Ваша корзина

В корзине нет товаров
Вход с паролем Регистрация
Каталог
Партнерские сайты
Сервис
  • Поставщики
  • Доставка
  • Гарантия
  • О магазине
Статьи

Наши коллеги artmisto.net

Web и интернет

Интересные статьи

Статьи из мира интернета

artmisto.net
Наши коллеги artmisto.net. Казино "Buddy.Bet" радо сообщить всем азартным игрокам о запуске своего нового сайта, предоставляющего множество увлекательных игр и выгодных бонусов.

Последние статьи
Где заказывать ремонт ноутбука: пара советов для пользователей

Юридическое сопровождение сделок с недвижимостью юридических лиц

Бесшовные натяжные потолки – прекрасное решение для любого помещения

Мини атс panasonic
Видеокамеры для всех

 

 

Широкий выбор:

видеокамеры и аксессуары

Телевизоры LCD

Рекомендуем:  

   Каталог телевизоров LCD

по доступным ценам 

Рейтинг
Сейчас на сайте
На данный момент
в магазине находится:

1 посетитель(ей)

Вибір материнської плати

  1. 1. Вибір типу роз'єму процесора материнської плати
  2. 2. Вибираємо чіпсет системної плати
  3. 3. Вибір форм-фактора материнської плати
  4. 4. Роз'єм системної плати
  5. висновок

Материнська (системна) плата - це основна комплектує комп'ютера Материнська (системна) плата - це основна комплектує комп'ютера. На ній все будується. Вибір материнської плати є вкрай приємну і легку процедуру, якщо хоча б іноді читати огляди і стежити за новинами комп'ютерного світу. Але, що робити якщо немає часу або бажання читати огляди, а зробити вибір необхідно. В такому випадку можна покластися на менеджера магазина, але у нього завдання не вибрати вам оптимальну комплектуючу, а продати то що потрібно магазину. Це іноді виявляються абсолютно різні речі. Можна звернутися за допомогою до одного, все-таки друг не порадить аби що. Тут є такі моменти. По-перше: ви відніміть час у одного, поки будете розповідати, що вам необхідно від комп'ютера, що б йому було легше зробити оптимальний вибір. По-друге, у одного можуть бути свої погляди і критерії вибору системної плати і ви прийміть рішення відповідно до них. Що в принципі не погано, але що робити якщо немає друзів які могли б підказати що і де купити. У такому випадку питання про вибір материнської плати може стати проблемою. Ця стаття переведе проблему в ранг питань які приємно вирішувати.

1. Вибір типу роз'єму процесора материнської плати

Роз'єм або «сокет» (socket) материнської плати і процесора повинні збігатися. Це основне правило вибору, інакше у вас просто не вийде зібрати вашу систему

Вибір материнської плати здійснюється, швидше за все, після вибору процесора . В цьому випадку роз'єм (Soсket) вже визначено і виключає можливість щось змінити. В цьому розділі приведу сокети під сучасні CPU і APU (APU = CPU + графічне ядро).

Фірма Intel виготовляє процесори під наступні роз'єми:

Фірма AMD виготовляє CPU і APU під наступні роз'єми:

Якщо процесор вже обраний, то материнську плату вибираємо під відповідний сокет. Якщо ви не встановили, то для звичайних людей, які не прагнуть ставити рекордів продуктивності, рекомендую 1155. Під цей роз'єм Intel виробляє найсучасніші APU 3-го покоління по технологічному процесу 22 нм. Вони відрізняються високою економічністю і відмінною продуктивністю, яка поки недосяжна конкурентам. Якщо ж вам потрібно екстремальна продуктивність, то Socket 2011 року.

2. Вибираємо чіпсет системної плати

Чіпсет - це набір мікросхем, який відповідає за взаємодію процесора з практично усіма вбудованими та підключаються пристроями до материнської плати

Чіпсети охолоджуються з допомогу радіаторів показаних на малюнку вище. Більше про охолодження можна дізнатися зі статті Безшумний комп'ютер своїми руками . Слід звернути увагу що б охолодження було пасивним (без вентилятора), тому що вентилятор додає шуму і знижує надійність всієї системи.

Розглянемо сучасні чіпсети, на які бажано орієнтуватися при виборі материнських плат, Intel 7 серії:

  • Н77, Z75, Z77 - споживчий сегмент
  • Q77, Q75, B75 - корпоративний сегмент
  • Z79 - для екстремальної продуктивності

споживчий сегмент

Перше що варто сказати, що чіпсети стали підтримувати USB 3.0 без сторонньої допомоги. Чіпсет Н77 для материнських плат не дозволяє розганяти процесор, зате на відміну від Z75 підтримує Intel Smart Response Technology. Технологія дозволяє використовувати SSD накопичувач до якості кеша до основного HDD ( Як вибрати жорсткий диск? ).

Розглянемо схему чіпсета Intel Z77

З малюнка вище видно, що CPU безпосередньо працює не тільки з пам'яттю, а й з відеокартою ( Як вибрати відеокарту? ). Чіпсет ж забезпечує виведення зображення незалежно на 3 дисплея, підтримку 4 портів USB 3.0 і 10 портів USB 2.0. Також є підтримка вбудованої мережної карти, звукової карти і 6 портів SATA, 2 з яких підтримують стандарт SATA3 - 6 Gb / s.

Материнські плати з чіпсетом Z77 можуть мати до 3 роз'ємів PCI-E, Z75 - до 2 і Н77 - 1. Відповідно якщо ви плануєте використовувати AMD CrossFireX або NVIDIA SLI, то це слід враховувати.

Як видно з таблиці роз'єм PCI не підтримується.

Корпоративний сектор

Корпоративний сектор

Дані чіпсети підтримують ряд функцій управління vPro, ISM, SBA, iSIPP, і включена підтримка PCI.

екстремальна продуктивність

Як не дивно, але є підтримка PCI.

Коротко розглянули основні характеристики, на чому ж зупинити свій вибір.

Якщо ви не плануєте розгін, це ще не означає, що рекомендується вибрати H77. У процесорах вбудоване відеоядро, яке використовує в якості своєї пам'яті оперативну. Нагадаю що офіційно CPU Sandy Bridge і Ivy Bridge підтримують такі частоти пам'яті 1333 МГц і 1600 МГц відповідно. Якщо підвищити частоту ОЗУ (Z чіпсети), то вбудоване відео також буде працювати швидше ( Тест оперативної пам'яті ). Це на випадок якщо ви хочете обійтися вбудованою графікою. Дуже заманливо виглядає чіпсет Z77 дозволяє розганяти процесор і пам'ять + підтримка Intel Smart Response Technology.

3. Вибір форм-фактора материнської плати

На даний момент найбільш поширені наведені на малюнку формфактори материнських плат На даний момент найбільш поширені наведені на малюнку формфактори материнських плат.

ATX - 305 × 244 мм - прийнятий компанією Intel в 1995 році. Основний форм-фактор для повнорозмірних плат. Призначені для установки в корпуси MiniTower, FullTower.

XL-ATX - 345 × 262 мм - перша плата підтримує даний стандарт стала Gigabyte GA-890FXA-UD7 вийшла 1 квітня 2010 року. Розміри даної плати дозволяють встановити до 10 плат розширення і вимагають більш об'ємних корпусів ніж плати ATX.

MicroATX - 244 × 244 мм - прийнятий фірмою Intel 1997 році. Скорочений ATX має менше слотів розширення

MiniITX - 170 × 170 мм - розроблений компанією VIA в 2001 році. Часто в складі цих плат йде вбудований процесор з пасивним охолодженням. Завдяки чому можна збирати абсолютно безшумні міні пк

CEB - 305 x 267мм - формфактор серверних материнських плат розроблений в 2005 році корпораціями Intel, Dell, IBM і Silicon Graphics, Inc.

Вибір формфактору материнської плати визначається призначенням комп'ютера. Якщо це робоча станція, то можна вибирати і CEB або XL-ATX, якщо ігровий комп'ютер - ATX і MicroATX, якщо хочете компактний комп'ютер - MiniITX.

4. Роз'єм системної плати

Тут також як і в автомобільній промисловості. Є базова версія, Версія з повною комплектацією і кілька проміжних варіантів. Тільки тут і повні комплектації, в залежності від формфактора, можуть відрізнятися.

Розглянемо базовий варіант

Розглянемо базовий варіант

Тут слід продумати, що ви хочете підключати до свого комп'ютера. наприклад зовнішній жорсткий диск через eSATA. Отже необхідно шукати варіант з цим роз'ємом або доглянути зовнішню планку або карту розширення з відповідним портом

Отже необхідно шукати варіант з цим роз'ємом або доглянути зовнішню планку або карту розширення з відповідним портом

Материнська плата ASUS P8Z77-M (базовий варіант)

Материнська плата ASUS P8Z77-M (базовий варіант)

Материнська плата ASUS P8Z77-I DELUXE (1-я повна комплектація)

Материнська плата ASUS P8Z77-I DELUXE (1-я повна комплектація)

Материнська плата ASUS Maximus V Formula (2-я повна комплектація)

Як бачимо, на вищенаведених малюнках, виробники роблять найрізноманітніші конфігурації як зовнішніх так і внутрішніх роз'ємів. Таким чином материнську плату можна вибрати практично на будь-який смак.

висновок

Як ви могли помітити за малюнками, мені подобається фірма ASUS. В один ряд з нею, як за якістю так і за популярністю, йдуть GIGABYTE і MSI. Є й інші менш відомі фірми: ASRock, Biostar, Elitegroup. За якістю вони швидше за все не відстають, але був прецедент з Elitegroup.

Підіб'ємо основні моменти вибору материнської плати.

  1. Визначитися з процесором. Отримаємо роз'єм плати (Socket)
  2. Визначитися з чіпсетом. Залежить від продуктивності: X79 - екстремальна, Z77 - вище середнього, Z75 - середня, Н77 - достатня. Якщо у вас процесор AMD з сокетом FM2 то A75 або A85X
  3. Визначаємося з форм-фактором материнської плати. Залежно від призначення комп'ютера. Або це буде домашній або робочий стаціонарний комп'ютер - MiniITX, або робочий або ігровий комп'ютер - можуть підійти формфактори від MiniITX до XL-ATX і більше
  4. Визначаємося з роз'ємами. Для мене важливі відео DVI і HDMI + бажано eSATA.

Якщо у вас виникли будь-які питання обов'язково задавайте їх у коментарях, розберемося разом. Дякую за те, що поділилися статтею в соціальних мережах. Всього Вам Доброго!

З повагою, Антон Дяченко

Як вибрати жорсткий диск?
Як вибрати відеокарту?
Курс валют магазина
Наличный расчет
1 доллар = 7.95 грн


Безналичный расчет
1 доллар = 8.1 грн
1 WMZ = 8.1 грн

Рекомендуем посетить
Новости
Дизайн и создание сайтов

Создание сайтов

Хиты продаж
Наш опрос
Что более востребовано?

 Ноутбук
 Настольный ПК
 Видеокарта
 Процессор
 Материнская плата
 Память
 Винчестер
 Монитор

Всего ответов: 1984

Ответить
Акустика для дома

 

 

Оцените качество

по доступной цене

Акустические колонки