гарантия
  • О магазине
Статьи

Наши коллеги artmisto.net

Web и интернет

Интересные статьи

Статьи из мира интернета

artmisto.net
Наши коллеги artmisto.net. Казино "Buddy.Bet" радо сообщить всем азартным игрокам о запуске своего нового сайта, предоставляющего множество увлекательных игр и выгодных бонусов.

Последние статьи
Где заказывать ремонт ноутбука: пара советов для пользователей

Юридическое сопровождение сделок с недвижимостью юридических лиц

Бесшовные натяжные потолки – прекрасное решение для любого помещения

Мини атс panasonic
Видеокамеры для всех

 

 

Широкий выбор:

видеокамеры и аксессуары

Телевизоры LCD

Рекомендуем:  

   Каталог телевизоров LCD

по доступным ценам 

Рейтинг
Сейчас на сайте
На данный момент
в магазине находится:

1 посетитель(ей)

Тестуємо жорсткий диск WD Red 6 Тбайт (WD60EFRX) в порівнянні з менш ємними конкурентами

  1. Зміст opium: А чи не зробити нам домашню файлопомойка на 90 терабайт? Zerstoren: Ви вирішили якийсь...
  2. Модельний ряд HDD Western Digital
  3. Огляд WD WD60EFRX
  4. суперники

Зміст

opium: А чи не зробити нам домашню файлопомойка на 90 терабайт?
Zerstoren: Ви вирішили якийсь торрент-трекер завантажити? =)
opium: Так треба б завантажити на всякий випадок.
Deeman: Причому, якщо дивитися тільки нові фільми і не повторюватися,
то цього добра вистачить далеким нащадкам аж до XXIII століття.
Al1k: З таким запасом нащадків може і не бути.
З пристроїв Хабрахабр.

вступ



Гонка за обсягами ... Ще на початку цього століття досить скромні за теперішніх часів 30 Гбайт вважалися дуже солідним простором. Саме стільки було в моєму розпорядженні - штатний Quantum Fireball lct20 об'ємом 30 Гбайт, який входив до складу Compaq Presario 4090US. До речі, жутчайшая гальмо, за що можна подякувати не в останню чергу його крихітний кеш - 128 Кбайт. Втім, на той час і цей рівень продуктивності був непоганий. Мій перший домашній комп'ютер, а до цього - тільки на роботі. Потім трохи пізніше було знайомство з Overclockers.ru.

Нині 30 Гбайт не викличуть нічого, крім посмішки: інші ріпи фільмів зараз «важать» куди більше. Але ж далеко не всі обмежуються парою фільмів. Всі пам'ятають гучний свого часу проект « 90 терабайтний гравіцапа (90 terrabyte home server) »Для якого довелося задіяти 48 накопичувачів, в основному, об'ємом 2 Тбайт. Для порівняння, героїв огляду для досягнення такого обсягу потрібно було б тільки 15. І вже можна було б обійтися лише одним БП і однієї материнською платою.

Gigabyte GA-X79S-UP5-WIFI: шість SATA і вісім SAS, назад сумісні з SATA, а також два eSATA, які при бажанні можна завести всередину.

Разом до 16-ти накопичувачів з інтерфейсом SATA в системі одночасно (фото автора).

ASRock Z87 Extreme11 / ac: шість SATA і шістнадцять SAS (mSATA і eSATA ділять ресурси з SATA - подробиці в  огляді мого колеги Ivan_FCB)ASRock Z87 Extreme11 / ac: шість SATA і шістнадцять SAS (mSATA і eSATA ділять ресурси з SATA - подробиці в огляді мого колеги Ivan_FCB).

Разом до 22-х накопичувачів в системі одночасно (фото Конєва Ivan_FCB Івана). Безумовно, материнські плати не з дешевих, проте ми економимо на зовнішніх контролерах.

Обсяг обсягом, а ось що зі швидкісними характеристиками чергового успіху інженерів Western Digital? Адже одній ємності мало: якщо заповнення жорсткого диска займе часовий проміжок, що перевищує розумні рамки, то вся затія подібного придбання втратить сенс. З урахуванням цінника (на момент написання даного матеріалу в московському роздробі за WD Red 6 Тбайт WD60EFRX продавці запитують від 18 900 рублів) ризикувати або розчаруватися не дуже хочеться.

Спробуємо з'ясувати це в рамках нашого матеріалу.

Модельний ряд HDD Western Digital

Компанія Western Digital для загальної наочності і простоти орієнтації використовує не тільки цифро-буквене, а й кольорове позначення моделей своїх накопичувачів на традиційних магнітних пластинах.

Чорний, Червоний, Синій, Пурпурний, Зелений або колірна диференціація штанів

  • Black позиціонується як рішення з «безкомпромісній продуктивністю» в класі накопичувачів на магнітних пластинах, крім продуктивності, також присутній фірмова п'ятирічна гарантія.

  • Blue повинен працювати в звичайних ПК, «забезпечуючи гідний рівень продуктивності в звичайних задачах», при цьому до модифікацій, що входять до складу цього сімейства не пред'являється будь-яких особливих вимог, такий собі універсальний середнячок (до речі, якщо мені не зраджує пам'ять, останніми носіями інтерфейсу PATA / IDE у WD були представники саме сімейства Blue), скоротився і термін гарантії - два роки.

  • Purple націлений на роботу в системах відеоспостереження початкового рівня (як вказує сама WD - до 32 камер), де потрібна робота в режимі «24/7» під безперервної багатопотокової навантаженням. Як заявляє виробник, моделі цієї серії додатково тестуються на сумісність з широким спектром систем безпеки, розраховані на перепади температур і вібрації, термін гарантії становить три роки.

  • Green орієнтований на роботу в якості ємного і економічного сховища даних, тут немає місця постійного навантаження, зате є вимоги до нагрівання, енергоспоживанню і рівню шуму, через що в ньому найбільш агресивно реалізовані алгоритми енергозбереження. Крім того, вони позиціонуються як володарі найбільш вигідного економічно співвідношення ціни і обсягу, і не призначені для побудови RAID-масивів, заодно і зменшений до двох років гарантійний термін.

  • Red являє собою якийсь компроміс між різними класами: будучи одночасно орієнтованими і на роздрібного споживача, і на підприємства малого бізнесу (для великого бізнесу призначається Red Pro, який виходить з невеликою затримкою). Для них гарантуються здатність працювати під цілодобовими навантаженнями, хороший рівень швидкодії і великі обсяги (саме лінійка Red, а не Green, першою взяла планку в 6 Тбайт). Також заявлені оптимізації в мікрокоді для роботи в RAID-масивах. Збільшено до трьох років і гарантійний термін.

Але потрібно розуміти, що поділ це відносне і, в принципі, особливих перешкод для «нецільового» використання немає. Наприклад, особисто я успішно експлуатую кілька накопичувачів WD Green, в тому числі і під торрент-навантаженнями, і деяким з них вже виповнилося по чотири роки.

Хоча треба враховувати одну неприємну особливість, щодо якої багато користувачів висловлювали невдоволення: лінійка Green налаштовується виробником як максимально економічна, через це в ній реалізовані агресивні алгоритми парковки БМГ (блоку магнітних головок), що призводило в певних умовах до швидкого вичерпання ресурсу, який, за неофіційними даними, становить приблизно півмільйона циклів. В результаті накопичувач виходив з ладу.



Через деякий час WD навіть випустила спеціальний додаток, яке дозволяло налаштовувати або навіть взагалі відключати парковку, а в мікрокод наступних партій жорстких дисків були внесені деякі зміни. Так сталося, що всі мої екземпляри належать саме до цих партій.

Саме через ці енергозберігаючих функцій жорсткі диски серії Green не варто використовувати в масивах: RAID-контролер може «викинути» такий накопичувач з масиву, визнавши його несправним. Тому для експлуатації в RAID рекомендується купувати представників лінійки Red, у яких є відповідні оптимізації в мікрокоді: наприклад, TLER (Time-Limited Error Recovery) становить 7 секунд, а горезвісна паркування головок і зовсім відключена.

Огляд WD WD60EFRX

Моделі WD Red випускаються в двох форм-факторах: «ноутбучним» 2.5 "і" настільному »3.5". Розрізняються і обсяги: в першому випадку це всього лише 750 Гбайт і 1 Тбайт, а в другому лінійка обсягів з 1 Тбайт тільки стартує і рівними кроками доходить до 6 Тбайт.

Технічні характеристики WD Red 6 Тбайт (WD60EFRX)


Найстарший WD Red об'ємом 6 Тбайт і потрапив до нас на тестування.

Найстарший WD Red об'ємом 6 Тбайт і потрапив до нас на тестування

В металевому корпусі розмірами 26 x 147 x 102 мм інженери WD розташували п'ять магнітних пластин по 1.2 Тбайт, через що загальна маса пристрою досягає чималих 750 м Що цікаво, крутяться ці пластини зі швидкістю 5400 обертів на хвилину.

2 Тбайт, через що загальна маса пристрою досягає чималих 750 м Що цікаво, крутяться ці пластини зі швидкістю 5400 обертів на хвилину


Друкована плата кріпиться шістьма гвинтами, при цьому вся елементна база розташована на тій стороні, що прихована від очей. Цей прийом захищає її від пошкоджень, проте при цьому відповідно не можна побачити, що ж саме відповідає за роботу накопичувача.

На щастя, у нас є можливість зняти друковану плату (в звичайних умовах це означає зняття з гарантії).

Між друкованої платою і гермозоні прокладений поролоновий ущільнювач, а також плівка, лише основний контролер забезпечений Термопрокладки. Сам набір елементів на друкованій платі досить скромний, присутня велика кількість порожнього місця.

Сам набір елементів на друкованій платі досить скромний, присутня велика кількість порожнього місця


Серцем WD Red є контролер Marvell 88i1047-NDB2, йому супроводжує мікросхема буферної пам'яті DDR2 Samsung K4T1G164QG-BCE7 і мікросхема флеш-пам'яті Winbond 25Q80BWVIG, в якій власне і зберігається мікрокод жорсткого диска. А мікросхема з маркуванням WD PIKE управляє роботою двигуна.

А мікросхема з маркуванням WD PIKE управляє роботою двигуна

От цікаво, чи не так? якщо вірити з офіційним документом Samsung, то обсяг мікросхеми з маркуванням K4T1G164QG становить 128 Мбайт, тоді як для розглянутого нами WD60EFRX обсяг буферної пам'яті заявлений рівним 64 Мбайт. Або в специфікаціях WD присутній неточність, або половина обсягу просто не задіяна. На жаль, точну відповідь на це питання ми отримати навряд чи зможемо.

Так само як і на ще один:


А тепер більш загальний погляд:

А тепер більш загальний погляд:

Масштабне окислення (по-народному кажучи, корозія) практично всіх відкритих контактних майданчиків. Але ж ми розглядаємо зразок покинув заводську лінію всього сім місяців тому. Подібне явище не нове і спостерігається практично у всіх виробників HDD. Схожа картина спостерігається мною і на моїх жорстких дисках, але за одним невеликим «але»: навіть у примірників, випущених рік, два і більше часу тому, сліди корозії відзначаються в помітно менших масштабах. А ось у мого WD Purple, датованого серпнем минулого року, точно такий же розмах.

Як це позначиться на надійності, судити поки складно. Залишається лише сподіватися на гарантійний термін, який для WD Red (незалежно від форм-фактора і обсягу) встановлено рівним трьом рокам.

суперники


З підбором опонентів виникли деякі проблеми: моделі накопичувачів такого обсягу дістати не так просто. Довелося обійтися власними силами. У моєму господарстві на додаток до тестованого WD Red 6 Тбайт знайшлися:

У моєму господарстві на додаток до тестованого WD Red 6 Тбайт знайшлися:

  • HDD Western Digital Red 4 Тбайт (WD40EFRX-68WT0N0);
  • HDD Western Digital Purple 4 Тбайт (WD40PURX-64GVNY0);
  • HDD Seagate NAS 4 Тбайт (ST4000VN000-1H4168);
  • HDD Western Digital Caviar Green 2 Тбайт (WD20EARS-00S8B1).

WD20EARS-00S8B1 є досить старим за сучасними мірками «вінчестером»: даний екземпляр виготовлений 3 червня 2010 року і в назві ще присутній «Caviar», від якого компанія WD вже давно відмовилася. Тим цікавіше порівняння такого «дідка» з сучасними рішеннями.

Всі інші є актуальними моделями, які можна придбати і сьогодні.

Зміст opium: А чи не зробити нам домашню файлопомойка на 90 терабайт?
Обсяг обсягом, а ось що зі швидкісними характеристиками чергового успіху інженерів Western Digital?
От цікаво, чи не так?
Курс валют магазина
Наличный расчет
1 доллар = 7.95 грн


Безналичный расчет
1 доллар = 8.1 грн
1 WMZ = 8.1 грн

Рекомендуем посетить
Новости
Дизайн и создание сайтов

Создание сайтов

Хиты продаж
Наш опрос
Что более востребовано?

 Ноутбук
 Настольный ПК
 Видеокарта
 Процессор
 Материнская плата
 Память
 Винчестер
 Монитор

Всего ответов: 1984

Ответить
Акустика для дома

 

 

Оцените качество

по доступной цене

Акустические колонки