Ваша корзина

В корзине нет товаров
Вход с паролем Регистрация
Каталог
Партнерские сайты
Сервис
  • Поставщики
  • Доставка
  • Гарантия
  • О магазине
Статьи

Наши коллеги artmisto.net

Web и интернет

Интересные статьи

Статьи из мира интернета

artmisto.net
Наши коллеги artmisto.net. Казино "Buddy.Bet" радо сообщить всем азартным игрокам о запуске своего нового сайта, предоставляющего множество увлекательных игр и выгодных бонусов.

Последние статьи
Где заказывать ремонт ноутбука: пара советов для пользователей

Юридическое сопровождение сделок с недвижимостью юридических лиц

Бесшовные натяжные потолки – прекрасное решение для любого помещения

Мини атс panasonic
Видеокамеры для всех

 

 

Широкий выбор:

видеокамеры и аксессуары

Телевизоры LCD

Рекомендуем:  

   Каталог телевизоров LCD

по доступным ценам 

Рейтинг
Сейчас на сайте
На данный момент
в магазине находится:

1 посетитель(ей)

Сузір'я Лева - перлина весняного неба

  1. Історія назви сузір'я
  2. Сузір'я Лева на небі
  3. Зірки сузір'я Лева
  4. Регул
  5. Денебола
  6. Альгейба
  7. Вольф 359
  8. зірка Каффау
  9. Астеризми в сузір'ї Лева
  10. Галактики в сузір'ї Лева
  11. Галактика М 65
  12. Галактика М66
  13. Галактика М 95
  14. Галактика М 96
  15. Галактика NGC 2903

Навесні на небі найпомітніше - сузір'я Лева, завдяки яскравим зіркам і виділяється фігурі, яка і справді нагадує лева. Це сузір'я досить велика і займає 12 місце по площі.

це весняне сузір'я можна спостерігати вже з лютого - березня.

Історія назви сузір'я

Сузір'я Лева - одне з найстаріших, і відоме воно ще з часів шумерів, Стародавнього Єгипту і Греції. Тому і походження його назви у кожного народу своє.

Наприклад, в Давньому Єгипті це сузір'я в березні і квітні піднімається практично в зеніт. І в цей час там починалася страшна посуха, та така, що навіть долина Ніл пересихала до тріщин в землі. Голодні леви починали бродити по пустелі в пошуках здобичі, і місцевість сповнювалася їх риком. Це був час левів, і воно збігалося з перебуванням якогось сузір'я в зеніті. Тому його і назвали сузір'ям Лева. До речі, назва його головної зірки Регул з латинської перекладається як «цар». І недарма - під цим сузір'ям, згідно з повір'ям, народжувалися великі царі.

Більш відома інша версія походження назви сузір'я. Воно являє собою того самого Немейского Льва з давньогрецької міфології, якого вбив Геракл в ході проходження квесту по здійсненню 12 знаменитих подвигів.

Сузір'я Лева на небі

Це сузір'я добре помітно на небі завдяки яскравому Регулу і оригінальної постаті із зірок, яка дійсно чимось нагадує лева. У квітні воно стоїть високо над горизонтом, на висоті небесного екватора, тому відноситься до зодіакальним.

Більш детальна карта цього сузір'я показує безліч зірок, про найцікавіші з яких мова піде нижче.

Навесні на небі найпомітніше - сузір'я Лева, завдяки яскравим зіркам і виділяється фігурі, яка і справді нагадує лева

Сузір'я Лева на небі

Зірки сузір'я Лева

У сузір'ї досить багато зірок, і кожна має свої цікаві характеристики, втім, як і всі на небі. Сузір'я красиво само по собі, а в бінокль можна розглянути просто величезна кількість самих різних зірок.

Сузір'я красиво само по собі, а в бінокль можна розглянути просто величезна кількість самих різних зірок

Карта сузір'я Лева

Регул

Це головна зірка сузір'я Лева, його альфа, з яскравістю 1.36m. Назва, як уже говорилося, з латинської перекладається як «цар», в іншому перекладі - «принц». Арабська назва Кальб Аль-Асад перекладається як «серце лева».

Регул - молода зірка, їй всього кілька мільйонів років. Знаходиться він на відстані 77.5 світлових років від нас, тому такий яскравий. У двадцятці найбільш яскравих зірок знаходиться на 20-му місці.

Регул А має масу в 3.5 сонячних, і при цьому дуже швидко обертається - один оборот він робить всього за 16 годин. Тому зірка сильно сплюснута, а полярні області її на 50% гаряче екваторіальних. Ми бачимо цю зірку з ребра, тобто до нас вона повернута екватором. У цій яскравої зірки є більш тьмяний і менший сусід, з яким вони обертаються навколо загального центру ваги.

Якби Регул А обертався трохи швидше, сили його гравітації було б недостатньо, і його б просто розірвало.

Регул насправді - кратна зоряна система. У головній системи з двох яскравих зірок є ще одна пара компаньйонів, які самі по собі утворюють подвійну систему. Ця система обертається з головною зіркою навколо загального центру ваги з періодом в 130 тисяч років.

Денебола

Денебола - друга за яскравістю зірка в сузір'ї Лева, його бета. Її яскравість становить 2.14m, а світла вона випромінює в 12 разів більше, ніж Сонце. До цієї зірки 36 світлових років.

Ця зірка ще дуже молода - її вік оцінюється всього в 400 мільйонів років. Вона в 1.73 разів більша за Сонце і на 75% важче, а температура поверхні майже вдвічі більше сонячної. Обертається вона дуже швидко - в 60 разів швидше Сонця.

Дослідження показали, що навколо Денебола існує диск з холодного речовини - пил, газ, різні уламки. Можливо, що там є і екзопланети. Через порівняно молодого віку зірки, формування планет там, швидше за все, ще тільки в процесі.

Денебола - змінна зірка типу δ Щита, і її блиск за 2-3 години коливається в межах 0.025m.

Альгейба

Альгейба, або Альгіеба - одна з яскравих зірок сузір'я Лева, яка позначається буквою γ - гамма. Відстань до неї - близько 130 світлових років.

Це подвійна зірка, що складається з пари гігантів, які більші за Сонце в 10 і 23 разів, хоча за масою приблизно рівними йому. Справа в тому, що ці зірки досить старі - їм близько 2 мільярдів років, і вони вже спалили в ядерних реакціях свій водень, тому розширилися.

У 2009 році біля однієї з зірок цієї системи була виявлена ​​екзопланета в 8 разів важче Юпітера . Можливо, що там є ще одна, але підтвердження цьому поки немає.

Вольф 359

Зірка Вольф 359 - нічим не примітний червоний карлик, який і побачити щось можна тільки в досить потужний телескоп - її яскравість всього 13.53m. Однак вона примітна тим, що відноситься до найближчих наших сусідів - відстань до неї всього 7.8 світлових років. Ближче лише кілька зірок, в тому числі Альфа Центавра.

Ця зірка дуже маленька - маса її всього лише 0.09-0.13 сонячної, а радіус - менше 0.2 від радіуса Сонця.

зірка Каффау

Ця зірка має позначення SDSS J102915 + 172927, і її називають ще «неможливою зіркою». Справа в тому, що вона практично повністю складається з водню і гелію - на 99.9%, а частка інших елементів мізерно мала, чого теоретично бути не може. Наприклад, Металічність Сонця, тобто зміст елементів, важчих за гелій, у Сонця більше приблизно в 20 тисяч разів, ніж у зірки Каффау.

Також ця зірка повністю позбавлена ​​такого елемента, як літій, що теж є загадкою. Взагалі, склад цієї зірки дуже спантеличує вчених і вимагає перегляду багатьох теорій по еволюції зірок. Так, вік зірки Каффау оцінюють зараз в 13 мільйонів років - це найдавніша зірка з усіх відомих, що утворилася ще на зорі зародження Всесвіту. Такі зірки в принципі - штучний товар, і виявити їх дуже важко, тому що їх практично не залишилося, хоча кілька схожих кандидатів вчені все-таки знайшли.

Астеризми в сузір'ї Лева

Астеризм це яскраво виражена лінія або фігура, яку утворюють яскраві зірки. У сузір'ї Лева є астеризм, який називається «Серп». Він утворюється зірками α, η, γ, ζ, μ і ε, і справді нагадує цей інструмент.

Він утворюється зірками α, η, γ, ζ, μ і ε, і справді нагадує цей інструмент

Астеризм Серп в сузір'ї Лева.

Галактики в сузір'ї Лева

Сузір'я Лева багато галактиками, але яскравих серед них немає. Щоб спостерігати їх, потрібно досить потужний телескоп з апертурою хоча б 150 мм, а краще 200 мм і більше. Виявити їх можна і в слабший інструмент, але такі параметри дозволять розглянути форму і сфотографувати ці об'єкти.

Розглянемо деякі, найцікавіші, найяскравіші галактики. Для пошуку їх на небі скористайтеся безкоштовним планетарієм «Stellarium», версія якого є і для смартфонів.

Галактика М 65

Галактика М 65

Ця галактика, видима під великим кутом, також позначається як NGC 3628. Вона входить в трійку галактик, яка називається триплетів Льва, і в телескоп їх розділити досить складно. Відстань до цієї системи галактик 35 мільйонів світлових років.

Галактика М 65 має яскравість 9.3m, однак поверхнева яскравість її становить 12.7m, тому, щоб розглянути її ядро ​​і форму, потрібен телескоп з апертурою від 200 мм. Спіральні рукави можна побачити в 300-мм телескоп.

Галактика М66

Галактика М66

Галактика М 66, або NGC 3627, також відноситься до спіральним, і видима з ребра. Тому добре виділяються великі пилові хмари в її диску. Вона сильно витягнута і сплюснута, так як знаходиться під гравітаційним впливом інших галактик з триплетів Льва. Тому її форма перекручена, і вона входить також в каталог пекулярних галактик. Розмір її - 100 тисяч світлових років, а відстань до неї - 35 мільйонів світлових років.

Ця галактика має яскравість 8.9m, а поверхнева яскравість 12.7m. Для спостережень потрібно досить потужний телескоп.

Галактика М 95

Галактика М 95

Це досить ефектна галактика, яку видно плазом. Її відкрив П'єр Мешен в 1781 році, і майже відразу вона була додана в каталог Мессьє.

Яскравість галактики - 9.8m, а відстань до неї - 40 мільйонів світлових років. Незважаючи на вражаючий вид на фотографії, ця галактика також вимагає хорошого телескопа для спостереження.

Галактика М 96

Галактика М 96

Ця галактика має дуже ефектний, якийсь ефемерний вигляд. Відкрив її також П'єр Мешен в 1781 році. Вона відноситься до одних з перших відкритих спіральних галактик. Яскравість її 9.2m, а кутові розміри 7,8 '× 5,2'.

Галактика NGC 2903

Галактика NGC 2903

Ця красива спіральна галактика має яскравість 8.8m. Примітна тим, що в її рукавах йде активне зореутворення. Відстань до неї - 30 мільйонів світлових років.

Виявити галактику можна в 150-мм телескоп, а в 250-мм можна розрізнити деталі в рукавах і в ядрі.

Сузір'я Лева заслуговує детального вивчення. Тому бажаємо вдалих спостережень і чистого неба!

Курс валют магазина
Наличный расчет
1 доллар = 7.95 грн


Безналичный расчет
1 доллар = 8.1 грн
1 WMZ = 8.1 грн

Рекомендуем посетить
Новости
Дизайн и создание сайтов

Создание сайтов

Хиты продаж
Наш опрос
Что более востребовано?

 Ноутбук
 Настольный ПК
 Видеокарта
 Процессор
 Материнская плата
 Память
 Винчестер
 Монитор

Всего ответов: 1984

Ответить
Акустика для дома

 

 

Оцените качество

по доступной цене

Акустические колонки