Ваша корзина

В корзине нет товаров
Вход с паролем Регистрация
Каталог
Партнерские сайты
Сервис
  • Поставщики
  • Доставка
  • Гарантия
  • О магазине
Статьи

Наши коллеги artmisto.net

Web и интернет

Интересные статьи

Статьи из мира интернета

artmisto.net
Наши коллеги artmisto.net. Казино "Buddy.Bet" радо сообщить всем азартным игрокам о запуске своего нового сайта, предоставляющего множество увлекательных игр и выгодных бонусов.

Последние статьи
Где заказывать ремонт ноутбука: пара советов для пользователей

Юридическое сопровождение сделок с недвижимостью юридических лиц

Бесшовные натяжные потолки – прекрасное решение для любого помещения

Мини атс panasonic
Видеокамеры для всех

 

 

Широкий выбор:

видеокамеры и аксессуары

Телевизоры LCD

Рекомендуем:  

   Каталог телевизоров LCD

по доступным ценам 

Рейтинг
Сейчас на сайте
На данный момент
в магазине находится:

1 посетитель(ей)

Що робити, якщо ноутбук вимикається сам по собі?

  1. Причина перша: перегрів
  2. симптоми перегріву
  3. наслідки перегріву
  4. Як вирішити проблему
  5. помилковий перегрів
  6. Причина друга: вихід найважливіших живлячих напруг за допустимі межі
  7. Симптоми проблем з харчування
  8. Чи може лептоп вимикатися через вірусів, драйверів, помилок Windows і програм?

Мобільний комп'ютер - пристрій примхливе. Працював собі, працював, і раптом раз - вимкнувся, різко, як ніби пропало харчування. Раптові самоотключения ноутбука (за умови, що після цього він знову включається і працює) - перший дзвінок назріваючих проблем. Якщо не прибрати причину, дуже скоро вашому «залізного друга» потрібно недешевий ремонт. Частина неполадок, що призводять до відключень, можна усунути і вдома, але в деяких випадках краще відразу віднести «вихованця» до фахівців.

Прямих причин того, що ноутбук вимикається сам по собі, всього дві, зате непрямих - маса. Поговоримо, як в них розібратися і вирішити проблему своїми силами, коли це можливо.

Причина перша: перегрів

За температурою процесора і найважливіших компонентів материнської плати (чіпсета, відеочипа) стежить спеціальна система - апаратний моніторинг (HWM), що складається з датчиків-вимірювачів і контролера. Завдання останнього - обробляти надійшли сигнали і в разі перевищення допустимих величин негайно вимикати комп'ютер, щоб запобігти теплове ушкодження.

Найчастіше перегрів виникає через неефективну роботу системи охолодження (СО) ноутбука внаслідок забруднення пилом, а також з-за неправильної експлуатації: розміщення апарату на подушці або іншій м'якій поверхні, яка перекриває вентиляцію і заважає теплоотводу.

До іншим передумов неполадки можна віднести:

  • Надмірне навантаження, особливо іграми. Спеціально для ігор призначені тільки геймерские і деякі мультимедійні моделі лептопів з посиленим теплоотводом. Система охолодження ноутбуків офісного класу і нетбуків розрахована лише на середні і слабкі навантаження.
  • Несправність системи охолодження. Коли в місці з'єднання теплоприймача (майданчики, яка стикається з чіпом) і термотрубкі утворюється тріщина або бловер (вентилятор) починає працювати з перебоями, на гарне охолодження можна не розраховувати.
  • Неправильний монтаж системи охолодження після домашньої чищення. Тепловідведення погіршує занадто товстий або, навпаки, недостатній шар термопасти, а також нещільний контакт теплоприймача з поверхнею чіпа (через слабку або неправильної фіксації першого). Крім того, власники ноутбуків під час самостійної чищення іноді замінюють термопастой силіконові прокладки (виробники техніки використовують їх замість термопасти, коли охолоджуються чіпи мають різну висоту - для заповнення зазорів між чіпами і теплосприймач). Результат - виключення ноутбука через кілька хвилин після включення. Або навіть секунд.
  • Невдале конструктивне рішення. Є лептопи, які спочатку схильні до перегріву більше, ніж інші, через нераціональну конструкції корпусу, СО або близького розташування гарячих елементів один до одного.
  • Розгін процесора і відеокарти. Мобільні комп'ютери не призначені для розгону, але в житті чого тільки не зустрінеш.

симптоми перегріву

На неефективність охолодження зазначає таке:

  • Ноутбук відключається тільки при високому навантаженні - при перегляді відео або під час гри.
  • Корпус ноутбука і потік повітря з вентиляційного отвору тактильно гарячі.
  • Корпус гарячий, але повітря з вентиляційного отвору майже не виходить (решітка забита пилом).
  • Корпус гарячий, а повітря з вентиляційного отвору йде ледь теплий (система охолодження неправильно встановлена ​​або несправна).
  • Перед відключенням сильно гудів вентилятор (система охолодження працює на межі).
  • Вентилятор працює ривками (несправний).
  • Програми моніторингу (Aida64, HWiNFO, Sandra і т. Д.) Фіксують високу температуру компонентів (максимально допустимий нагрів процесора в залежності від моделі складає 85-105 0С, відеокарти - 90-110 0С, чіпсета - 80-100 0С). На скріншоті показані поточні та максимальні температури ядер мобільного Intel Core i3 при середній і високій навантаженні. Значення відповідають нормі.

Значення відповідають нормі

Іноді єдиний прояв перегріву - це нестабільність під час роботи ноутбука. Так буває при поганому охолодженні вузлів, які не контролюються апаратним моніторингом (наприклад, одного з мостів).

наслідки перегріву

В результаті тривалої роботи в умовах теплового стресу відбувається руйнування паяного контакту між кристалом і основою чіпа або між чіпом і платою з подальшою деградацією самого чіпа. Йдеться про мікросхемах в корпусі BGA, які кріпляться до плати масивом кульок, розташованих на нижньому боці мікросхеми. В таких корпусах виробляють відеочіпи, системну логіку (північний і південний міст, гібридні мости - хаби) і частина центральних процесорів для ноутбуків.

Найчастіше від перегріву виходять з ладу відеокарти, найрідше - процесори. При досягненні критичного порога температури останні, щоб охолонути, знижують частоту (так працює технологія дросселирования тактів або троттлінг). А деякі відеочіпи, особливо на бюджетних платформах, або позбавлені такого захисту, або вона малоефективна.

Як вирішити проблему

Відповідь очевидна - шляхом нормалізацією охолодження. При забрудненні вентиляційних отворів необхідна розбирання і чищення апарату з заміною термопасти і термопрокладок (останні змінюють тільки при засиханні). Врахуйте, що через низьку теплопровідність паста КПТ-8 для лептопів не підходить.

Якщо система охолодження вийшла з ладу, її змінюють. При незначних дефектах (відійшов провід і т. П.) Можливий ремонт.

Для ігор, а також для звичайної роботи на лептопах, конструктивно схильних до перегреваниям, бажано купити охолоджуючу підставку.

помилковий перегрів

Буває, що апаратний моніторинг помиляється - сприймає нормальну температуру як вкрай високу і вимикає апарат. У простих випадках це лікується скиданням налаштувань BIOS на замовчування (про те, як це зробити, читайте нижче) або його оновленням. Однак якщо машина вимкнеться під час оновлення BIOS, проблем буде ще більше. Якщо не впевнені, що зможете відновити прошивку самостійно, краще не ризикувати.

У складних випадках доведеться звертатися за ремонтом в сервісний центр.

Причина друга: вихід найважливіших живлячих напруг за допустимі межі

Коректна робота ноутбука можлива тільки при повній відповідності живлячих напруг певному рівню. Невелике відхилення призводить до нестабільності - лагам, зависань, перезавантаженням, а значна - або до вигоряння елементів плати (при перевищенні номіналу), або до відмови від роботи ( «мертвому» зависання, самоотключения і т. П.).

За рівнем живлячої напруги теж стежить апаратний моніторинг. Якщо датчики напруги показують відхилення, він також негайно вимикає комп'ютер, щоб запобігти електричне пошкодження.

Передумовами неполадки можуть бути:

  • Несправні живильники - блок живлення (включаючи шнур і штекер, а разом з ними і гніздо підключення) і / або акумуляторна батарея.
  • Дефекти материнської плати (мультіконтроллером, мости, обв'язування, мікросхема пам'яті CMOS, шим-контролери харчування або щось ще).
  • Збій BIOS.
  • Інші пристрої - процесор, оперативна пам'ять, відеокарта, дисплей та інше.

Симптоми проблем з харчування

  • Ноутбук різко відключився і більше не включається.
  • Ноутбук вимикається відразу після включення.
  • Після різкого вимикання апарат включається не з першої спроби, працює нетривалий час і знову відключається.
  • Апарат включається і через кілька секунд вимикається. Ознак перегріву немає.
  • Ноутбук нормально працює від блоку живлення і негайно вимикається при його від'єднання (вийшла з ладу акумуляторна батарея). Або нормально працює від батареї, але відключається при приєднанні блоку живлення (несправний блок живлення).

Діагностика в домашніх умовах

Самостійно в таких випадках можна зробити небагато. Мабуть, тільки:

  • Перевірити роботу машини зі свідомо справним процесором і оперативною пам'яттю (якщо є), відключивши периферійні пристрої та дисплей і приєднавши зовнішній монітор. Можливо, проблемний вузол знаходиться серед них. З цим впорається той, хто має досвід розбирання та складання свого ноутбука.

У всіх інших випадках доведеться нести «вихованця» в сервіс.

Відстеження показників напруги за допомогою програм типу HWiNFO, Aida64 і т. П. Не інформативно. Сигнали з датчиків на шляху до контролера HWM проходять через резистивні подільники (знижують свій рівень з похибкою в точності), а програми беруть цей показник і намагаються «відновити» з нього вихідний сигнал. Результат, відповідно, виходить приблизними.

Чи може лептоп вимикатися через вірусів, драйверів, помилок Windows і програм?

І так і ні. Так - тому що деякі віруси і збійні драйвера настільки інтенсивно завантажують ресурси, що викликають перегрів комп'ютера і як наслідок - виключення. Також існують програми, здатні змінювати тактову частоту процесора і керувати напругою живлення його ядра. Ні - тому що будь-який вплив софта є не прямий, а непрямою причиною, яка призводить або до перегріву, або до нестабільності напруг.

Деякі користувачі називають відключенням ноутбука несподіване завершення роботи операційної системи (зустрічається на Windows 7, 8, 10, XP). Проблема, як правило, викликана неполадками в самій системі, помилками додатків, драйверів або тими ж вірусами. Допоможе перевстановлення або видалення збійних драйверів і програм, антивірусне сканування, а в самому крайньому випадку - перевстановлення Windows.

Бувають і неясні ситуації, наприклад, коли вимикання відбувається кожного разу при завантаженні Windows. Винні в таких проблемах можуть бути і софт, і залізо. Щоб розібратися, завантажте лептоп з іншого носія (флешки, DVD). Якщо запуск пройде нормально, причина криється в системі на жорсткому диску або в тому, що в ній «живе». Якщо немає - в залозі.

Іноді проблема виникає тільки в певних випадках, наприклад, при закритті кришки (якщо дії призначено не виключення, а перехід в сон). Для усунення збою клацніть по значку батареї в системному треї, зайдіть в «Параметри живлення та сплячого режиму»

Для усунення збою клацніть по значку батареї в системному треї, зайдіть в «Параметри живлення та сплячого режиму»

і перейдіть на іншу схему електроживлення.

і перейдіть на іншу схему електроживлення

Якщо результату не буде, скиньте BIOS на замовчування (по можливості - поновіть), повторно драйвер ACPI, завантажений з сайту вашої моделі ноутбука, або зробіть відновлення системи на день, коли неполадки ще не було.

Чи може лептоп вимикатися через вірусів, драйверів, помилок Windows і програм?
Курс валют магазина
Наличный расчет
1 доллар = 7.95 грн


Безналичный расчет
1 доллар = 8.1 грн
1 WMZ = 8.1 грн

Рекомендуем посетить
Новости
Дизайн и создание сайтов

Создание сайтов

Хиты продаж
Наш опрос
Что более востребовано?

 Ноутбук
 Настольный ПК
 Видеокарта
 Процессор
 Материнская плата
 Память
 Винчестер
 Монитор

Всего ответов: 1984

Ответить
Акустика для дома

 

 

Оцените качество

по доступной цене

Акустические колонки