Ваша корзина

В корзине нет товаров
Вход с паролем Регистрация
Каталог
Партнерские сайты
Сервис
  • Поставщики
  • Доставка
  • Гарантия
  • О магазине
Статьи

Наши коллеги artmisto.net

Web и интернет

Интересные статьи

Статьи из мира интернета

artmisto.net
Наши коллеги artmisto.net. Казино "Buddy.Bet" радо сообщить всем азартным игрокам о запуске своего нового сайта, предоставляющего множество увлекательных игр и выгодных бонусов.

Последние статьи
Где заказывать ремонт ноутбука: пара советов для пользователей

Юридическое сопровождение сделок с недвижимостью юридических лиц

Бесшовные натяжные потолки – прекрасное решение для любого помещения

Мини атс panasonic
Видеокамеры для всех

 

 

Широкий выбор:

видеокамеры и аксессуары

Телевизоры LCD

Рекомендуем:  

   Каталог телевизоров LCD

по доступным ценам 

Рейтинг
Сейчас на сайте
На данный момент
в магазине находится:

1 посетитель(ей)

Звукові проектори - альтернатива багатоканальним АС

  1. Звук з бруска
  2. класики жанру
  3. Нова хвиля
  4. За та проти

Сергій Асмаков

Звук з бруска

класики жанру

Нова хвиля

За та проти

Якщо хочеться насолодитися справжнім навколишнім звуком, а житлові умови не дозволяють інсталювати багатоканальну АС традиційної конструкції, не варто впадати у відчай: гідною альтернативою в подібній ситуації може стати звуковий проектор. І якщо перші моделі подібних пристроїв не відрізнялися гуманної ціною, то сьогодні у продажу з'явилися і більш прості за конструкцією бюджетні варіанти.

Багатоканальний навколишній звук вже давно став фактичним стандартом для кіно і тривимірних ігор. Навіть інтегровані звукові адаптери настільних ПК, як правило, мають багатоканальний вихід формату 5.1 або 7.1, а придбати комп'ютерну акустичну систему формату 5.1 можна за пару тисяч рублів. Здавалося б, зануритися в нірвану навколишнього звуку не так вже й складно.

На жаль, серйозним (а в багатьох випадках - практично непереборною) перешкодою для багатьох користувачів є складність інсталяції багатоканальної АС. Адже не секрет, що для досягнення бажаного ефекту сателіти акустичної системи необхідно розмістити в певних точках приміщення. Але якщо з розміщенням ще якось вдається впоратися, то прокладка сполучних кабелів без шкоди для інтер'єру може стати воістину нерозв'язним завданням.

Звичайно, коли є можливість виділити окрему кімнату під домашній кінотеатр і розважальний центр, то вирішити проблеми з розміщенням численних колонок і прокладкою до них кабелів, швидше за все, не складе труднощів. Але як бути тим, хто не може собі дозволити подібної розкоші?

Звук з бруска

Одним з альтернативних варіантів є використання АС, відомих під назвою звукових проекторів (sound projector). Останнім часом широкого поширення набуло ще одна назва подібних пристроїв - soundbar (дослівно - «звуковий брусок»). Асоціація вельми вдала, оскільки корпус багатьох моделей має форму, близьку до витягнутому по горизонталі паралелепіпеда.

Звуковий проектор являє собою активну акустичну систему, виконану в компактному корпусемоноблоке і при цьому дозволяє створювати більш-менш правдоподібну ілюзію об'ємного звучання.

У багатоканальних АС традиційної конструкції ефект навколишнього звуку досягається за рахунок розташування декількох сателітів в різних точках простору навколо слухача. У найпростішому випадку кожен з каналів декодованого сигналу відтворюється через відповідний гучномовець. Яким же чином з подібним завданням може впоратися звуковий проектор, який не має рознесених в просторі сателітів?

Яким же чином з подібним завданням може впоратися звуковий проектор, який не має рознесених в просторі сателітів

Звукові проектори: корпус-моноблок і багато динаміків

Як ні парадоксально, принцип використовується схожий - з тією лише різницею, що замість фізичних гучномовців звукової проектор задіє так звані фантомні джерела звуку. Щоб створити у слухача ілюзію того, що джерело звуку знаходиться не прямо перед ним, а, наприклад, збоку або ззаду, звуковий проектор відтворює з певною временн про і затримкою через різні динаміки кілька копій вихідного сигналу, кожна з яких до того ж піддається розрахованої за хитромудрому алгоритму амплитудно- і фазочастотной корекції. Для виконання цих операцій в звукових проекторах застосовуються спеціалізовані сигнальні процесори (DSP), що володіють значною обчислювальною потужністю. Для формування звукової картини задіюється велика кількість динаміків (від півдюжини до декількох десятків), кожен з яких забезпечений окремим підсилювачем потужності.

Якщо алгоритм обробки звукових сигналів скорегувати з урахуванням акустичних особливостей приміщення, в якому інстальована система, то можна значно підвищити точність позиціонування фантомних джерел звуку. Саме тому в дорогих моделях звукових проекторів передбачена можливість калібрування із застосуванням вимірювального мікрофона.

Завдяки можливості формувати фантомні джерела звуку в довільних точках простору звукові проектори володіють набагато більшою гнучкістю в порівнянні з багатоканальними АС традиційної конструкції. У багатьох моделях звукових проекторів передбачено кілька різних режимів, що дозволяють оптимальним чином підлаштовуватися під особливості відтворної фонограми. Наприклад, при відтворенні стереофонічних звукових записів проектор може імітувати роботу звичайної двоканальної АС, а при перегляді фільмів перемикатися в режим багатоканальної системи формату 5.1 або 7.1.

класики жанру

Першою серійні моделі звукових проекторів для систем домашнього кінотеатру почала випускати компанія Yamaha. Як приклад розглянемо одну з сучасних моделей цього виробника - звуковий проектор Yamaha YSP-2200. Дана система виконана в плоскому корпусі розміром 44 x 79 x 145 мм і обладнана 16 динаміками. Відтворення глибокого баса забезпечує окремий сабвуфер, що входить в комплект поставки (його габарити - 435 x 137 x 350 мм).

Відтворення глибокого баса забезпечує окремий сабвуфер, що входить в комплект поставки (його габарити - 435 x 137 x 350 мм)

Звуковий проектор Yamaha YSP-2200

Для підключення джерел сигналу передбачено три входи інтерфейсу HDMI 1.4a, два цифрових входу S / PDIF (оптичний і електричний коаксіальний), а також стереофонічний аналоговий лінійний вхід. Крім того, є вихід HDMI 1.4a для наскрізного підключення телевізора.

Пристрій оснащений вбудованим декодером багатоканального сигналу, що підтримує роботу з потоками форматів Dolby Pro Logic IIx, Dolby Digital, Dolby Digital EX, DTS і Dolby TrueHD. Щоб запрограмувати звуки проектора передбачена система автоматичного калібрування IntelliBeam (необхідний для її роботи вимірювальний мікрофон входить в комплект поставки).

Ще один звуковий проектор від відомого виробника акустики - B & W Panorama. Це моноблок, що має розміри 1100 x 125 x 181мм і вага 14,1 кг. Конструкція дозволяє встановлювати його як на горизонтальній поверхні, так і підвішувати на стіну за допомогою вхідного в комплект поставки кронштейна.

Конструкція дозволяє встановлювати його як на горизонтальній поверхні, так і підвішувати на стіну за допомогою вхідного в комплект поставки кронштейна

Звуковий проектор B & W Panorama

Дана модель обладнана цифровими підсилювачами і дев'ятьма динаміками: двома 90-міліметровими низькочастотними, шістьма 75-міліметровими середньочастотними і високочастотним випромінювачем купольного типу діаметром 25 мм. Згідно з даними виробника, відтворений діапазон частот простирається від 36 Гц до 50 кГц при нерівномірності АЧХ ± 3 дБ.

Для підключення джерел сигналу в цьому пристрої є три цифрових входу S / PDIF (два оптичних і один електричний коаксіальний) і два аналогових стереофонічних лінійних входи з роз'ємами RCA. Передбачено лінійний вихід для підключення зовнішнього сабвуфера.

Вбудований декодер B & W Panorama підтримує роботу з багатоканальними потоками Dolby Pro Logic, Dolby Digital і DTS. В налаштуваннях системи реалізована можливість корекції алгоритму обробки звуку в залежності від варіанту установки (на тумбі або на стіні) і типу обробки стін в приміщенні.

Нова хвиля

Протягом кількох останніх років на сцену вийшло нове покоління звукових проекторів, відмітними рисами яких є скромні габарити, відносно невелика кількість динаміків і наявність в комплекті поставки штатного сабвуфера. Крім того, подібні моделі не передбачають можливість точного калібрування, дозволяючи лише вибрати найбільш підходящий режим з набору готових налаштувань. Більш проста конструкція і скорочення кількості функцій дозволили зробити такі моделі помітно дешевше і, таким чином, привернути до них увагу ширшого кола користувачів. Розглянемо кілька прикладів.

У минулому році компанія Sony випустила звуковий проектор HT-CT150, призначений для систем домашнього кінотеатру. У комплект поставки входять моноблок розміром 800 x 67 x 60 мм і активний сабвуфер (його габарити - 196 x 450 x 410 мм). Для підключення джерел сигналу передбачено три входи HDMI, три цифрових входу S / PDIF (два оптичних і один електричний коаксіальний), а також пара стереофонических аналогових лінійних входів з роз'ємами RCA. Є і один вихід HDMI для наскрізного підключення дисплейної панелі. Вбудований декодер підтримує роботу з багатоканальними потоками форматів Dolby Digital і DTS. Цікаво відзначити, що панель комутації цієї системи винесена на корпус сабвуфера.

Напередодні січневої виставки CES 2011 компанія LG представила акустичну систему HD Sound Bar LSB316, що представляє собою компактний звуковий проектор з сабвуфером. Ширина моноблока відповідає ширині плоскопанельних телевізорів з 42-дюймовим екраном, а його конструкція забезпечує можливість як установки на тумбу, так і кріплення на стіну. Моноблок обладнаний шістьма динаміками: чотирма 2,5-дюймовими середньочастотними і парою високочастотних з шовковими купольними випромінювачами.

Моноблок обладнаний шістьма динаміками: чотирма 2,5-дюймовими середньочастотними і парою високочастотних з шовковими купольними випромінювачами

Звуковий проектор LG HD Sound Bar LSB316

Для підключення джерел звукового сигналу передбачені два цифрових оптичних входу S / PDIF і стереофонічний аналоговий лінійний вхід. Є й ряд додаткових функцій. Зокрема, пристрій дозволяє відтворювати записи форматів MP3 і WMA з зовнішніх USB-накопичувачів. Вбудований бездротовий адаптер Bluetooth забезпечує можливість підключення мобільних пристроїв, обладнаних цим інтерфейсом. Примітно, що через Bluetooth-з'єднання можна не тільки відтворювати сигнал з різних пристроїв (мобільних телефонів, ноутбуків, мультимедійних програвачів та ін.), Але і транслювати звуковий потік на бездротові навушники.

Конструкція моделі Samsung HW-C450 багато в чому нагадує виріб її земляка-конкурента. У моноблоці розміром 956 x 45 x 92 мм встановлено в цілому шість динаміків: чотири дводюймовим среднечастотних з плоскими металевими дифузорами і пара високочастотних випромінювачів купольного типу діаметром 16 мм. У комплект поставки входить сабвуфер, що сполучається з моноблоком без допомоги проводів (сигнал транслюється по радіоканалу на частоті 5,8 ГГц).

Звуковий проектор Samsung HW-C450

Для підключення зовнішніх джерел сигналу система обладнана двома цифровими оптичними входами S / PDIF і одним стереофонічним аналоговим лінійним входом з роз'ємом mini-jack. Вбудований декодер дозволяє працювати з багатоканального цифрового потоком формату Dolby Digital і DTS.

Судячи з усього, найближчим часом можна очікувати появи недорогих звукових проекторів, розроблених спеціально для застосування з настільними і портативними ПК. Першою ластівкою стала модель Cine5, представлена ​​компанією ASUS в кінці минулого року. До речі, на момент анонса цей пристрій було найбільш компактним серійно випускається звуковим проектором в світі: розміри його корпуса - усього 373 x 100 x 80 мм (при установці на вхідні в комплект поставки металеві ніжки конічної форми висота конструкції збільшується на 20 мм).

До речі, на момент анонса цей пристрій було найбільш компактним серійно випускається звуковим проектором в світі: розміри його корпуса - усього 373 x 100 x 80 мм (при установці на вхідні в комплект поставки металеві ніжки конічної форми висота конструкції збільшується на 20 мм)

Компактний звуковий проектор ASUS Cine5

Звук в Cine5 відтворюється шістьма широкосмуговими динаміками, розділеними на дві рівні акустично ізольовані секції. Для поліпшення звучання низькочастотних складових кожна з секцій забезпечена власним фазоінвертором. Заявлений в специфікації діапазон відтворюваних частот простирається від 80 Гц до 20 кГц, а звукова потужність складає 15 Вт (RMS).

Ефект навколишнього звуку досягається завдяки застосуванню запатентованої технології EmbracingSound Theatre HD. До речі, Cine5 є першим серійно випускається продуктом, в якому реалізовано дане рішення. Як стверджує виробник, конструкція Cine5 не вимагає калібрування і забезпечує готовність до роботи відразу після підключення.

Для підключення джерела звукового сигналу система обладнана 6-канальним аналоговим лінійним входом, конструктивно реалізованим у вигляді трьох 3,5-міліметрових роз'ємів mini-jack. Цифрових входів, так само як і вбудованого декодера, не передбачено: дана модель розрахована на підключення до виходів інтегрованої звукової підсистеми або мультимедійної звукової карти. Як і у більшості комп'ютерних АС, передбачено гніздо для підключення навушників. На верхній панелі моноблока встановлений обертовий регулятор гучності, суміщений з кнопкою відключення звуку.

За та проти

Чи можна розглядати звукові проектори як повноцінну альтернативу багатоканальним АС традиційної конструкції? Щоб відповісти на це питання, необхідно брати до уваги безліч різних факторів: адже у кожного з цих рішень є свої переваги і недоліки.

Найбільш важливими перевагами звукових проекторів є їх компактність і простота установки. Конструкція більшості сучасних моноблоків передбачає різні варіанти кріплення (на тумбі, на стіні та ін.) І розроблена з прив'язкою до розмірів найбільш популярних моделей плоскопанельних телевізорів. Звуковий проектор можна розмістити в безпосередній близькості від телевізора і компонентів домашньої AV-системи, що дозволить використовувати сполучні кабелі мінімальної довжини. В результаті не доведеться ламати голову над пошуком прийнятних варіантів розміщення сателітів в інтер'єрі і прокладки до них з'єднувальних кабелів.

На жаль, у звукових проекторів є і серйозні недоліки - перш за все це висока ціна подібних пристроїв в порівнянні з сабвуфер-сателітними АС традиційної конструкції. Зрозуміло, необхідно звернути увагу на те, що мова йде виключно про вартість обладнання: якщо включити до кошторису витрати на придбання стійок (кронштейнів) для сателітів і прокладку сполучних кабелів, то різниця може виявитися вже не настільки суттєвою.

Більш серйозна проблема - якість звучання. Справа в тому, що суб'єктивне сприйняття фантомних джерел звуку в значній мірі залежить від фізіологічних особливостей слухача, тому різні люди будуть по-різному оцінювати створюваний звуковим проектором ефект. Хтось вважатиме його цілком переконливим, проте деякі можуть поскаржитися на недостатньо чітку локалізацію джерел звуку - особливо тих, які повинні знаходитися позаду. Природно, багато що залежить від класу пристрою: дорогі моделі, конструкція яких передбачає можливість калібрування, забезпечують більш високу точність і надають більш гнучкі налаштування по адаптації до акустичних особливостей приміщення.

Багато експертів відзначають, що в порівнянні з багатоканальної (і тим більше стереофонічною) АС аналогічної вартості звукові проектори помітно програють в якості звучання музичних записів. До того ж досягти переконливого і глибокого звучання басів вдається тільки при використанні сабвуфера. До речі, саме з цієї причини останнім часом значно збільшилася частка моделей, укомплектованих штатним сабвуфером.

Зрозуміло, в кожному конкретному випадку вибір на користь того чи іншого варіанта визначається специфікою вирішуваних завдань, а також смаками та уподобаннями користувача. У міру появи бюджетних моделей звукових проекторів ця категорія АС стає більш масовою, а значить, можливість вибору з'являється у все більш широкого кола користувачів, що можна тільки вітати.

КомпьютерПресс 04'2011


Але як бути тим, хто не може собі дозволити подібної розкоші?
Яким же чином з подібним завданням може впоратися звуковий проектор, який не має рознесених в просторі сателітів?
Курс валют магазина
Наличный расчет
1 доллар = 7.95 грн


Безналичный расчет
1 доллар = 8.1 грн
1 WMZ = 8.1 грн

Рекомендуем посетить
Новости
Дизайн и создание сайтов

Создание сайтов

Хиты продаж
Наш опрос
Что более востребовано?

 Ноутбук
 Настольный ПК
 Видеокарта
 Процессор
 Материнская плата
 Память
 Винчестер
 Монитор

Всего ответов: 1984

Ответить
Акустика для дома

 

 

Оцените качество

по доступной цене

Акустические колонки