Ваша корзина

В корзине нет товаров
Вход с паролем Регистрация
Каталог
Партнерские сайты
Сервис
  • Поставщики
  • Доставка
  • Гарантия
  • О магазине
Статьи

Наши коллеги artmisto.net

Web и интернет

Интересные статьи

Статьи из мира интернета

artmisto.net
Наши коллеги artmisto.net. Казино "Buddy.Bet" радо сообщить всем азартным игрокам о запуске своего нового сайта, предоставляющего множество увлекательных игр и выгодных бонусов.

Последние статьи
Где заказывать ремонт ноутбука: пара советов для пользователей

Юридическое сопровождение сделок с недвижимостью юридических лиц

Бесшовные натяжные потолки – прекрасное решение для любого помещения

Мини атс panasonic
Видеокамеры для всех

 

 

Широкий выбор:

видеокамеры и аксессуары

Телевизоры LCD

Рекомендуем:  

   Каталог телевизоров LCD

по доступным ценам 

Рейтинг
Сейчас на сайте
На данный момент
в магазине находится:

1 посетитель(ей)

Краща термопрокладка для ноутбука. Що краще - термопаста або термопрокладка для ноутбука?

  1. призначення
  2. поширені види
  3. термопрокладка
  4. особливості терможвачек
  5. Термоклей
  6. рідкий метал
  7. заміна термоінтерфейсу
  8. У ноутбуках
  9. правильне нанесення
  10. зміна термопрокладки
  11. Не знаючи параметрів
  12. Своїми руками
  13. остаточний вибір
  14. ОЗНАЙОМЛЮВАЛЬНИЙ FAQ
  15. 2. НАВІЩО ПОТРІБНА Термопрокладки, КОЛИ Є термопасте?
  16. 3. ЧИ МОЖНА ВИКОРИСТОВУВАТИ термопасте ЗАМІСТЬ Термопрокладки?
  17. 4. ТОВЩИНА ТЕРМОПРАКЛАДКІ ДЛЯ НОУТБУКА - ЯК ВИЗНАЧИТИ ПО ВИРОБНИКУ / МОДЕЛІ?
  18. 5. Як визначити товщину Термопрокладки САМОМУ?
  19. 6. ЧИ МОЖНА ВИКОРИСТОВУВАТИ термопасте СПІЛЬНО З ТЕРМОПРОКЛАДОЙ?
  20. ТЕСТУВАННЯ термоінтерфейсом
  21. Саморобна термопрокладка з бинта
  22. алюмінієва пластина
  23. Що це?
  24. призначення
  25. Особливості та переваги
  26. Як встановити
  27. товщина
  28. скільки коштує
  29. вибір термопрокладки
  30. Термопаста
  31. Як зробити самостійно
  32. Що таке термопрокладка
  33. Заміна термопрокладки термопастой
  34. Термопаста і термопрокладка: нанесення одного на інше
  35. Варіант для ноутбука
  36. Термопаста і термопрокладки: недоліки та переваги

Багато користувачів зіштовхувалися з проблемою перегріву в своїх комп'ютерах, і якщо стаціонарні машини можуть бути оснащені і додатковим охолодженням, то ноутбуки позбавлені цієї переваги. Через рік або півтора після покупки вони починають перегріватися, не допомагає і охолоджуюча підставка. У чому ж справа? Все просто: прийшов час міняти термоінтерфейс.

призначення

Будь термоінтерфейс призначений для передачі тепла між двома об'єктами, він повинен володіти малим тепловим опором і високою теплопровідністю, а також нульовий електропровідністю, низькою плинністю і здатністю зберігати свої властивості при температурах, близьких до 100 градусів за Цельсієм. Що краще - термопаста або термопрокладка? Вся справа в тому, що у них різне призначення.

поширені види

Досить довго єдиним термоінтерфейсом була термопаста, знайома, мабуть, усім. Це в'язкий склад у вигляді крему (пасти), що не проводить струм, застосовувався і застосовується для всіх деталей комп'ютера, які потребують охолодженні: відеокарт, чіпсетів і радіаторів. Згодом з'явилися й інші термоінтерфейсом: термопрокладки, термоклей і навіть рідкий метал, з огляду на це виникає велика плутанина. Кожен тип термоінтерфейсу має свої особливості, тому навіть поширений питання про те, що краще - термопаста або термопрокладка, може бути вирішене силами самого користувача, адже у них просто різне призначення.


термопрокладка

На просторах інтернету зустрічаються й інші назви цього типу термоіннтерфейса: терможвачка, жуйка, терморезінка. Їх основне завдання полягає в тому, щоб заповнювати простір понад 0,5 мм. На сучасному ринку з'явилися мідні пластини, які нібито зможуть замінити термопрокладки, проте це не так: мідь нееластична і не зможе гарантувати рівномірне прилягання по всій поверхні. До того ж поверхню чіпа і підошва радіатора хоча і відполіровані, але все одно мають деякі нерівності, і крім простого заповнення зазору між деталями необхідно згладити шорсткості і дрібні нерівності: цю функцію виконує паста або термопрокладка.

Що вибрати як альтернативу? У разі, якщо все-таки вирішено використовувати мідну пластину, її необхідно добре відшліфувати і підігнати, тому при покупці краще взяти аркуш трохи товщі, ніж потрібно. Використання тонкого шару термопасти з обох сторін також необхідно для заповнення мікротріщин.


Використання тонкого шару термопасти з обох сторін також необхідно для заповнення мікротріщин

особливості терможвачек

Іноді можна зустріти твердження, що терможвачка застосовується для склеювання, скріплення двох деталей, якщо ніяких інших способів немає. Це помилка, тому що в таких випадках використовують термоклей. Терможвачкі ж, як правило, застосовуються для мосфети живлення процесора, а також для чіпів пам'яті на відкритих і материнських платах.

На неї так само можна "посадити" і з огляду на те, що температура цієї деталі зростає рівномірно, без стрибків, та й в цілому не така висока, як на процесорі, тому питання про те, що краще - термопаста або термопрокладка, тут є коректним: паста не зможе виконати тих же функцій.

Термоклей

Цим терміном називається спеціальний склад, який не проводить електричний струм. Він володіє високим показником теплопровідності і служить для кріплення на відеокарту дрібних радіаторів, підсистеми живлення процесора і так далі. Термоклей довго не висихає, проте не завжди може забезпечити якісне кріплення, а теплопровідність його, в порівнянні з іншими видами термоінтерфейсу, набагато нижче, що цілком логічно, якщо врахувати, що у цього продукту інше призначення. Його рекомендують використовувати тільки в тому випадку, якщо нічим іншим прикріпити підошву радіатора до процесора неможливо.

рідкий метал

Ще один вид термоінтерфейсу, який, до речі, володіє відмінним показником електропровідності, адже складається в основному з металу. Проте серед ентузіастів користується великою популярністю, адже у рідкого металу показники теплопровідності і термосопротивления набагато вище, ніж у будь-якого іншого термоінтерфейсу. Перед нанесенням термораспределітельня кришка процесора і підошва радіатора повинні бути знежирені, після чого можна втирати рідкий метал. Шар повинен бути дуже тонким. Втирати слід до тих пір, поки не перестане бути текучим склад.

Цей інтерфейс є найефективнішим, але наносити і видаляти його вкрай незручно. Перед застосуванням необхідно переконатися, що основу кулера мідне або нікельоване, так як рідкий метал вступає в реакцію з алюмінієвими сплавами.


Перед застосуванням необхідно переконатися, що основу кулера мідне або нікельоване, так як рідкий метал вступає в реакцію з алюмінієвими сплавами

заміна термоінтерфейсу

При покупці нової термопасти слід перш за все звернути увагу на її консистенцію: вона не повинна бути ні занадто рідкою, ні занадто густий, тому що в першому випадку не буде потрібного контакту, а в другому - не вийде нанести склад рівним тонким шаром. Комп'ютерні майстри найчастіше використовують термопасту MX-4 або КПТ-8.

Однак першим кроком буде видалення старого складу. Якщо остання зміна проводилася понад рік тому, відокремлювати радіатор необхідно дуже обережно, адже якщо паста або термопрокладка засохли, при необережному поводженні можна просто "вирвати з коренем" всі деталі.

У ноутбуках

Особливу обережність слід дотримуватися при заміні термоінтерфейсу в ноутбуках, починаючи зі стадії розбирання. Справа в тому, що кристал процесора там не захищений металом і дуже чутливий до пошкоджень. Якщо попередня термопаста мала домішка з стружки алюмінію, необхідно уникати потрапляння її на інші деталі, адже це може стати причиною короткого замикання.

Ні в якому разі не можна використовувати силіконову термопасту, так як вона має досить низьким показником тепловідведення і, до того ж, дуже швидко висихає. Таку пасту потрібно міняти набагато частіше, в іншому випадку можлива поломка пристрою через постійне перегріву.

Що краще - термопаста або Зазвичай в компактних комп'ютерах всі деталі щільно підігнані одна до одної, тому немає потреби використовувати термопрокладки, однак перед тим як визначитися з вибором, необхідно перевірити зазори.


правильне нанесення

При нанесенні термопасти необхідно пам'ятати, що склад повинен лягти тонким рівномірним шаром, без пропусків і міхурів. Кількість пасти, за порадами комп'ютерних майстрів, має бути трохи більше сірникової головки. Тут більше не означає краще. Розподіляти термоінтерфейс по поверхні слід спеціальною лопаткою, причому наносити потрібно тільки на теплорозподільну кришку процесора.

Хорошу термопасту міняють раз на два-три роки, погану - раз на рік, однак при її все одно треба поміняти, навіть якщо передбачуваний термін служби ще не підійшов до кінця. У стаціонарних комп'ютерах не потрібно знімати радіатор під час чищення, тому термоінтерфейс не страждає, однак майстри все-таки говорять (незалежно від того, чи варто термопрокладка або термопаста), що краще заодно робити заміну.

зміна термопрокладки

Що краще - термопаста або термопрокладка? Для відеокарти відповідь однозначна: варіанти два. Для того щоб обгрунтувати відповідь, не обов'язково звертатися до комп'ютерного майстра, досить просто знати зазор між двома деталями. У разі радіатора для відеокарти це зазвичай якраз більше 0,5 мм.

Щоб встановити термопрокладку, потрібно вирізати потрібний шматочок, за розміром відповідний чіпу чи трохи перевершує його. Потім прибрати плівку з поверхні термопрокладки. Згорнути шматочок на подобу рулону або зігнути і почати укладання з одного з країв, щоб виключити потрапляння повітря (нагадує процес приклеювання захисної плівки до екрану телефону або планшета). Після цього необхідно відокремити другу, ребристу плівку з термопрокладки. Процес завершено, можна встановлювати радіатор.

Не знаючи параметрів

Багато виробників говорять, що краще паста або термопрокладка тих же фірм, що використовували вони, однак такий момент, як зазор між теплорозподільної кришкою і радіатором, не зустрінеш в описі технічних характеристик комп'ютера, тому існує інструкція, як замінити термоінтерфейс, не знаючи товщини.

Спочатку, за вказаною вище інструкції, потрібно встановити прокладку 0,5 мм завтовшки і прикріпити радіатор, потім відкрутити і зняти його знову, щоб перевірити, притулилася чи термопрокладка. Якщо область деформації є, то все в порядку, і можна просто поставити радіатор назад.

Якщо притиснення не відбулося, необхідно вирізати ще один такий же за розміром шматочок термопрокладки і встановити аналогічним чином поверх першого, потім знову прикріпити радіатор і витягти його, щоб перевірити ступінь притиснення. Повторювати цей процес до тих пір, поки не з'явиться область деформації.

Якщо інструкція буде дотримана, то загальна теплопровідність двох і більше термопрокладок буде не гірше, ніж однієї.


Якщо інструкція буде дотримана, то загальна теплопровідність двох і більше термопрокладок буде не гірше, ніж однієї

Своїми руками

Вже давно у вільному доступі практично в кожному комп'ютерному магазині є велика різноманітність товарів. Там може бути придбаний або термоклей, або термопрокладка, або термопаста. Що краще - купувати або робити вручну? Справа в тому, що саморобна термопрокладка може бути виготовлена ​​зі звичайної термопасти і медичного бинта.

Вартість "жуйки" відносно невисока, враховуючи довгий термін служби, однак іноді буває так, що можливості придбати її немає. Щоб виготовити її самотоятельно, буде потрібно медичний бинт (чим дрібніше сітка, тим краще) і термопаста (бажано взяти дві, в'язку і рідку). Другий варіант: платівка міді або алюмінію і полірувальний матеріал для них.

Для початку слід вирізати відповідний за розміром шматочок бинта з запасом 3-5 мм. Нарізані шматочки змастити термопастою. Робити це треба акуратно, щоб не пошкодити волокна бинта. Така "сітка" надає термопасте жорсткість, і вона не розтечеться навіть при сильному нагріванні, хоча від використання бинта трохи страждає теплопередача. Перед тим як накладати нові прокладки на деталі, слід змастити їх тонким шаром термопасти, щоб полегшити установку. Все зайве потім відрізати ножицями і утрамбувати тонкої викруткою.

Замість бинтів можна використовувати мідь або алюміній. Для цього необхідно, використовуючи ножиці по металу, нарізати пластини з металу, добре відполірувати їх і встановити аналогічним чином, попередньо видаливши залишки старих прокладок і змастивши поверхню чіпів тонким шаром термопасти. Тести користувачів показують, що дає виграш в три градуси в порівнянні з алюмінієвої, і в п'ять градусів у порівнянні з бинтами. Заводські термопрокладки програють правильно встановленої платівці міді на десять градусів, проте слід пам'ятати, що, як правило, ці вироби не найкращі.


Заводські термопрокладки програють правильно встановленої платівці міді на десять градусів, проте слід пам'ятати, що, як правило, ці вироби не найкращі

остаточний вибір

Багато виробників зараз грішать тим, що замість термопасти використовують терможвачку на всіх деталях, яким потрібна термоінтерфейс. Так, в установці набагато простіше саме прокладка, тому їх можна зрозуміти: оптимізація виробництва тощо. Що краще - термопаста або термопрокладка? Для процесора остання - не найкращий варіант, особливо якщо говорити про ноутбуки, тому що теплопровідність "жуйки" нижче, ніж у пасти, та й відстань між процесором і підошвою радіатора дуже маленьке. Так як термопрокладка зазвичай має товщину близько 0,5 мм, при такому сильному стисненні буде деформуватися і втратить більшу частину своїх властивостей. Максимально допустима ступінь стиснення дорівнює 70%.

З'ясувавши призначення кожного виду термоінтерфейсу, можна легко зрозуміти, чи потрібна паста або термопрокладка. Що краще вибрати, залежить тільки від функціональності.

Бум продажів нетбуків по всій країні вже закінчився - деякі девайси вже переступили 5-річний рубіж, а багато хто з них вже вимагають обслуговування. Такий форм-фактор накладає свої особливості на ремонт і розбір пристрою, хоча головна відмінність цієї нетбуків не в цьому. Справа в тому, що замість термопасти на відеочіпі і процесорі там використовується термопрокладка.

ОЗНАЙОМЛЮВАЛЬНИЙ FAQ

1. термопрокладки

Це спеціальний термоінтерфейс з силікону, застосовуваний для охолодження деталей ПК з високим температурним режимом роботи.

2. НАВІЩО ПОТРІБНА Термопрокладки, КОЛИ Є термопасте?

Справа в тому, що виробники заліза не завжди оптимально розподіляють відеочіп і процесор - вони знаходяться на різній висоті на материнської плати . Таким чином при установці радіатора охолодження з'являються великі зазори. Великі настільки, що термопасти не вистачить, щоб їх закрити - адже великий шар термопасти не зможе забезпечити потрібного охолодження.

3. ЧИ МОЖНА ВИКОРИСТОВУВАТИ термопасте ЗАМІСТЬ Термопрокладки?

За ідеєю, Термопрокладки з великою натяжкою можна назвати густий-густий термопастой - вона містить в собі армирующие елементи, щоб термопрокладка «не розтікалася». Тобто теоретично густа термопаста зможе замінити не сильно товсту термопрокладку. Однак, як ми вже знаємо густий шар термопасти тільки зашкодить охолодження, тому використовувати її варто тільки якщо зазор не перевищує 0,2 мм. І, само собою, варто використовувати термопасту якомога «гущі», на кшталт КПТ-8 або Tuniq TX-3

4. ТОВЩИНА ТЕРМОПРАКЛАДКІ ДЛЯ НОУТБУКА - ЯК ВИЗНАЧИТИ ПО ВИРОБНИКУ / МОДЕЛІ?

Зазор у кожного виробника свій. Проблема в тому, що в мануалах і інструкціях по експлуатації даний параметр ніяк не регламентується.

Якщо ви не впевнені яку прокладку брати на свою модель, то візьміть 1 мм - це практично стандартний зазор для всіх моделей. Знову ж, поставивши прокладку товщиною, наприклад, 2 мм замість 0,5 мм, при наявності болтів, які притискають радіатор, ми отримаємо все ті ж 0,5 мм в місці з'єднання. Загалом, краще взяти товщі, чим тонше. Якщо все-таки не можете знайти досить товсту, то купуйте які є - поверх однієї термпопрокладкі можна «наліпити» ще одну (але цей варіант тільки на крайній випадок)

Список за моделями ноутбуків (ПОПОВНЮЄТЬСЯ!)

ПОКАЗАТИ СПИСОК

Asus Eee Pc 1015PX - ~ 0,8 мм

Asus K50AB - ~ 0,5 мм

Acer 5738ZG - ~ 1,5 мм

Acer Aspire 5741, 5742 - ~ 1 мм

Acer Extensa 5220 - ~ 0,5 мм

Acer Travelmate 8572 (G) - ~ 0,5 мм

Acer Aspire 5551, 5552 - ~ 0,5 мм

Acer Aspire 5520, 7520 - ~ 1 мм

Acer eMachines D640 - ~ 0,5 мм

Hewlett packard HP 625 - ~ 0,5 мм

Hewlett packard Pavilion dv6 - ~ 0,5 мм

Hewlett packard ProBook 4510s - ~ 1,5 мм

Hewlett packard 4525s - ~ 1,5 мм

Dell Inspiron 7720 - ~ 1мм

Lenovo G550 - 1 мм

5. Як визначити товщину Термопрокладки САМОМУ?

Тут допоможе тільки метод «тику» в прямому сенсі цього слова. Потрібно докласти термопрокладку або пластилін, якщо термопрокладку поки не купили, тому що боїтеся замовити не ту товщину. Далі притискуєте, ставите, закручуєте радіатор. Відкручує все заново і дивимося на наш «зліпок». На ньому має бути відбиток кристала, це означає, що поверхні щільно стикаються, а значить у вас вірна товщина.

6. ЧИ МОЖНА ВИКОРИСТОВУВАТИ термопасте СПІЛЬНО З ТЕРМОПРОКЛАДОЙ?

В інтернеті зустрічається така порада, як намазати термопрокладку по обидва боки термопастой. Але по факту - він марний. Термопрокладка створена, щоб «прибрати» зазор між радіатором і чіпом. Вона, сама по собі, липка, рівна і добре клеїться, тому додаткового «заповнення нерівностей» не треба. Відповідь на питання - можна, але навряд чи потрібно.

ТЕСТУВАННЯ термоінтерфейсом

Тепер ми протестуємо кожен окремий спосіб охолодження. Тест проходив після повного завантаження ОС і подальшим запусків онлайн-фільму в якості 720р через браузер Google Chrome . Тестування ми проводили на базі нетбука Asus EEE PC. Як дістатися до термопрокладки для даної моделі читайте в іншому нашому матеріалі.

Саморобна термопрокладка з бинта

Спосіб виготовлення термопрокладки з бинта вже є в інтернеті. Cуть в тому, щоб вирізати з бинта термопрокладку. Робіть бинт в кілька шарів - в 4-5. Можете обмазюкать його в термпопасте просто покомкав, тому що, якщо ви будете намагатися намазати його на бинт, то бинт просто розповзеться - такі реалії сьогодення - нормального бинта в аптеці не купити. Якщо він буде виходити за кристал процесора або відеочипа - нестрашно. Фото з процесора виготовлення:

Тестування показало не найкращий результат - температура вище норми при навантаженні (~ 80 градусів), фільм програвався з невеликими гальмами. Але одне можна сказати з упевненістю - до виключення ноута по досягненню критичної точки температури не дійде. Таку прокладку все-таки варто розглядати як тимчасовий варіант і / або обмежитися серфінгом в мережі, в загальному, не навантажувати ноутбук високопродуктивними завданнями.


Таку прокладку все-таки варто розглядати як тимчасовий варіант і / або обмежитися серфінгом в мережі, в загальному, не навантажувати ноутбук високопродуктивними завданнями

ПІДСУМОК: СЕРЕДНІЙ РЕЗУЛЬТАТ (~ 80 градусів в навантаженні)

алюмінієва пластина

Найкращий варіант з усіх наших тестів - алюміній (як і мідь) має відмінну теплопровідність, тому відведення тепла від чіпа за допомогою таких пластин - мудре рішення. Питання тільки в тому, де їх дістати? Ми вирізали свої пластини зі шматка старого 1мм листа алюмінію. Але якщо ційного під рукою немає, то, як завжди, врятує aliexpress. Там можна замовити мідні пластини різної товщини: посилання на aliexpress

Повернемося до наших пластин. Ми різали «на око», що не звіряли з точністю до мм. Можливо, даний підхід буде дилетантським, але з іншого боку - чим більше площа пластини, тим більше вона дозволить «відвести» тепла, тому, якщо конструкція дозволяє можете вирізати і більшу за обсягом пластину - аби вона добре прилягала до чіпу.

Техніка іноді виходить з ладу. Найчастіше ноутбуки перестають працювати в повну потужність, якщо виникає перегрів внутрішніх деталей пристрою. Це може привести до сумних наслідків. Важливо стежити за станом комп'ютера, особливо якщо він прослужив вірою і правдою кілька років. Термопрокладка для ноутбука якраз і служить головної мети - покращує тепловіддачу між чіпом і радіатором, який вимагає постійного охолодження.

Що це?

Термопрокладки використовують в ноутбуках, відкритих, системах водяного охолодження, блоках харчування, серверах. Вони збільшують віддачу тепла чіпсета, пам'яті комп'ютера, процесора, а також інших сильно нагріваються деталей. Термопрокладка для ноутбука складається з гуми або силікону, а також наповнювача. Найчастіше це графіт або кераміка. Гумові термопрокладки служать недовго - всього один рік, але це залежить і від якості гуми. Силіконові термопрокладки більш стійкі і прослужать набагато довше - п'ять років. Їх термін служби знаходиться в прямій залежності від якості матеріалу.

Сьогодні на ринку з'явилася заміна Термопрокладки - мідні пластинки. За фактом вони не можуть виконувати функції перших. Пластини нееластичні і погано прилягають до поверхні. Якісний продукт обов'язково повинен перевірятися в спеціальних лабораторіях, мати сертифікати на токсичність, екологічність і відповідати виробничим характеристикам. Колір вироби значення не має, кожен виробник випускає встановлені відтінки. Для продовження терміну служби зберігати термопрокладки слід в чорному пакеті.


Для продовження терміну служби зберігати термопрокладки слід в чорному пакеті

призначення

Термопрокладка охолоджує деталі комп'ютера, що працює в високотемпературному режимі. Від її функції залежить стан комп'ютера. Відстежити перегрів ноутбука легко. Охолоджуючі системи, вентилятори з часом забруднюються, в них забивається сміття, ноутбук починається повільно працювати, мимоволі вимикатися, турбіна видавати сильний шум, нижня частина комп'ютера нагрівається швидше. Такі симптоми говорять про те, що ноутбуку потрібно чистка. Крім прочищення вентиляції та заміни термопасти, рекомендовано замінити одноразові термопрокладки. Повторно їх використовувати заборонено виробником! Це може привести до того, що ноутбука потрібно дорогий ремонт.

Якщо система охолодження засмічена, це веде до збільшення температури всередині корпусу, а потім і до деформації мікросхем, відеокарти. Все це скорочує термін служби ноутбука. Комп'ютер почав повільніше працювати? Значить, знижена тактова частота процесора і відеочіпа через перегрів. Зверніть увагу, якщо техніка часто відключається самостійно - спрацьовує аварійна система захисту. У цьому випадку необхідна негайна заміна термопрокладки. Крім того, вони мають високу теплопровідність, хорошими механічними властивостями (тверді, вміють стискатися і витримувати деформації).


Крім того, вони мають високу теплопровідність, хорошими механічними властивостями (тверді, вміють стискатися і витримувати деформації)

Особливості та переваги

Термопрокладка для ноутбука допомагає йому збільшити термін служби і поліпшити продуктивність. Головна перевага цього виробу - товщина. Вона досягає п'яти міліметрів, іноді більше, що грає важливу роль в охолодженні системи. Якщо між радіатором і електронним компонентом є великий зазор, термопрокладка повністю його заповнює. Особливість прокладки - відмінна еластичність. Завдяки цій властивості, система охолодження зберігає свою рухливість, захищаючи чіпи від температурних деформацій. Прокладки, як і пасти, мають велике значення для ноутбука. Навіть якщо ви не професіонал, відкривайте іноді задню панель і оглядайте стан внутрішніх частин.

Як встановити

Краща термопрокладка для ноутбука - та, яка має сертифікацію, гарантію якості, тривалий термін служби, надійно упакована і знаходиться в середньому ціновому діапазоні. Вона повинна бути товстою і досить еластичною. Згодом термопрокладки втрачають еластичність і теплопровідні властивості. Її своєчасна заміна - необхідна умова, яке слід зрідка виконувати. Стандартна термопрокладка з одного боку має липку стрічку для кріплення. Установка здійснюється по порядку:

  1. Відріжте термопрокладку так, щоб вона підходіла за розміром до чіпу.
  2. З липкою боці відаліть плівку, если вона є.
  3. Наклеюйте віріб з вигляд рулону, починаючі з одного боку. Розкачайте прокладку по всій поверхні. Між нею и чіпом не винних буті бульбашок Повітря.
  4. Якщо є ще одна захисна плівка зверху, видаліть її, притримуючи прокладку.
  5. Встановіть радіатор.


Встановіть радіатор

товщина

При заміні пам'ятайте, що товщина термопрокладки для ноутбука повинна бути більше на 0,5 мм, ніж попередня. Якщо не знаєте, яку вибрати, зупиніться на стандартній товщині. Фахівці радять зробити зліпок кристала з пластиліну, який допоможе визначити правильні розміри. Можна використовувати дві тонких термопрокладки замість однієї товстої. Їх потрібно встановлювати один на одного.

скільки коштує

Термопрокладка для ноутбука - недорога річ. Її ціна варіюється в залежності від розмірів, матеріалу, виробника і місця покупки. Найдешевші термопрокладки стоять 50 рублів. Є екземпляри дорожче - від 250 до 1000 рублів. Якщо хочете, щоб вони прослужили довше, купуйте якісні термопрокладки. Дорогі вироби допоможуть заощадити на подальшому ремонті.


вибір термопрокладки

Що краще: термопаста або термопрокладка для ноутбука? Від цього питання залежить подальший ремонт і стан техніки. Справа в тому, що термопаста не зможе впоратися з великим обсягом роботи. Якщо ноутбук або комп'ютер споживає багато енергії, працює на повну потужність, йому необхідно повноцінне охолодження. Не знаєте, яку прокладку вибрати? Фахівці радять в цьому випадку купувати виріб товщиною один міліметр. Така термопрокладка - стандарт, підходить майже для всіх моделей ноутбуків.

З іншого боку, якщо вибрати виріб в два міліметри, воно стане щільніше і не буде бовтатися. Не рекомендується брати термопрокладки 0,5 мм. Пам'ятайте, для ноутбука товсті термопрокладки - найкращий вибір!


Пам'ятайте, для ноутбука товсті термопрокладки - найкращий вибір

Термопаста

Чим замінити термопрокладку в ноутбуці? Непогана альтернатива прокладці - термопаста. Вона мають схожу основу: рідке силіконове і ефірне масло. Наповнювач термічної пасти складається з кілька видів, що не проводять струм. Важливо, щоб термопаста була свіжа. Визначити її якість легко: якщо починається відділення масла від основи, це означає, що використовувати її ще можна. Ретельно розмішайте компаунд. Якщо паста тверда - вона втратила всі свої властивості.

Багато фахівців не радять використовувати термопасту. Вона не забезпечує належного охолодження і навіть може нашкодити техніці, якщо існують великі зазори між процесором, відеочіпом, материнською платою . Термопаста схожа за будовою з тонкої Термопрокладки. Має сенс використовувати першу, якщо зазор не більше 0,2 мм. Сучасні термопасти складаються з якісних наповнювачів. В основному це мінеральні, синтетичні масла, Мікродисперсний порошки. Хороші пасти мають високу теплопровідність.

Заміна термопасти - складний процес, який вимагає обережності. Пам'ятайте, що її не можна розмазувати по сусідніх доріжках, наноситься вона акуратно. Перед заміною приготуйте потрібні інструменти. Термопаста, викрутки, стара пластикова карта, канцелярський ніж, серветка - все це стане в нагоді під час заміни.

  1. Вийміть акумулятор.
  2. Відкрийте задню кришку, зробіть чистку від пилу і сміття.
  3. Видаліть стару термопасту з поверхні процесора і радіатора за допомогою звичайного ластику.
  4. Очистіть поверхню спиртом і просушіть.
  5. Нанесіть тонким шаром термопасту за допомогою шпателя і розрівняйте картою.
  6. Зберіть комп'ютер в зворотній послідовності.

Використовувати пасту і прокладку одночасно недоцільно.


Як зробити самостійно

Якщо потрібно терміново, то може бути замінена термопрокладка для ноутбука своїми руками, але це тимчасове рішення. Як матеріал можна використовувати звичайний медичний бинт. Складіть його в кілька шарів, хороша товщина - п'ять. Для такого варіанту знадобиться термопаста. Вона послужить основою майбутньої прокладці. Після того як бинт потрібного розміру складний, умочіть його в термопасту. Не потрібно сильно змащувати, інакше матеріал розповзеться. Не хвилюйтеся, якщо саморобна прокладка буде іншого розміру і стане виходити за межі відеочипа або кристала процесора. Вона ненадовго впорається з охолодженням комп'ютера. Єдине, на що можна розраховувати - це серфінг в мережі. Відео та ігри будуть завантажуватися повільно.

Для чого ж потрібні такі пристосування? Справа в тому, що поверхня процесора або радіатора ніяк не може бути абсолютно рівною. Якщо ви помістіть радіатор безпосередньо на процесор, між ними будуть крихітні, практично непомітні зазори. А оскільки повітря погано проводить тепло, ці зазори будуть мати вкрай негативний вплив на охолодження всієї системи.

Що краще використовувати: термопасту або термопрокладку?

З цієї причини потрібно проміжний матеріал з високою теплопровідністю, який зможе заповнити ці зазори і налагодити теплообмін. В якості такого матеріалу може виступати термопрокладка або термопаста. Але що з них вибрати? Яка між ними різниця, в чому переваги і недоліки? Який варіант краще підійде для ноутбука? Розібратися в цьому вам допоможе наша стаття.

Термопаста або теплопровідна паста являє собою клейку субстанцію, яка наноситься безпосередньо на радіатор або сам процесор для забезпечення щільного прилягання. Термопаста є найбільш часто використовуваним матеріалом, який забезпечує коректне охолодження електроніки. Для виконання свого завдання термопаста повинна бути хорошої якості. Щоб правильно нанести цю субстанцію, потрібний певний навик, так як вона сильно брудниться.

Для правильного нанесення зазвичай видавлюють кількість пасти розміром з горошину прямо на центральну область процесора. Потім її рівномірно розподіляють по всій поверхні, використовуючи для цього плоский предмет: наприклад, пластикову картку. Шар повинен бути досить тонким, щоб заповнити можливі зазори, але при цьому не створити додатковий бар'єр між процесором і радіатором.


Шар повинен бути досить тонким, щоб заповнити можливі зазори, але при цьому не створити додатковий бар'єр між процесором і радіатором

Що таке термопрокладка

Основною перевагою даного елемента є простота установки. На жаль, за своєю ефективністю термопрокладки поступаються термопасте, яку можна нанести тонким шаром і отримати необхідний результат. Деякі вентилятори для процесорів продаються відразу з Термопрокладки, тому що їх легко встановити, не потрібні додаткові маніпуляції і не потрібно бруднитися, при цьому вони забезпечать необхідну працездатність. Але, на жаль, дані елементи є одноразовими.

Якщо вам коли-небудь знадобиться зняти радіатор з того місця, куди він був одного разу встановлений, термопрокладку доведеться замінити. Відбувається це з тієї причини, що поверхня термопрокладки під час прилягання до процесора порушується і стає нерівною. Таким чином, якщо ви спробуєте встановити її знову, між двома поверхнями утворюються зазори. Як уже згадувалося, це негативно позначається на теплопровідності і може порушити роботу процесора. Тому варто запам'ятати: якщо ви знімаєте радіатор, термопрокладку слід повністю видалити і замінити новою.


Тому варто запам'ятати: якщо ви знімаєте радіатор, термопрокладку слід повністю видалити і замінити новою

Також не слід використовувати кілька термопрокладок разом. Дві і більше прокладок між процесором і радіатором замість охолодження дадуть протилежний ефект і дуже швидко приведуть до пошкодження процесора. Особливо це стосується швидко нагріваються процесорів ноутбука.

Заміна термопрокладки термопастой

Технічно заміна можлива, проте вона не завжди рекомендується. У більшості випадків така заміна приведе до підвищення температури процесора. Чому це відбувається? Справа в тому, що термопрокладка не тільки забезпечує теплопровідність, а й надає певний вплив на пружини і болти, що утримують всю конструкцію охолодження процесора.

Якщо прокладку зняти і нанести замість неї пасту, радіатор не буде прилягати до процесора так само щільно, як раніше, оскільки елемент певної товщини був видалений з усталеної системи. Крім того, обертання вентилятора може надавати певний вплив на процесор за рахунок виник зазору, викликаючи тертя. Тому замінити один елемент іншим можна лише на свій страх і ризик.

ПОРАДА. Однак останнім часом почалося виробництво спеціальних видів термопасти, яка використовується замість термопрокладок. Вона більш щільна і в'язка, може заповнювати великі зазори, крім того, вона має вдосконалену теплопровідністю. Зверніть увагу на термопасту марки K5-PRO, вона проводиться для комп'ютерів iMac, але також підходить і для інших комп'ютерів.

Термопаста і термопрокладка: нанесення одного на інше

Така дія не має сенсу і може тільки погіршити теплопровідність. Нанесення пасти на прокладку при певних умовах може серйозно перешкоджати передачі тепла від процесора. Тому краще не експериментувати, і замість цього вибрати тільки один варіант.

Варіант для ноутбука

Слід почати з того, що і прокладки, і паста бувають поганої і хорошої якості. Безсумнівно, термопаста хорошої якості буде краще поганий термопрокладки, і навпаки.


Але якщо ми розглядаємо ситуацію з елементами однакової якості, то для ноутбука рекомендується використовувати термопрокладку. Справа в тому, що нагрівання процесора ноутбука досить сильний, крім того, цей пристрій постійно піддається трясці при перенесенні з місця на місце. хороша термопрокладка буде більш стабільна в цих умовах, і краще вибрати її замість термопасти.

Термопаста і термопрокладки: недоліки та переваги

Почнемо з термопрокладок. Отже, які переваги вони мають?

  • Прості у використанні.
  • Їх можна вирізати різними за розмірами і формою.
  • Чи не брудняться, легко встановлюються.
  • Чи не висихають.
  • Виготовляються з різних матеріалів відповідно до специфікації.

недоліки:

  • Висока вартість виробництва.
  • Одноразове використання.

Отже, на перший погляд термопрокладки мають безліч переваг. Різні за формою, можна швидко встановити нову замість старої, прості в установці. Різноманітні види матеріалів, з яких вони виготовляються, дозволяють вибрати найкращий матеріал з точки зору електричного, теплового, хімічного або фізичного використання.


Однак ціна на них може бути досить високою. Найчастіше, при виробництві комплектуючих, термопрокладки встановлюються вручну, що відразу ж збільшує вартість кінцевого продукту.

Тепер розглянемо характеристики термопасти. Преимущества:

  • Надійність.
  • Дешевизна.
  • Якісне усунення зазорів.
  • Потрібно лише тонкий шар.

недоліки:

  • Брудниться при нанесенні.
  • Висихає.
  • Потрібно достатній тиск.

Підведемо підсумки. Термопрокладки є хорошим варіантом, особливо для ноутбука, але потрібно відповідально підійти до їх вибору. краще взяти хорошу термопасту замість дешевих неякісних термопрокладок. Також при виборі останніх ви можете орієнтуватися на тип і якість матеріалу. Це дає додаткову можливість контролю над своєю системою.

ПОРАДА. Якщо ціна має для вас важливе значення, краще зробити вибір на користь термопасти. Вам знадобиться нанести лише тонкий шар, щоб домогтися гарної теплопровідності. Більш того, чим тонше буде цей шар, тим краще буде теплопровідність. Термопрокладки практично завжди значно товщі необхідного шару термопасти.

Також термопаста значно краще справляється з вирівнюванням поверхонь. Оскільки вона є в'язким речовиною, ця субстанція здатна заповнювати як найдрібніші зазори, так і досить великі нерівності. Вона справляється з цим завданням значно краще, ніж термопрокладки, які не мають здатності «затікати» в усі поглиблення. Якщо поверхню ваших комплектуючих або радіатора має значні нерівності, краще віддати перевагу термопасте.

Коли ви визначитеся з вибором, бажано встановити програму контролю температури комплектуючих і деякий час відстежувати показники, щоб переконатися, що ваш вибір виявився вірним.



2. НАВІЩО ПОТРІБНА Термопрокладки, КОЛИ Є термопасте?
3. ЧИ МОЖНА ВИКОРИСТОВУВАТИ термопасте ЗАМІСТЬ Термопрокладки?
4. ТОВЩИНА ТЕРМОПРАКЛАДКІ ДЛЯ НОУТБУКА - ЯК ВИЗНАЧИТИ ПО ВИРОБНИКУ / МОДЕЛІ?
5. Як визначити товщину Термопрокладки САМОМУ?
6. ЧИ МОЖНА ВИКОРИСТОВУВАТИ термопасте СПІЛЬНО З ТЕРМОПРОКЛАДОЙ?
У чому ж справа?
Що краще - термопаста або термопрокладка?
Що вибрати як альтернативу?
Що краще - купувати або робити вручну?
Що краще - термопаста або термопрокладка?
Курс валют магазина
Наличный расчет
1 доллар = 7.95 грн


Безналичный расчет
1 доллар = 8.1 грн
1 WMZ = 8.1 грн

Рекомендуем посетить
Новости
Дизайн и создание сайтов

Создание сайтов

Хиты продаж
Наш опрос
Что более востребовано?

 Ноутбук
 Настольный ПК
 Видеокарта
 Процессор
 Материнская плата
 Память
 Винчестер
 Монитор

Всего ответов: 1984

Ответить
Акустика для дома

 

 

Оцените качество

по доступной цене

Акустические колонки