Ваша корзина

В корзине нет товаров
Вход с паролем Регистрация
Каталог
Партнерские сайты
Сервис
  • Поставщики
  • Доставка
  • Гарантия
  • О магазине
Статьи

Наши коллеги artmisto.net

Web и интернет

Интересные статьи

Статьи из мира интернета

artmisto.net
Наши коллеги artmisto.net. Казино "Buddy.Bet" радо сообщить всем азартным игрокам о запуске своего нового сайта, предоставляющего множество увлекательных игр и выгодных бонусов.

Последние статьи
Где заказывать ремонт ноутбука: пара советов для пользователей

Юридическое сопровождение сделок с недвижимостью юридических лиц

Бесшовные натяжные потолки – прекрасное решение для любого помещения

Мини атс panasonic
Видеокамеры для всех

 

 

Широкий выбор:

видеокамеры и аксессуары

Телевизоры LCD

Рекомендуем:  

   Каталог телевизоров LCD

по доступным ценам 

Рейтинг
Сейчас на сайте
На данный момент
в магазине находится:

1 посетитель(ей)

Як вибрати надійний жорсткий диск

  1. Несправності жорстких дисків
  2. биті сектори
  3. Логічні несправності жорстких дисків
  4. Несправності вбудованого ПЗ
  5. несправності електроніки
  6. Заклинювання шпинделя і підшипника двигуна
  7. Що вийшли з ладу магнітні головки
  8. Як вибрати надійний жорсткий диск?

Як вибрати надійний жорсткий диск? Питання це не зовсім коректний, можна сказати, що абсолютно надійних жорстких дисків просто немає, а зламатися може будь-яка техніка ( як продовжити термін служби обладнання ). Потрібно вибирати пристрій і експлуатувати його правильно. Як вибрати надійний жорсткий диск

Проблеми вибору надійного жорсткого диска

Які параметри жорсткого диска враховувати при покупці? природно форм-фактор , Обсяг і ціну. Іноді враховують швидкість обертання шпинделя і швидкість читання і запису. Але, мабуть, найважливішим параметром при виборі жорсткого диска, є надійність цього пристрою. Але оцінити цей параметр дуже складно. Якщо ви довго і скрупульозно збирали і зберігали на жорсткому диску якусь інформацію, дані, файли, і в один момент усього цього позбутися через вихід з ладу вінчестера. Деякі люди схильні вважати якусь марку жорсткого диска більш надійною, а якусь менш. Так як якісної статистики з відмов у роботі не існує, то і говорити про те, що цей ось жорсткий диск надійний, а цей ні, не можна.

Про відмовах в роботі і несправності вінчестерів від різних виробників можна сказати наступне: у кожного з них були як надійні, так і не дуже надійні моделі. Це означає, що про надійність і відмовостійкості певного бренду не можна судити за цими параметрами однієї з серій. Якби хтось збирав статистику по числу жорстких дисків кожного виробника, що побували в сервіс-центрах за багато років, тоді можна було б говорити про надійність вінчестерів одного з брендів. Але таку статику ніхто не збирав. А раз не можна вибирати жорсткі диски по надійності бренду, то вибирати потрібно не марку, а конкретну модель, її особливості, відгуки людей, які вже користувалися нею та інше.

Несправності жорстких дисків

Для початку слід розповісти про тих поломки жорстких дисків, які властиві їм і найчастіше зустрічаються. Як їх визначити несправності вінчестерів в домашніх умовах і що потрібно робити, якщо з жорстким диском виникли проблеми. Найчастішими питаннями звичайних користувачів є два питання: як можна врятувати дані з жорсткого диска (витягти їх) і як відновити працездатність жорсткого диска.

биті сектори

Проблема з битими секторами зустрічається користувачам дуже часто, вірніше сказати, частіше за інших. Весь диск розбитий на сектори. Через недотримання умов експлуатації і просто з плином часу деякі сектори вже не читають. Наслідком цього може бути зниження швидкості запису і читання, зникнення розділів і секторів, а також псування або повна втрата інформації. Інформація в сучасному світі є найважливішим, то її втрата є найнебезпечнішим наслідком битих блоків (bad-block). Профілактичні заходи тільки одні - виявлення битих секторів на ранній стадії появи за допомогою спеціальних утиліт, які тестують поверхню жорсткого диска на читання і запис в невикористовувані сектори.

Причинами виникнення цієї несправності може бути безліч факторів, наприклад, скачки напруги в електромережі, заводські дефекти пристрою, фізичний вплив на жорсткий диск. Ця несправність підпадає під гарантійний ремонт, тому його можна замінити. Якщо ж замінити по гарантії жорсткий диск не вдається, то вам потрібно запустити спеціальну утиліту (ScanDisk), яка буде позначати знайдені несправності в секторах як биті. Якщо наступні тести не виявлять битих секторів, то такий жорсткий диск можна використовувати як сховище не важливою або тимчасової інформації.

Запускаємо спеціальну утиліту перевірки жекткіх дисків ScanDisk

Поява битих секторів буває не завжди пов'язане з поверхнею дисків. Іноді це пов'язано з проблемами з внутрішнім програмним забезпеченням, але про нижче. Використовувати жорсткий диск з битими секторами пож важливі дані можна в силу нестабільності. Краще переписати важливі дані на інший носій інформації, бажано це зробити відразу після виявлення несправності. При неможливості зчитування даних, які вам дуже потрібні, правильним буде звернутися за допомогою до фахівців.

Логічні несправності жорстких дисків

До логічним несправностей можна віднести все високорівневі помилки. Тут і псування файлової системи вірусами, і видалення розділів з необережності і інше. При цих проблемах користувач не має доступу до записаної на диски інформації, хоча відомо, що сам накопичувач справний. Якщо на жорсткому диску не було скільки-небудь важливих даних, то простіше буде розбити диск знову на розділи, відформатувавши його заново. Для відновлення даних з пошкоджених пристроїв можна використовувати безліч утиліт, але потрібно пам'ятати, що записувати якусь інформацію на диск до відновлення не можна. Варто згадати, що утиліта ScanDisk у випадку з пошкодженими логічними розділами просто не буде корисною, так як працює тільки з справними розділами. До того ж, у вас може бути включений режим роботи, в якому прочитаний з помилкою сектор диска буде позначений як справний і подальше відновлення інформації буде неможливо.

Така ситуація все ж рідкість, набагато частіше зустрічається проблема з включеним за замовчуванням автоматичним тестом SMART . У цьому тесті перевіряється якість самої поверхні диска, яке може привести до перепризначення секторів. Якщо ваш жорсткий диск з логічними ушкодженнями несе на собі важливі дані, то правильним рішенням буде якнайшвидше звернення до професіоналів в спеціалізовану компанію, там вони зможуть «дістати» інформацію з вінчестера.

Несправності вбудованого ПЗ

Сучасний жорсткий диск, це складний пристрій, яке містить в собі прошивки. А вбудоване могла бути несправна або містити помилки. Відомі великі проблеми з жорстким диском компанії Seagate - 7200.11. У ньому було зруйновано вбудоване програмне забезпечення і вінчестер міг не визначатися BIOS комп'ютера, у нього було мінливість швидкості і записи і багато іншого.

Несправності і помилки програмно-апаратних засобів можуть призводити до зовсім несподіваних ефектів. Виправити їх можна за допомогою відновлення службової інформації. В сервіс-центрі вам можуть зробити ремонт жорсткого диска з втратою даних, а можуть спочатку спробувати відновити ваші дані, але в цьому випадку в 100% гарантії ніхто не дасть. Поява збійних секторів на вінчестері можливо теж вина прошивки, а не поганий поверхнею пластин. У будь-якому випадку, похід в майстерню вам гарантований.

несправності електроніки

Електроніка жорсткого диска

Стрибки напруги в електричній мережі, заводські браки та інше можуть призводити до виходу з ладу електроніки жорсткого диска. Іноді таку поломку можна побачити - на платі контролера можна помітити вигорілий елемент електроніки. При цій несправності жорсткий диск знаходиться в повністю неробочому стані і не визначається BIOS. При несправності електроніки ваші дані, як правило залишаються цілими, а сама плата контролера замінюється на іншу, але такий ремонт можете бути досить дорогим.

Заклинювання шпинделя і підшипника двигуна

Ця несправність визначається по видаваному жорстким диском шуму, схожому на дзижчання або навіть вереск. Походження цієї поломки чисто механічне. Може виникнути після падіння або сильної вібрації жорсткого диска. Більшою мірою такий несправності піддаються жорсткі диски з підвищеною щільністю магнітних пластин. Жорсткий диск ремонту не підлягає, а витягти дані з нього можна тільки за допомогою спеціального обладнання.

Що вийшли з ладу магнітні головки

Магнітні головки над пластинами жорсткого диска

Ця несправність також визначається по видаваному жорстким диском звуку. Тільки тут вони звучать як постукування і клацання. Магнітні головки парять над поверхнею пластин жорсткого диска. Якщо головка стикнеться з пластиною, то подальша робота вже буде неможлива через сильний молекулярного тяжіння. Це означає, що голівка прилипне до пластини і буде дряпати її поверхню. Жорсткий диск не працює, хоча в BIOS він визначається.

Відновлення інформації можливо в тому випадку, якщо у вашого вінчестера вийшов з ладу тільки блог магнітних головок, його можна просто замінити, але якщо головки стикалися з поверхнею, то інформацію можна врятувати лише частково. Ремонту жорсткий диск з такою несправність також не підлягає.

Як вибрати надійний жорсткий диск?

Коли людина приходить за покупкою жорсткого диска, він може поцікавитися у продавця, який жорсткий диск надійніше. Продавець скаже вам, що жорсткі диски марки А надійніше, ніж Б, В і Г. Але зайшовши в інший магазин покупець може наштовхнутися на іншого фахівця, який скаже, що марка В краще, ніж Б і Г, і вже поготів краще ніж А, так як вони найбільш ненадійні. Можливо, що це просто особисті переваги продавця, як з продуктами Intel і AMD, а вірніше за все сказати ось що, у кожного виробника є невдалі моделі і вдалі. Перш ніж купувати жорсткий диск, почитайте відгуки на обрані моделі. Якщо модель невдала, то ви знайдете масу відгуків. Я писав про цей спосіб на прикладі вибору ноутбука .

Варто сказати, що не слід впадати в крайнощі і беззастережно вірити будь-якому відкликанню. Наприклад, людина просто може не знати, що у торгової марки Western Digital існує маса серій, які кардинально відрізняються один від одного. Людина може написати, що жорсткі диски WD взагалі не надійні і ламаються відразу від вібрації відеокарти в корпусі комп'ютера або навіть від процесора AMD E-350 , Встановленого в нетбуці . Насправді важлива не тільки марка пристрою, але і його серія та номер. Не варто купувати моделі, які тільки надійшли в продаж, так звані «сирі». У них можуть бути використані якісь нові технології, які ще, як то кажуть, «не обкатати». Проблеми з мікропрограмним забезпеченням зустрічається найчастіше саме в нових моделях. Вибирайте жорсткі диски для покупки, які продаються хоча б півроку. Відгуки про них вже будуть в достатній кількості, виробник зможе доопрацювати як програмну складову, так і механічну, до того ж, ціни на новинки занадто завищені при старті новинок і знизяться за півроку.

Відгуки на жорсткий диск на сайті Market.yandex.ru

У продажу сьогодні є так звані «зелені» моделі жорстких дисків. Вони менше нагріваються і шумлять, але швидкість обертання шпинделя у них тільки 5400 оборотів хвилину. За рахунок меншої швидкості доступу до даних у них більший індекс надійності. Якщо ж швидкість доступу вам не менш важлива, як і надійність, то варто придивитися до вінчестерам зі швидкістю обертання шпинделя 7200 оборотів в хвилину зі спеціальними алгоритмами читання, і більш потужним блоком з магнітними головками. Але такі диски нагріваються більше і для них варто підібрати систему охолодження.

Не менш важливий показник жорсткого диска, це його обсяг. Але не варто думати, що жорсткі диски з великою ємністю також надійні, як і менш місткі. Можна сказати, що цей параметр безпосередньо пов'язаний з надійністю. Потрібно знати, скільки пластин і якої щільності встановлено в вашому вінчестері. Чим більше щільність запису і чим більше пластин встановлено в магнітному накопичувачі, тим менш надійним він буде. Наприклад, жорсткі диски з пластинами від 3 і більше дуже не люблять вібрацію і чутливі до перегріву. Для установки операційної системи варто вибрати вінчестер з одного пластиною, для документів і важливих даних з двома пластинами, а для мультимедіа даних можна вибирати з 3-ми пластинами і більш. Зовнішні жорсткі диски варто вибирати з найменшою кількістю пластин, так як рівень впливу вібрації та інших факторів на них як правило вище.

Жорсткі диску не слід купувати з рук або у невідомих фірм в напівпідвальному приміщенні. Вам можуть продати пристрій після ремонту або таке, яке має незабаром показати несправність. Купуйте HDD у офіційних дилерів з пристойною гарантією.

висновок

Абсолютно надійних жорстких дисків не існує, зламатися може будь-хто. Потрібно намагатися експлуатувати його правильно, робити резервне копіювання важливих даних. Якщо ж несправність все ж показала себе, то звертайтеся до справжніх фахівців.

Читайте також

Як вибрати надійний жорсткий диск?
Як вибрати надійний жорсткий диск?
Курс валют магазина
Наличный расчет
1 доллар = 7.95 грн


Безналичный расчет
1 доллар = 8.1 грн
1 WMZ = 8.1 грн

Рекомендуем посетить
Новости
Дизайн и создание сайтов

Создание сайтов

Хиты продаж
Наш опрос
Что более востребовано?

 Ноутбук
 Настольный ПК
 Видеокарта
 Процессор
 Материнская плата
 Память
 Винчестер
 Монитор

Всего ответов: 1984

Ответить
Акустика для дома

 

 

Оцените качество

по доступной цене

Акустические колонки