Ваша корзина

В корзине нет товаров
Вход с паролем Регистрация
Каталог
Партнерские сайты
Сервис
  • Поставщики
  • Доставка
  • Гарантия
  • О магазине
Статьи

Наши коллеги artmisto.net

Web и интернет

Интересные статьи

Статьи из мира интернета

artmisto.net
Наши коллеги artmisto.net. Казино "Buddy.Bet" радо сообщить всем азартным игрокам о запуске своего нового сайта, предоставляющего множество увлекательных игр и выгодных бонусов.

Последние статьи
Где заказывать ремонт ноутбука: пара советов для пользователей

Юридическое сопровождение сделок с недвижимостью юридических лиц

Бесшовные натяжные потолки – прекрасное решение для любого помещения

Мини атс panasonic
Видеокамеры для всех

 

 

Широкий выбор:

видеокамеры и аксессуары

Телевизоры LCD

Рекомендуем:  

   Каталог телевизоров LCD

по доступным ценам 

Рейтинг
Сейчас на сайте
На данный момент
в магазине находится:

1 посетитель(ей)

Вибір ОС для старих ноутбуків і нетбуків

  1. З чим працюємо?
  2. Розглянемо варіанти
  3. «Тюнінг» застарілих версій Windows
  4. Установка застарілих версій Linux
  5. Установка нових версій Linux
  6. робимо висновки

За останні місяці в мої руки кілька разів потрапляли досить старі бюджетні ноутбуки і нетбуки різних виробників. Недорогі пристрої 2008-2012 років випуску ще не перетворилися на музейні експонати, тому навряд чи вони порадують любителів старого «заліза». З іншого боку, новітні ОС і найсучасніші версії браузерів на подібному обладнанні фактично непрацездатні. Тому виникає питання: які операційні системи використовувати, щоб подарувати старому ноутбуку друге життя? Відповідей може бути багато, я в даному випадку розповім про свій досвід роботи з недорогими пристроями попередніх поколінь.

З чим працюємо?

Зрозуміло, протестувати всі існуючі моделі обладнання неможливо. Коротко згадаю, з якими моделями нетбуків і ноутбуків мені довелося зіткнутися останнім часом (фотографії взяті з Інтернету, оскільки пристрої віддані власникам):

Acer Aspire One AOA 150

Екран - 8,9 дюйма, процесор Intel Atom N270 1,6 ГГц, об'єм оперативної пам'яті - 1,5 Гб (спочатку 1 Гб, власник замінив планку пам'яті), обсяг HDD - 160 Гб.

Acer Aspire One D 270

Екран - 10 дюймів, процесор Intel Atom N2600 1,6 ГГц, 2 Гб оперативної пам'яті, HDD - 320 Гб.

Lenovo ThinkPad SL 500

Екран - 15,4 дюйма, процесор Intel Celeron T3100 1,9 ГГц, 2 Гб оперативної пам'яті, HDD - 320 Гб (спочатку 160, власник замінив жорсткий диск).

Dell Inspiron тисяча п'ятсот сорок п'ять

Екран - 15,6 дюйма, процесор Intel Pentium 4 300 2,1 ГГц, 2 Гб оперативної пам'яті, HDD - 250 Гб.

HP ProBook 4525 s

Екран - 15,6 дюйма, процесор AMD Athlon II P360 2,3 ГГц, 2 Гб оперативної пам'яті, HDD - 320 Гб.

Як бачимо, тут все скромно: жодного макбука, обладнання бюджетне. Тим гостріше стоїть питання вибору прийнятною ОС.

Розглянемо варіанти

Коли я почав розглядати можливі варіанти операційних систем, то спочатку вирішив відкинути неприйнятні рішення. Таких рішень виявилося два:

  1. Установка нових версій Windows. Причина проста: відсутність ліцензії у власників ноутбуків. До піратству я ставлюся негативно, а купувати нову ліцензію власники пристроїв не захотіли.
  2. Установка «екзотичних» і серверних ОС. Встановити і налаштувати DragonFlyBSD або ReactOS можна, але потім користувачам доведеться якось взаємодіяти з цими системами самостійно, що може бути важко.

Отже, виходячи з наявного обладнання, я визначив наступні можливі варіанти:

  1. «Тюнінг» встановлених застарілих версій Windows (XP, Vista, 7);
  2. Установка застарілих версій дистрибутивів Linux;
  3. Установка нових версій дистрибутивів Linux (з полегшеними версіями GUI).

Коротко перерахуємо переваги і недоліки цих варіантів.

«Тюнінг» застарілих версій Windows

На нетбук Acer Aspire AOA 150 встановлена ​​Windows XP, на D270 і ProBook 4525s- Windows 7, на Thinkpad SL500 - спочатку Windows Vista (власник поміняв систему на Windows XP). Ці операційні системи повністю працездатні на даному обладнанні, проте суб'єктивна «чуйність» ОС залишала бажати кращого. На прохання власників я перевстановив ОС на AOA150, ThinkPad SL500 і ProBook 4525s зі збереженням ліцензії. Господарі цих ноутбуків користувалися специфічним ПО, що працює тільки в Windows, тому я лише зробив невеличкий «тюнінг» операційних систем. На всіх трьох ноутбуках в автозавантаженні були залишені лише найнеобхідніші програми, проведена дефрагментація дисків, деякі раніше встановлені програми були замінені на більш «легкі» та безкоштовні аналоги. Також в двох випадках з трьох був збільшений розмір файлу підкачки. В Acer Aspire AOA 150 я попередньо замінив жорсткий диск на більш місткий (був знайдений Seagate ST500LT012 об'ємом 500 Гб, в ідеальному стані, пропрацював лише 300 годин). У ноутбуці ProBook 4525s був замінений кулер. ThinkPad SL500 був розібраний і очищений від пилу, також я замінив термопасту. Після цих програмних і апаратних удосконалень пристрої стали працювати трохи швидше і стабільніше.

Недолік такого рішення очевидна: Windows XP вже не отримує оновлень безпеки, а в Windows 7 приходять тільки деякі важливі виправлення. До того ж робота деяких нових версій ПЗ в старих операційних системах неможлива (особливо це помітно в Windows XP, де вже не працюють новітні версії браузерів).

До того ж робота деяких нових версій ПЗ в старих операційних системах неможлива (особливо це помітно в Windows XP, де вже не працюють новітні версії браузерів)

Установка застарілих версій Linux

Ноутбук Dell Inspiron 1545, який потрапив до мене, був куплений без операційної системи, і власник самостійно встановив Windows XP SP3 на пристрій. Ноутбук використовувався нечасто, судячи з напрацювання HDD, комп'ютер пропрацював лише п'ять місяців (жорсткий диск не змінювали). Власник ноутбука хотів більш сучасну операційну систему. Якихось особливих побажань не було: аби можна було читати електронні книги (fb2, pdf, djvu), перевіряти пошту і слухати музику. Мессенджерами і відеозв'язком власник пристрою не захоплюється (до речі, в цій моделі Dell немає веб-камери), специфічних Windows-програм не використовує. Тому я запропонував власнику ноутбука спробувати Linux.

Було встановлено трохи застарілий, але цілком працездатний дистрибутив Debian 8, оточення робочого столу - XFCE. Ви можете запитати: чому встановлена ​​стара версія? Тут все просто: версії ПЗ в цьому дистрибутиві добре протестовані, тому ймовірність «упіймання» невідомих багів вкрай невелика. Єдина значна проблема, що виникла після установки, - непрацездатність Wi-Fi (вирішена установкою більш свіжого пакету firmware-b43-installer з репозиторіїв Ubuntu). Також виникли невеликі проблеми з регулюванням яскравості (на натискання функціональних клавіш система не реагувала). Ця неполадка була виправлена ​​шляхом додавання рядка blacklist video в чорний список модулів (/etc/modprobe.d/blacklist).

В цілому система вийшла цілком чуйною, єдиний «важкий» компонент - Mozilla Firefox (встановлена ​​бінарна ESR-версія). Знаючи, що браузер може «залазити» в swap, якщо відкрито багато вкладок, я ще на етапі установки системи створив розділ підкачки розміром 4 Гб. Для вирішення можливих проблем було встановлено TeamViewer, який поки жодного разу не знадобився.

Вибране рішення також не позбавлене недоліків: для того щоб скористатися новітніми версіями ядра і програм, користувачеві рано чи пізно доведеться оновлювати систему цілком. Однак власника ноутбука поки влаштовують встановлені версії основних програм, в Інтернеті користувач відвідує перевірені сайти і самостійно з системою не експериментує, тому цей недолік не можна назвати критичним.

Установка нових версій Linux

Власник Acer Aspire One D270 захотів познайомитися з UNIX-подібними операційними системами. Я запропонував йому компромісний варіант: на одному розділі жорсткого диска залишити Windows 7 Starter, а на іншому встановити сучасний дистрибутив Linux. Як виявилося, подібна обережність була не зайвою.

Був обраний дистрибутив Lubuntu з «легким» оточенням робочого столу LXDE. Установка пройшла гладко, бездротове підключення запрацювало відразу, та й в цілому працездатність системи не викликала питань. Але, на жаль, не викликала вона їх тільки у мене. Власник нетбука - любитель кіно, тому він хотів дивитися фільми і на цьому пристрої. На жаль, підтримку відеокарти Intel GMA3600 в Linux можна назвати прийнятною. Якщо в Windows 7 цей нетбук так-сяк підтримує прискорення 2D- і 3D-графіки і може відтворювати фільми з роздільною здатністю 720p, то в Lubuntu перегляд кіно нагадував слайд-шоу. При цьому навантаження на процесор під час перегляду досягала 100%, а нетбук відчутно нагрівався.

Також не порадувало час роботи від батареї: в Windows нетбук працював близько 3 годин без підключення до мережі, в Lubuntu - в середньому трохи більше півтора. Після установки і налаштування утиліти TLP цей показник збільшився до 1 години 50 хвилин, однак більшого «вичавити» з системи не вдалося (міняти зношену батарею на новішу власник не захотів).

Звичайно, були і приємні моменти - інтерфейс Lubuntu швидко відгукувався на дії користувача, LibreOffice, встановлений замість набору з Abiword і Gnumeric, працював стабільніше, ніж в Windows. В цілому господар пристрою не втратив інтересу до Linux, але для перегляду фільмів і запуску невеликих ігор залишив в дуалбуте Windows7.

В цілому господар пристрою не втратив інтересу до Linux, але для перегляду фільмів і запуску невеликих ігор залишив в дуалбуте Windows7

робимо висновки

Робота з застарілими портативними комп'ютерами привела мене до певних висновків.

У 2018 році недорогі ноутбуки і нетбуки 6-10-річної давності цілком можуть використовуватися для домашніх і офісних потреб. Проблеми можуть виникнути з продуктивністю браузерів (привіт розробникам сучасних сайтів) і відео. Грамотний вибір ОС здатний трохи згладити ці проблеми, але все-таки старіння комп'ютерів неминуче, тому чудес чекати не варто.

Вибір ОС завжди суб'єктивний, але в цілому для застарілих пристроїв можна сформулювати деякі рекомендації:

  1. Встановлювати нові версії Windows (8, 10), як правило, немає сенсу. Навіть якщо система буде працювати, продуктивність буде незадовільною.
  2. Якщо ваш комп'ютер працює під управлінням Windows XP, Vista або 7, приділіть увагу підбору ПО. Пошукайте легкі і безкоштовні аналоги платних програм, спробуйте не надто вимогливі до ресурсів антивіруси. І не забувайте регулярно робити бекапи : Все-таки старі системи не дуже добре захищені від деяких сучасних шкідливих програм.
  3. Якщо ви хочете встановити Linux, перш за все, зверніть увагу на те, наскільки добре система підтримує ваше обладнання. Не полінуйтеся пошукати в Інтернеті відгуки користувачів, раніше встановлювали Linux на аналогічні ноутбуки (особливо англомовні відгуки - їх завжди більше). Також придивіться до легким оточенням робочого столу: XFCE, LXDE, LXQt. Більш важкі оточення (наприклад, KDE5) можуть вам не підійти. Що стосується конкретних дистрибутивів, то тут я не ризикну однозначно радити щось. Вибирайте те, з чим зручніше працювати вам або одному-линуксоидов, який погодився допомогти вам з налаштуванням.

Таким чином, якщо у вас є працездатний старий ноутбук економ-класу, він все ще може бути цілком корисний в 2018 році. Однак видатної продуктивності чекати, на жаль, не варто, так як сучасні програми стали «важче», а сайти споживають все більше пам'яті.

З чим працюємо?
Тому виникає питання: які операційні системи використовувати, щоб подарувати старому ноутбуку друге життя?
З чим працюємо?
Ви можете запитати: чому встановлена ​​стара версія?
Курс валют магазина
Наличный расчет
1 доллар = 7.95 грн


Безналичный расчет
1 доллар = 8.1 грн
1 WMZ = 8.1 грн

Рекомендуем посетить
Новости
Дизайн и создание сайтов

Создание сайтов

Хиты продаж
Наш опрос
Что более востребовано?

 Ноутбук
 Настольный ПК
 Видеокарта
 Процессор
 Материнская плата
 Память
 Винчестер
 Монитор

Всего ответов: 1984

Ответить
Акустика для дома

 

 

Оцените качество

по доступной цене

Акустические колонки