Ваша корзина

В корзине нет товаров
Вход с паролем Регистрация
Каталог
Партнерские сайты
Сервис
  • Поставщики
  • Доставка
  • Гарантия
  • О магазине
Статьи

Наши коллеги artmisto.net

Web и интернет

Интересные статьи

Статьи из мира интернета

artmisto.net
Наши коллеги artmisto.net. Казино "Buddy.Bet" радо сообщить всем азартным игрокам о запуске своего нового сайта, предоставляющего множество увлекательных игр и выгодных бонусов.

Последние статьи
Где заказывать ремонт ноутбука: пара советов для пользователей

Юридическое сопровождение сделок с недвижимостью юридических лиц

Бесшовные натяжные потолки – прекрасное решение для любого помещения

Мини атс panasonic
Видеокамеры для всех

 

 

Широкий выбор:

видеокамеры и аксессуары

Телевизоры LCD

Рекомендуем:  

   Каталог телевизоров LCD

по доступным ценам 

Рейтинг
Сейчас на сайте
На данный момент
в магазине находится:

1 посетитель(ей)

Додаємо в комп'ютер USB

  1. Додаємо в комп'ютер USB
  2. Нич-чого не розумію
  3. І куди це пхати?
  4. Встановлюємо PCI-USB-контролер
  5. Встановлюємо USB-хвіст
  6. Збільшуємо число USB-портів
  7. Позначення різних стандартів USB

2004 р

Додаємо в комп'ютер USB

Юрій Гудзь, "Комиздат"

Коли USB-портів в комп'ютері всього два, а претендентів на них набагато більше, тоді виникає необхідність якось ділити два інтерфейсу між трьома або чотирма пристроями. Ось і приходить тоді регулярно займатися офісної акробатикою, для того щоб переткнуть один пристрій з USB-інтерфейсом на інше, - задоволення, самі розумієте, малоприємне

Це тільки одна з тих "страшних" історій, що можуть статися з будь-яким з власників комп'ютерів 2000-го року випуску (або ще більш ранніх). Особливо це стосується всіх комп'ютерів, які зібрані на базі АТ материнських плат. Тому як для АТХ форм-фактора материнські плати в більшості випадків вже містили USB хост-контролери, а в комп'ютери убудовувалися USB-порти.

Але час не стоїть на місці - і зараз USB-порти є невід'ємним інтерфейсом для сучасного комп'ютера. Більш того - саме USB-порти привносять нові віяння в конструкцію корпусів комп'ютерів. Ці порти почали розташовувати на передній панелі комп'ютерів. Раніше такої честі удостоювалися хіба що аудіовходи / виходи.

Але якщо вже USB є універсальним інтерфейсом, то через нього до комп'ютера можна підключити і принтер, і сканер, і цифрову камеру. Припустимо, принтер і сканер зайняли роз'єми USB на задній панелі комп'ютера і припадають пилом там до наступного прибирання. Але коли USB-портів в комп'ютері всього два, а претендентів на них набагато більше, тоді виникає необхідність якось ділити два інтерфейсу між трьома або чотирма пристроями. Ось і приходить тоді регулярно займатися офісної акробатикою, для того щоб переткнуть один пристрій з USB-інтерфейсом на інше, - задоволення, самі розумієте, малоприємне.

Але це ще нічого. А ось коли у власності знаходиться преудобнейшая річ - цифрова камера, то підключати її до USB-порту доводиться кожен раз, коли необхідно "злити" фотографії або зробити інші маніпуляції зі знімками. Ось тоді USB на передній панелі - це вже не просто зручність. Це необхідність.

Нич-чого не розумію

Звичайно ж, якщо комп'ютер досить новий, то будь-який пристрій з USB-інтерфейсом можна під'єднати без виключення живлення - Windows, починаючи з версії 98, нормально розпізнає підключення нового пристрою USB "на льоту", коректно визначає його і дозволяє відразу ж працювати з цим пристроєм .

Єдиний нюанс може полягати в розходженні версій самих USB-пристроїв. Справа в тому, що розвиток USB не зупинилася на розробці універсального комп'ютерного інтерфейсу. Відразу ж з'явилися нові ідеї, які знайшли своє втілення в наступній версії стандарту USB 2.0. Специфікація на цю версію універсального інтерфейсу була затверджена незабаром після попередньої версії 1.1 - тому на даний момент велика кількість виробників комп'ютерів і комп'ютерної периферії підтримують цей стандарт. Windows сама визначає версію USB-пристрою, підключеного до порту, і працює з ним відповідним чином. Windows 98 і ME підтримують специфікацію USB 1.1, Windows 2000 і XP - USB 2.0.

І куди це пхати?

Ну а що ж все-таки робити, якщо USB-портів не видно ні на передній, ні на задній панелі комп'ютера? Це теж не причина, щоб відмовлятися від пристроїв, що мають USB-інтерфейси. USB саме тому і є універсальним інтерфейсом, що дозволяє відійти від прив'язки комп'ютерної периферії до конкретних типів інтерфейсів. Багато років було відомо, що для роботи принтера необхідний паралельний порт (LPT), для підключення модему - послідовний порт (СОМ), і такий же порт потрібен для роботи миші.

Але ось спочатку миша переселили на PS / 2-роз'єм, звільнимо тим самим місце для інших периферійних пристроїв. Потім з'явився USB, а в майбутньому, звичайно ж, комп'ютер буде мати один або два інтерфейси для підключення всіх типів пристроїв. Прикладом тому можуть служити останні iMac - моделі комп'ютерів від Apple, у яких майже всі порти є USB. Крім того, дуже зручно розташування USB-портів на клавіатурі.

Немає сумніву, що вже найближчим часом на українському ринку з'являться аналогічні розробки для IBM-сумісних комп'ютерів.

Але повернемося до відсутнім USB-портів. По-перше, існують PCI-контролери, які встановлюються в PCI-слоти на материнській платі і дозволяють відразу ж (після недовгої налаштування) використовувати USB-порти.

По-друге, до материнських плат, оснащеним хост-контролерами і відповідними контактами, можна підключити USB-шлейф. Це пристрій являє собою набір контактів для з'єднання з контактами на материнській платі і двома USB-портами. USB-шлейф набагато дешевше, так як основна електроніка вже присутній на материнській платі, і вартість його становить близько 15 грн.

Світом ходять чутки, що зустрічаються і ISA-USB-контролери. Але, з огляду на те що ISA-слоти, напевно, зникли з материнських плат раніше, ніж з'явилася перша специфікація USB, це звучить якось малоймовірно.

Встановлюємо PCI-USB-контролер

"Чи не бери Важко в руки i дурного в голову" - вчить нас мудра українське прислів'я. У цьому сенсі використання PCI-USB-контролера - це найбільш простий і швидкий спосіб запастися парочкою-другий USB-портів. Windows ME, 2000 і XP в своєму багажі мають більшість необхідних драйверів для підтримки найбільш поширених контролерів USB, тому установка даного пристрою в будь-який з Windows проста до непристойності. Любителям Windows 98, можливо, доведеться все-таки напружитися і встановити драйвера додатково. Але в більшості випадків це не потрібно.

Що являє собою PCI-USB-контролер? Це PCI-плата розширення до 4-5 USB-портів, в яку вбудований хост-контролер USB. Вартість PCI-USB-контролера становить близько 15 у. е.

Плату досить встановити в будь-який вільний PCI-слот (при вимкненому комп'ютері) - і завантажити Windows. Подальший хід подій може варіюватися в залежності від операційної системи, але загальна схема наступна. Майстер нового устаткування повинен визначити присутність нового пристрою. А точніше, двох: якщо PCI-USB-контролер підтримує специфікацію USB 2.0, тоді він для сумісності, можливо, матиме також контролер USB для зворотного підтримки специфікації USB 1.1 - в такому випадку хост-контролерів буде визначено два. Далі Windows може встановити драйвери для хост-контролерів автоматично або попросить вказати їх місце розташування. У комплекті з PCI-USB-контролером обов'язково повинен поставлятися компакт-диск з драйверами, який можна "підсунути" Windows для коректної установки пристрою в системі.

Перевірити, чи встановлений PCI-USB-контролер в системі, дуже просто. Потрібно зайти в Диспетчер пристроїв - там в розділі Універсальна послідовна шина (Universal Serial Bus controllers) має з'явитися, як мінімум, два об'єкти: Хост-контролер (Host Controller) і Кореневий розгалужувач (Root Hub).

Варто відзначити, що хост-контролерів може бути (і, швидше за все, так воно і буде) кілька. Типовий приклад - популярний чіпсет Intel i810, в схему якого включені універсальний хост-контролер і кореневої розгалужувач, але не USB-порт - оскільки виробники материнських плат на той момент ще не постачали свої вироби USB.

Без PCI-USB-контролера в системі буде встановлено два пристрої: Intel 82801AA USB універсальний хост-контролер і USB кореневої розгалужувач. Після установки USB2.0-сумісного PCI-USB-контролера в систему додалися NEC PCI to USB Enhanced host controller, два NEC PCI to USB Open host controller USB 2.0 Root Hub Device і два додаткових кореневих розгалуджувача.

Так що, якщо в диспетчері пристроїв встановлені хоча б два пристрої: хост-контролер і кореневої розгалужувач - можна приступати до використання USB.

Встановлюємо USB-хвіст

Як уже згадувалося, USB-шлейф - це кілька портів USB, що мають для з'єднання з материнською платою 10 контактів.

Але для того щоб скористатися цим пристроєм, потрібно спочатку переконатися, що материнська плата оснащена USB-контролером і необхідними контактами.

Першим зовнішньою ознакою наявності USB-контролера служить визначення Windows хост-контролера USB. У диспетчері пристроїв в розділі Контролери універсальної послідовної шини USB повинні знаходитися два пристрої: "універсальний хост-контролер" і "кореневої USB-концентратор". Якщо обидва ці пристрої встановлені і функціонують нормально - значить, можна підключати USB-хвіст.

Звичайно ж, Windows не зможе правильно визначити хост-контролер USB і не відображати нічого в диспетчері пристроїв. Тоді можна скористатися спеціальною утилітою з офіційного сайту USB http://www.usb.org/faq/ans3/usbready.exe для визначення підтримки USB. Програма має англомовний інтерфейс, так що, якщо скористатися нею не вдасться, слід звернутися до керівництва по материнській платі.

Програма має англомовний інтерфейс, так що, якщо скористатися нею не вдасться, слід звернутися до керівництва по материнській платі

При підключенні контактів USB-шлейфа до материнської плати без керівництва користувача не обійтися. Саме там повинні бути розписані типи контактів і їх розташування в групі. На ранньому етапі становлення стандартів USB розробники чіпсетів проектували і мали універсальну послідовну шину на свій розсуд. В результаті на ранніх реалізаціях роз'єм для USB-хвоста міг мати як 8, так і 10 контактів. Розташовуючись в два ряди, вони могли мати різну черговість - в результаті чого бажано підключати кожен контакт окремо, щоб уникнути короткого замикання. Слід обов'язково пам'ятати, що USB має по одному контакту харчування і заземлення - і, переплутавши їх, можна пошкодити пристрій, що підключається (в кращому випадку) або навіть пошкодити материнську плату - в гіршому. Тому не варто забувати про техніку безпеки - всі маніпуляції слід проводити при відключеному живленні комп'ютера і отсоединенном кабелі живлення. Якщо не заземлені ні ви, ні материнська плата, то торкатися її категорично не рекомендується.

Разом з USB-хвостом має також поставлятися опис призначення контактів, відповідно до якого і слід проводити підключення контактів.

Наприклад, для материнської плати PC PARTNER на базі чіпсета Intel i810 розводка по пінам така:

1 VCC
2 GND
3 USBP1-
4 USBP0 +
5 USBP1 +
6 USBP0-
7 GND
8 МСС

З послідовним розташуванням контактів:

тисячу двісті тридцять чотири
5678

У той же час придбаний USB-хвіст мав зворотне розташування контактів:

1 2 3 4
8 7 6 5

Таким чином, при підключенні USB-хвоста контакти необхідно було підключати в зворотному порядку.

Але для кожної материнської плати порядок розташування контактів може відрізнятися, так що перед установкою пристрою обов'язково слід вивчити керівництво до своєї материнської плати.

Після підключення USB-шлейфа Windows ніяк не реагує на виконані дії, так як, по суті, ніякого нового пристрою не додано - додана лише його інтерфейсна частина. Як уже згадувалося, сам USB хост-контролер повинен вже бути присутнім на платі.

Тепер, після підключення USB-шлейфа, з'явилася можливість безпосередньо підключати USB-пристрої до комп'ютера. Але не зайвим буде нагадати, що підключення USB-шлейфа слід виконувати тільки тим, хто має необхідну кваліфікацію, - щоб уникнути псування периферійних пристроїв і самого комп'ютера. Якщо ж ви не впевнені в своїх можливостях, то PCI-USB-контролер - найкраще рішення, тому що при його підключенні шанси пошкодити комп'ютер мінімальні. А вартість PCI-USB-контролера не йде ні в яке порівняння з вартістю материнської плати, нехай навіть не зовсім нової, або будь-якого периферійного пристрою з USB-портом, яке буде піддаватися ризику.

Збільшуємо число USB-портів

Але, отримавши в своє розпорядження два або чотири USB-порту, рано радіти. Через кілька тижнів (а то і днів) можна виявити, що двох портів, м'яко кажучи, недостатньо. На сьогоднішній день кількість периферійних пристроїв, які можна підключати через USB-порт, вражає. Це принтери, зовнішні жорсткі диски, flash-диски, сканери, монітори, магнітооптичні диски, веб-камери, джойстики, миші, клавіатури ... що не вдалося підключитися через USB, згадати важко. Така кількість пристроїв вимагає і більшої кількості портів. На даний момент розробники материнських плат і виробники корпусів для ПК розташовують в своїх виробах все більша і більша кількість USB-портів. Зараз вже стало нормою розташування на материнській платі шести USB-портів, з яких чотири можуть перебувати на тій стороні плати, яка буде розташовуватися до лицьової частини корпусу комп'ютера. Але більш старі моделі часто мають всього два USB-порту - та й то на задній панелі корпусу комп'ютера.

Але мудрі розробники USB ще в середині 90-х заклали в першу специфікацію умова, що універсальна послідовна шина повинна підтримувати до 127-ми пристроїв. Таким чином, використовуючи концентратори (hub) можна на одному хост-контролері використовувати 127 окремих пристроїв. Відповідно до стандарту USB, один концентратор може обслуговувати до чотирьох периферійних пристроїв.

Зараз можна придбати концентратори на два і на чотири USB-порту. Але ніщо не заважає розробникам вбудовувати концентратори в самі їх пристрої, що і зробили інженери з Apple. USB-порти прямо на клавіатурі - відмінне рішення. Аби вони не запатентували його, як це люблять робити в Apple, - тоді і у користувачів інших архітектур з'явиться шанс користуватися USB доступно і зручно.

Позначення різних стандартів USB

Після введення специфікації USB 2.0 постало питання ідентифікації USB-обладнання споживачами, які не посвячені в тонкощі інтерфейсу. Було прийнято рішення не використовувати старий логотип USB 1.1. Замість нього введено два нових: для стандартного USB і для високошвидкісного (див. Малюнок). Обидва логотипу позначають, що обладнання пройшло випробування на відповідність вимогам роботи в USB-системі. Значок "Certified USB" говорить про те, що сертифіковане пристрій відповідає вимогам USB 2.0 і підтримує обмін даними на низькій (1,5 Мбіт / с) і стандартної (12 Мбіт / с) швидкості. Значок "Certified Hi Speed ​​USB" означає, що таке обладнання буде працювати на високій швидкості 480 (Мбіт / с).

Ну а що ж все-таки робити, якщо USB-портів не видно ні на передній, ні на задній панелі комп'ютера?
Що являє собою PCI-USB-контролер?
Курс валют магазина
Наличный расчет
1 доллар = 7.95 грн


Безналичный расчет
1 доллар = 8.1 грн
1 WMZ = 8.1 грн

Рекомендуем посетить
Новости
Дизайн и создание сайтов

Создание сайтов

Хиты продаж
Наш опрос
Что более востребовано?

 Ноутбук
 Настольный ПК
 Видеокарта
 Процессор
 Материнская плата
 Память
 Винчестер
 Монитор

Всего ответов: 1984

Ответить
Акустика для дома

 

 

Оцените качество

по доступной цене

Акустические колонки