Ваша корзина

В корзине нет товаров
Вход с паролем Регистрация
Каталог
Партнерские сайты
Сервис
  • Поставщики
  • Доставка
  • Гарантия
  • О магазине
Статьи

Наши коллеги artmisto.net

Web и интернет

Интересные статьи

Статьи из мира интернета

artmisto.net
Наши коллеги artmisto.net. Казино "Buddy.Bet" радо сообщить всем азартным игрокам о запуске своего нового сайта, предоставляющего множество увлекательных игр и выгодных бонусов.

Последние статьи
Где заказывать ремонт ноутбука: пара советов для пользователей

Юридическое сопровождение сделок с недвижимостью юридических лиц

Бесшовные натяжные потолки – прекрасное решение для любого помещения

Мини атс panasonic
Видеокамеры для всех

 

 

Широкий выбор:

видеокамеры и аксессуары

Телевизоры LCD

Рекомендуем:  

   Каталог телевизоров LCD

по доступным ценам 

Рейтинг
Сейчас на сайте
На данный момент
в магазине находится:

1 посетитель(ей)

Планета Сатурн - дивно красивий, але жорстокий світ

  1. Цікаві факти про Сатурні
  2. Характеристики планети Сатурн
  3. супутники Сатурна
  4. Знамениті кільця Сатурна
  5. Спостереження Сатурна в телескоп

Планета Сатурн - одна з найбільш відомих і цікавих планет в Сонячній системі. Про Сатурн з його кільцями знають всі, навіть ті, хто нічого не чув про існування, наприклад, урану або Нептуна.

Можливо, багато в чому така популярність йому дісталася завдяки астрології, однак і в чисто науковому плані ця планета становить величезний інтерес. Та й астрономи - любителі люблять спостерігати цю красиву планету, через простоту спостережень і красивого видовища.

Цікаві факти про Сатурні

Настільки незвичайна і велика планета, як Сатурн, звичайно, володіє деякими незвичайними властивостями. Маючи безліч супутників і величезні кільця, Сатурн утворює мініатюрну Сонячну систему, в якій чимало цікавого. Ось деякі цікаві факти про Сатурні:

  • Сатурн - шоста планета від Сонця, і остання, відома з давніх часів. Наступний за ним уран був відкритий вже за допомогою телескопа.
  • Сатурн - друга за розміром планета в Сонячній системі після Юпітера. Це теж газовий гігант, який не має твердої поверхні.
  • Середня щільність Сатурна менше щільності води, до того ж удвічі. У величезному басейні він би плавав майже як пінопласт.
  • Планета Сатурн має нахил до площини орбіти, тому на ній змінюються пори року, кожне триває 7 років.
  • Сатурн має на сьогоднішній день 62 супутника, але ця кількість не остаточне. Можливо, будуть відкриті й інші. Більше супутників тільки у Юпітера.
  • Супутник Сатурна Титан - другий за розміром в Сонячній системі, після Ганімеда, супутника Юпітера . Він на 50% більше Місяця і навіть трохи більше Меркурія.
  • На супутнику Сатурна Енцеладі можливе існування підлідного океану. Не виключено, що там могла б виявитися і якась органічна життя.
  • Форма Сатурна НЕ сферична. Він обертається дуже швидко - доба триває менше 11 годин, тому має сплюснуту біля полюсів форму.
  • Планета Сатурн виділяє більше енергії, ніж отримує від Сонця, як і Юпітер.
  • Швидкість вітру на Сатурні може досягати 1800 м / с - це більше швидкості звуку.
  • Планета Сатурн не має твердої поверхні. З глибиною газ - в основному водень і гелій просто ущільнюється, поки не перетворюється на ліквідність, а потім і в металевий стан.
  • На полюсах Сатурна є дивне шестикутне освіту.
  • На Сатурні є полярні сяйва.
  • Магнітне поле Сатурна - одне з найпотужніших в Сонячній системі, поширюється на мільйон кілометрів від планети. Поблизу планети існують потужні радіаційні пояси, небезпечні для електроніки космічних зондів.
  • Рік на Сатурні триває 29.5 років. За стільки планета обертається навколо Сонця.

Звичайно, це далеко не всі цікаві факти про Сатурні - занадто різноманітний і складний цей світ.

Характеристики планети Сатурн

У чудовому фільмі «Сатурн - володар кілець», який можна подивитися, диктор говорить - якщо є планета, передає пишність, загадковість і жах Всесвіту, то це Сатурн ». Це дійсно так.

Сатурн чудовий - це гігант, обрамлений величезними кільцями. Він загадковий - багато процесів, які відбуваються там, досі незрозумілі. І він же жахливий, тому що на Сатурні відбуваються страшні в нашому розумінні речі - вітри до 1800 м / с, грози в сотні і тисячі разів сильніше наших, гелієві дощі, і багато іншого.

Сатурн є планету - гігант, другу за величиною після Юпітера. Діаметр планети 120 тисяч кілометрів проти 143 тисяч у Юпітера . Він більший за Землю в 9.4 раз, і міг би вмістити в себе 763 таких планет, як наша.

Однак при великих розмірах Сатурн досить легкий - його щільність менше, ніж у води, тому що більшу частину всього цього величезного кулі становить легкий водень і гелій. Якщо Сатурн помістити в величезний басейн, то він не потоне, а буде плавати! Щільність Сатурна менше земної в 8 разів. Друга планета після нього по щільності - Уран, найхолодніша планета Сонячної системи .

Планета Сатурн - одна з найбільш відомих і цікавих планет в Сонячній системі

Порівняльні розміри планет

Незважаючи на величезні розміри, гравітація на Сатурні становить всього 91% земної, хоча загальна маса у нього більше, ніж у Землі в 95 разів. Виявися ми там, особливої ​​різниці в силі тяжіння не побачили б, звичайно якщо відкинути інші фактори, які нас просто вбили б.

Сатурн, незважаючи на гігантські розміри, обертається навколо осі набагато швидше Землі - добу там тривають від 10 годині 39 хвилин до 10 годин 46 хвилин. Така різниця пояснюється тим, що верхні шари Сатурна переважно газоподібні, тому обертається він в різних широтах з різною швидкістю.

Рік на Сатурні триває 29.7 наших років. Так як планета має нахил осі, то, як і у нас, там є зміна сезонів, що породжує в атмосфері велику кількість найсильніших ураганів. Відстань від Сонця змінюється через кілька витягнутої орбіти, і в середньому становить 9.58 а.о.

супутники Сатурна

На сьогоднішній день у Сатурна виявлено 62 супутника самих різних розмірів. Це більше, ніж у будь-який іншої планети. Мало того, 40% всіх супутників Сонячної системи обертається навколо Сатурна.

Навколо Сатурна обертається один з найбільших (другий після Ганімеда) супутник Сонячної системи - Титан . Він майже вдвічі більше Місяця, і навіть більше Меркурія, але менше Марса . Титан -другий і єдиний супутник з власною атмосферою з азоту з домішками метану і інших газів. Атмосферний тиск на поверхні в півтора рази більше земного, хоча сила тяжіння там всього 1/7 від земної.

Титан - найбільший джерело вуглеводнів. Там існують буквально озера і річки з рідкого метану і етану. Крім того, там є і кріогейзери, і взагалі Титан багато в чому схожий на Землю на ранньому етапі існування. Можливо, там вдасться знайти і примітивні форми життя. Це також єдиний супутник, куди був посланий спусковий апарат - це був «Гюйгенс», який приземлився там 14 січня 2005 року.

Це також єдиний супутник, куди був посланий спусковий апарат - це був «Гюйгенс», який приземлився там 14 січня 2005 року

Такі види на Титані, супутнику Сатурна.

Енцелад - шостий за величиною супутник Сатурна, діаметром близько 500 км, що представляє особливий інтерес для дослідження. Він входить до трійки супутників з активною вулканічною діяльністю (інші два - Іо і Тритон). Тут є велика кількість кріогейзеров, що викидають воду на велику висоту. Можливо, приливної вплив Сатурна створює досить енергії в надрах супутника, щоб там існувала вода в рідкому вигляді.

Гейзери Енцелада, зняті апаратом Кассіні.

Підповерхневий океан також можливий на супутниках Юпітера Європі і Ганімеді. Орбіта Енцелада знаходиться в кільці F, і вириваються з нього вода живить це кільце.

Також у Сатурна є кілька інших великих супутників - Рея, Япет, Діона, Тефия. Вони були відкриті одними з перших, завдяки своїм розмірам і видимості в досить слабкі телескопи. Кожен з цих супутників є власний унікальний світ.

Знамениті кільця Сатурна

Кільця Сатурна - його «візитна картка», і саме завдяки їм ця планета так знаменита. Сатурн без кілець складно уявити - це був би просто непоказний білястий шар.

У якої планети є кільця, подібні сатурніанським? Таких немає в нашій системі, хоча кільця є і у інших газових гігантів - у Юпітера, Урана, Нептуна. Але там вони дуже тонкі, розріджені, і з Землі не помітні. Кільця Сатурна добре помітні навіть у слабкий телескоп.

Вперше кільця виявив Галілео Галілей в 1610 році в свій саморобний телескоп. Однак побачив він не такі кільця, які бачимо ми. У нього вони виглядали як два незрозумілих округлих кулі з боків планети - якість зображення в 20-кратному телескопі Галілея було так собі, тому він вирішив, що бачить два великих супутника. Через 2 роки він знову спостерігав Сатурн, але цих утворень не виявлено, і був сильно здивований.

Діаметр кільця в різних джерелах вказується трохи різний - близько 280 тисяч кілометрів. Саме кільце зовсім не суцільне, а складається з менших кілець різної ширини, розділених проміжками теж різної ширини - десятки і сотні кілометрів. Всі кільця позначені буквами, а проміжки називаються щілинами, і мають імена. Найбільший проміжок знаходиться між кільцями A і B, і називається щілиною Кассіні - її можна побачити в аматорський телескоп, і ширина цього проміжку 4700 км.

Кільця Сатурна зовсім не суцільні, як здається на перший погляд. Це не один єдиний диск, а безліч дрібних частинок, які обертаються по своїх орбітах на рівні екватора планети. Розмір цих часток дуже різний - від дрібного пилу до каменів і брил в кілька десятків метрів. Переважний їх склад - звичайний водяний лід. Так як лід має великий альбедо - відбивну здатність, то кільця прекрасно видно, хоча товщина їх всього близько кілометра в самому «товстому» місці.

У міру обертання Сатурна і Землі навколо Сонця ми можемо бачити, як кільця то розкриваються все ширше, то зовсім зникають -Період цього явища становить 7 років У міру обертання Сатурна і Землі навколо Сонця ми можемо бачити, як кільця то розкриваються все ширше, то зовсім зникають -Період цього явища становить 7 років. Відбувається це завдяки нахилу осі Сатурна, а значить, і кілець, які розташовані строго по екватору.

До речі, саме тому Галілей і не зміг виявити кільце Сатурна в 1612 році. Просто воно в той момент було розташовано «ребром» до Землі, а при товщині всього в кілометр його з такої відстані просто неможливо побачити.

Походження кілець Сатурна поки точно невідомо. Є кілька теорій:

  1. Кільця утворилися при народженні самої планети, це як би будівельний матеріал, який так і не використовувався.
  2. У якийсь момент до Сатурну наблизилося якесь велике тіло, яке було зруйновано, а з його уламків і утворилися кільця.
  3. Колись навколо Сатурна оберталися кілька великих супутників, подібних Титану. Згодом їх орбіта перетворювалася в спіральну, наближаючи їх до планети і неминучої загибелі. У міру наближення супутники руйнувалися, породжуючи безліч уламків. Ці уламки так і залишилися на орбіті, стикаючись і все більше дроблячись, а згодом вони утворили кільця, які ми бачимо зараз.

Подальші дослідження покажуть, яка версія подій вірна. Однак зрозуміло, що кільця Сатурна - явище тимчасове. Через якийсь час планета поглине весь їх матеріал - уламки сходять з орбіти і падають на неї. Якщо кільця не підживлювати матеріалом, то з часом вони стануть менше, поки зовсім не зникнуть. Звичайно, відбудеться це не за один мільйон років.

Спостереження Сатурна в телескоп

Сатурн на небі виглядає як досить яскрава зірка на півдні, і спостерігати його можна навіть в невеликій аматорський телескоп . Особливо добре це робити в протистояння, які бувають раз на рік - планета виглядає як зірка 0 величини, і має кутовий розмір 18 ". Список найближчих протистоянь:

  • 15 червня 2017 року.
  • 27 червня 2018 року.
  • 9 липня 2019 року.
  • 20 липня 2020 року.

У ці дні блиск Сатурна навіть більше, ніж у Юпітера, хоча знаходиться він набагато далі. Пояснюється це тим, що кільця теж відображають чимало світла, тому загальна площа відображення виходить набагато більше.

Побачити кільця Сатурна можна навіть в бінокль, хоча доведеться постаратися, щоб їх розрізнити. А ось в 60-70 мм телескоп уже можна досить добре розглянути і диск планети і кільця, і тінь на них від планети. Звичайно, якісь деталі розглянути навряд чи вийде, хоча при хорошому розкритті кілець можна помітити щілину Кассіні.

Одна з аматорських фотографій Сатурна (150 мм рефлектор Synta BK P150750)

Щоб побачити якісь деталі на диску планети, потрібно телескоп з апертурою від 100 мм, а для серйозних спостережень - не менше 200 мм. У такий телескоп можна розглянути не тільки хмарні пояси і плями на диску планети, але і деталі в будові кілець.

З супутників найбільш яскраві - Титан і Рея, їх можна помітити вже в 8-кратний бінокль, хоча краще 60-70 мм телескоп. Інші великі супутнику не такі яскраві - від 9.5 до 11 зв. в. і слабкіше. Для їх спостереження знадобиться телескоп з апертурою від 90 мм.

Крім телескопа, бажано мати набір кольорових фільтрів, які допоможуть краще виділити різні деталі. Наприклад, темно-жовтий і оранжевий фільтри допомагають побачити більше деталей в поясах планети, зелений виділяє більше деталей на полюсах, а блакитний - на кільцях.

А тепер радимо подивитися захоплюючий фільм про Сатурн.

У якої планети є кільця, подібні сатурніанським?
Курс валют магазина
Наличный расчет
1 доллар = 7.95 грн


Безналичный расчет
1 доллар = 8.1 грн
1 WMZ = 8.1 грн

Рекомендуем посетить
Новости
Дизайн и создание сайтов

Создание сайтов

Хиты продаж
Наш опрос
Что более востребовано?

 Ноутбук
 Настольный ПК
 Видеокарта
 Процессор
 Материнская плата
 Память
 Винчестер
 Монитор

Всего ответов: 1984

Ответить
Акустика для дома

 

 

Оцените качество

по доступной цене

Акустические колонки