Ваша корзина

В корзине нет товаров
Вход с паролем Регистрация
Каталог
Партнерские сайты
Сервис
  • Поставщики
  • Доставка
  • Гарантия
  • О магазине
Статьи

Наши коллеги artmisto.net

Web и интернет

Интересные статьи

Статьи из мира интернета

artmisto.net
Наши коллеги artmisto.net. Казино "Buddy.Bet" радо сообщить всем азартным игрокам о запуске своего нового сайта, предоставляющего множество увлекательных игр и выгодных бонусов.

Последние статьи
Где заказывать ремонт ноутбука: пара советов для пользователей

Юридическое сопровождение сделок с недвижимостью юридических лиц

Бесшовные натяжные потолки – прекрасное решение для любого помещения

Мини атс panasonic
Видеокамеры для всех

 

 

Широкий выбор:

видеокамеры и аксессуары

Телевизоры LCD

Рекомендуем:  

   Каталог телевизоров LCD

по доступным ценам 

Рейтинг
Сейчас на сайте
На данный момент
в магазине находится:

1 посетитель(ей)

GlacialTech NorthPole 1000 - тихий кулер для відеокарти

Вступ

Сучасні відеокарти класу Hi-End вже випускаються з потужними і якісними системами охолодження, які не дають відеочіпі розплавитися, та плюс дозволяють розганяти відеокарту, працюючи при цьому досить тихо Сучасні відеокарти класу Hi-End вже випускаються з потужними і якісними системами охолодження, які не дають відеочіпі розплавитися, та плюс дозволяють розганяти відеокарту, працюючи при цьому досить тихо. Тому велика частина покупців дорогих відеокарт чи будуть міняти їх кулери. Ну, хіба що, на ватерблок системи водяного охолодження. А ось графічні плати середнього рівня цілком заслуговують доопрацювання системи охолодження, так як виробники часто економлять на кулери для відеокарт. Не рідкісні випадки, коли більш "холодні" графічні плати середнього рівня шумлять і перегріваються сильніше, ніж їх більш дорогі побратими. В цьому випадку, звичайно ж, буде зручно замінити кулер на новий. Благо, в сучасному суспільстві нескладно придбати хороший охолоджувач для графічної плати. І сьогодні ми розглянемо новинку в цій галузі, модель NorthPole (північний полюс) від компанії GlacialTech.

Характеристики

Як правило, "тюнінгові" кулери для відеокарт мають велику площу поверхні радіаторів, щоб відразу ж вирішити головну проблему стандартних рішень, теплопровідні трубки і великі тихохідні вентилятори. Таким чином, користувач спочатку отримує тихе рішення зі свідомо кращими характеристиками, ніж має. Але справа в тому, що відеокарти - це не материнські плати і їх конструкції сильно відрізняються, в результаті чого багато систем охолодження можуть бути сумісні з одним типом відеокарт, але навідріз відмовляться інсталюватися на інший. Це - найсерйозніша проблема, яку кожен виробник вирішує по-своєму. Хтось піднімає радіатори за допомогою спеціального блоку високо над друкованою платою, щоб вони ні в якому разі не чіплялися за конденсатори плати, хтось просто прораховує індивідуальну форму і розміри. Для компанії GlacialTech модель NorthPole - перший досвід у виробництві охолоджувачів для графічних плат. Подивимося, чого вони нам приготували.

характеристики кулера

Найменування кулераNorthPoleВідкрите

ATI RADEON X600 series, X800 series, 9800 series, NVIDIA GeForce 5950 series, 5900 series, 5700 series Пасивне охолодження Три радіатора, з'єднаних двома теплопровідними трубками Розмір блоку пасивного охолодження, мм 160x70x78 Матеріал радіатора Алюміній Технологія виробництва радіатора Витискування Активне охолодження два вентилятора в форм-факторі плати розширення (CardCooler) Розміри вентиляторів, мм 80x80x15 Частота обертання лопатей, об / мм 1300 Продуктивність вентилятора, CFM 14.4 Рівень шуму, дБ 15 Маса блоку пасивного охолодження р 260 Тепловий інтерфейс Кремнієва термопаста

Дивно звучать такі терміни, як "блок пасивного охолодження" і "вентилятори в форм-факторі плати розширення". Нічого незвичайного в цьому немає, адже кулер NorthPole дозволяє вам використовувати як повноцінне охолодження із застосуванням радіаторів і вентиляторів, так і часткове - встановлюючи тільки радіатори або тільки вентилятори. Все залежить від вашого бажання і ваших же потреб. Зараз ми в цьому розберемося.

Кулер поставляється в невеликій картонній коробці. Відкривши її, всередині ви виявите:

  • Блок пасивного охолодження (радіатор)

  • Кардкулер (вентилятори)

  • комплект кріплення

  • Пакетик з термопастою

Трохи насторожує відсутність регулятора швидкості вентиляторів в комплекті. Але, мабуть, GlacialTech вирішила, що кулер працює отже занадто тихо і немає сенсу регулювати обороти вентиляторів. Так само звертаємо увагу на те, що NorthPole не має заздалегідь визначеного термо-інтерфейсу, як на кулери для процесорів, що мене дуже радує, так як тепер не треба зчищати стандартну термопасту для використання будь-якої більш продуктивної, з мідними або срібними частинками. Упевнений, що справжні ентузіасти моддинга і розгону вже не пам'ятають, як виглядає кремнієва термопаста.

конструкція

Як ми вже говорили, кулер NorthPole складається з двох різних частин, які можна розглядати навіть окремо. Ви самі вільні вибирати, яке охолодження потрібно для вашої відеокарти: пасивне або активне. Для пасивного охолодження використовується блок, що складається з трьох радіаторів, з'єднаних двома теплопровідними трубками.

Всі три радіатора виконані з алюмінію за технологією витискування (Extrusion). Два крайніх радіатора складаються з двох частин, завдяки чому вони закріплюються на теплопровідних трубках. Самого відеочипа стосується тільки центральний радіатор. До нього і передається тепло від "серця" відеокарти, а потім вже воно розподіляється через теплопровідні трубки на два бічних радіатора.

Підстава середнього радіатора досить гладке, хоча і не дзеркальне. Видно, що після видавлювання, підошва радіатора в мінімальному ступені піддавалася шліфовці. Так що якщо у вас буде можливість, постарайтеся використовувати термопасту з мінімальним розміром зерна для досягнення кращих результатів.

Величезний радіатор кулера GlacialTech NorthPole має багато дуже тонких ребер, завдяки чому площа його поверхні в десятки разів перевищує площу радіаторів, що встановлюються на недорогі відеокарти. Просто порівняйте його розміри зі стандартним кулером відеокарти Sapphire X600:

Просто порівняйте його розміри зі стандартним кулером відеокарти Sapphire X600:

Ось чому для багатьох користувачів, хто прагне зробити свій комп'ютер безшумним, досить буде встановити один лише радіатор, яка не видає ніякого шуму, але перш, ніж купувати NorthPole, уважно розгляньте вашу відеокарту.

Ось чому для багатьох користувачів, хто прагне зробити свій комп'ютер безшумним, досить буде встановити один лише радіатор, яка не видає ніякого шуму, але перш, ніж купувати NorthPole, уважно розгляньте вашу відеокарту

Перед нами підошва основного радіатора крупним планом. Як бачите, тут передбачено три типи кріплення для різних отворів в відеокарті. Три стандарту кріплення для діагональних отворів з відстанями 54 мм, 68.5 мм і 56 мм. Як правило, сучасні відеокарти на чіпах ATI і nVidia мають відстань між отворами, рівне одному з цих розмірів, так що проблем з підбором місць кріплення не виникне. Але тут є ще один важливий момент: підошва радіатора має розміри 55x55 мм. Тобто, на відеокарті біля графічного чіпа повинен бути абсолютно чистий квадрат розмірами 55x55 мм. Але і це ще не все - ширина радіатора становить 70 мм. Його краю шириною 7.5 мм підняті над підошвою на висоту 4 мм. Тобто, за великим рахунком розмір "санітарної зони" біля відеочипа повинен становити не 55x55 мм, а 55мм по висоті і 70 по ширині.

Бічні радіатори підняті над підошвою основного на висоту приблизно 12 мм. Цього вже достатньо, щоб вони не чіплялися за конденсатори відеокарти і радіатори чіпів пам'яті (якщо такі на відеокарті є). Та й в крайньому випадку ви можете трохи вигнути теплопровідні трубки, щоб підняти їх ще більше. Так що перед покупкою кулера GlacialTech NorthPole вам необхідно переконатися, що він зможе вміститися на вашу відеокарту. Або, в крайньому випадку, придбати ще й напилок :). До слова сказати, ми не змогли його встановити на Sapphire X600 Pro, незважаючи на заявлену сумісність з відеокартами на чіпах ATI X600.

Тут установці кулера заважали конденсатори, встановлені над процесорним ядром. Можна було б вдатися до доопрацювання, але ми вибрали іншу відеокарту. На HIS ICEQ Radeon 9800 PRO радіатор NorthPole встановився без проблем.

Ця відеокарта тож займає два слота, так що встановивши радіатор GlacialTech NorthPole, ми не втратили нічого зайвого. Тепер питання: чи будемо ми використовувати активне охолодження?

Два вентилятора, встановлені на загальній рамці, що встановлюється в відсік плати розширення - це і є кардкулер, пристрій, призначений для охолодження різних плат. Воно з'явилося задовго до дебюту відеочипів Radeon і GeForce і використовувалося ще для охолодження Voodoo2 і Riva TNT. Дуже часто установка кардкулера - найпростіший спосіб охолодити відеокарту. Судіть самі - вам нічого не треба міняти на відеокарті, а значить ви не втратите гарантії. Кардкулер, що поставляється в комплекті з GlacialTech NorthPole, має два роз'єми живлення - трьохконтактний Molex і чотирьохконтактний PC_Plug. У будь-якому випадку, яким би роз'ємом ви ні скористалися, працювати будуть два вентилятора і в будь-якому випадку у вас не буде можливості отримувати дані про швидкість обертання їх лопатей - в роз'ємі Molex задіяні тільки два контакти.

Якщо ви встановите на відеокарту одночасно і радіатор і кардкулер, то ваша графічна система буде займати цілих три слота: один для відеокарти, один для радіатора і ще один - для кардкулера. Чи не кожен пожертвує так багато для відеокарти, тому GlacialTech і дає вам вибір, що використовувати, а що - ні.

тестування

Тестова система

процесор

Athlon XP 2600+

Материнська плата

Albatron KX18 PROII

відеокарта

HIS ICEQ Radeon 9800 PRO PE

Температура повітря

23оС

Для тестування ми використовували комп'ютер, конфігурація якого вказана в таблиці справа. Відеокарта, яка використовується нами, мала дуже хорошу штатну систему охолодження. І, чесно кажучи, міняти її не було ніякого бажання, але для експерименту довелося встановити на плату кулер GlacialTecn NorthPole. Спочатку без вентиляторів, а потім з повноцінним охолодженням.

Спочатку без вентиляторів, а потім з повноцінним охолодженням

Швидкість штатного кулера встановлювалася на максимум, щоб показати найкращу можливу продуктивність. Потім ми стали розганяти відеокарту. Так як встановлені кулери впливають тільки на температуру процесорного ядра, то частоту пам'яті вирішили не чіпати.

Так як встановлені кулери впливають тільки на температуру процесорного ядра, то частоту пам'яті вирішили не чіпати

Як видно, при повній відсутності шуму NorthPole дозволяє розганяти відеокарту, хоча і не так добре, як потужна система охолодження HIS ICEQ. Установка кардкулера майже не вплинула на акустичну картину - рівень шуму практично не змінився, настільки тихо працювали вентилятори. Однак, таке потужне охолодження двома вентиляторами дозволило вибити зайві 10 МГц з графічного ядра.

висновки

Кулер GlacialTech NorthPole викликає кілька суперечливі емоції. З одного боку, підошва його радіатора занадто велика, в результаті чого він не поміститься на багато відеокарти, з якими повинен бути сумісний. Такі охолоджувачі треба купувати, переконавшись в його сумісності або при наявності навичок по роботі з напилком. Але вже якщо ви його купите, то на відміну від аналогів інших виробників, отримаєте більше вибору. Ви зможете просто поставити кардкулер над своєю відкритий, щоб без зайвих втручань в її конструкцію, зробити її трохи холоднішою.

Так само ви можете просто встановити блок з радіаторами, позбувшись ще одного джерела шуму в комп'ютері. Ви можете встановити обидва компонента системи охолодження, отримавши гарні результати розгону відеокарти. А можете використовувати радіатор для відеокарти, а кардкулер - для іншої плати розширення. Саме цим і цікавий GlacialTech NorthPole для тих, хто хоче насправді отримати максимум від свого комп'ютера.

А то, що він працює дуже тихо, практично безшумно навіть з двома вентиляторами ... так ми іншого й не чекали, чи не так?

Михайло Дегтярьов (aka LIKE OFF)
13 / 03.2005


Тепер питання: чи будемо ми використовувати активне охолодження?
Ак ми іншого й не чекали, чи не так?
Курс валют магазина
Наличный расчет
1 доллар = 7.95 грн


Безналичный расчет
1 доллар = 8.1 грн
1 WMZ = 8.1 грн

Рекомендуем посетить
Новости
Дизайн и создание сайтов

Создание сайтов

Хиты продаж
Наш опрос
Что более востребовано?

 Ноутбук
 Настольный ПК
 Видеокарта
 Процессор
 Материнская плата
 Память
 Винчестер
 Монитор

Всего ответов: 1984

Ответить
Акустика для дома

 

 

Оцените качество

по доступной цене

Акустические колонки