Ваша корзина

В корзине нет товаров
Вход с паролем Регистрация
Каталог
Партнерские сайты
Сервис
  • Поставщики
  • Доставка
  • Гарантия
  • О магазине
Статьи

Наши коллеги artmisto.net

Web и интернет

Интересные статьи

Статьи из мира интернета

artmisto.net
Наши коллеги artmisto.net. Казино "Buddy.Bet" радо сообщить всем азартным игрокам о запуске своего нового сайта, предоставляющего множество увлекательных игр и выгодных бонусов.

Последние статьи
Где заказывать ремонт ноутбука: пара советов для пользователей

Юридическое сопровождение сделок с недвижимостью юридических лиц

Бесшовные натяжные потолки – прекрасное решение для любого помещения

Мини атс panasonic
Видеокамеры для всех

 

 

Широкий выбор:

видеокамеры и аксессуары

Телевизоры LCD

Рекомендуем:  

   Каталог телевизоров LCD

по доступным ценам 

Рейтинг
Сейчас на сайте
На данный момент
в магазине находится:

1 посетитель(ей)

Материнська плата ASUS MAXIMUS IV EXTREME-Z

Сергій Пахомов

Компанія ASUS представила на ринку чергову новинку - материнську плату MAXIMUS IV EXTREME-Z ігрової серії REPUBLIC OF GAMERS на базі чіпсета Intel Z68 Express для процесорів Sandy Bridge.

Нова плата ASUS MAXIMUS IV EXTREME-Z має формфактор ATX (30,5x26,9 см) і орієнтована на просунутих геймерів і комп'ютерних ентузіастів, саме тому вона відноситься до ігрової серії REPUBLIC OF GAMERS.

Дана плата заснована на топовом чіпсеті Intel Z68 Express і підтримує процесори Intel Core другого покоління з роз'ємом LGA 1155, відомі під кодовою назвою Sandy Bridge.

На платі передбачені чотири DIMM-слота, що дозволяє встановлювати до двох модулів пам'яті DDR3 на кожен з двох каналів пам'яті. Всього плата підтримує установку до 32 Гбайт пам'яті (специфікація чіпсета). У штатному режимі роботи плата розрахована на пам'ять DDR3-1600 / 1333/1066, а в режимі розгону (за рахунок установки відповідних множників) також підтримує пам'ять DDR3-2133 / 1866.

Чотири слоти з формфактором PCI Express 2.0 x16, промарковані як PCIe 2.0 x16 / 8_1, PCIe 2.0 x16_2, PCIe 2.0 x8_3 і PCIe 2.0 x16_4, призначені для установки відеокарт. Природно, плата підтримує технології NVIDIA SLI і AMD CrossFireX.

У документації до плати вказується, що при установці тільки однієї відеокарти (вона повинна встановлюватися в слот PCIe 2.0 x16 / 8_1) відповідний слот буде функціонувати в режимі x16.

При використанні двох відеокарт вони повинні встановлюватися в слоти PCIe 2.0 x16 / 8_1 і PCIe 2.0 x8_3, причому обидва слота будуть функціонувати в режимі x8. Якщо ж застосовуються три відеокарти, вони повинні встановлюватися в слоти PCIe 2.0 x16 / 8_1, PCIe 2.0 x16_2 і PCIe 2.0 x16_4, причому перший слот буде працювати в режимі x8, а слоти PCIe 2.0 x16_2 і PCIe 2.0 x16_4 - в режимі x16. Взагалі, досить дивна комбінація, особливо з урахуванням того, що нічого не говориться про можливість встановлення чотирьох відеокарт. Наприклад, не дуже зрозуміло, чому дві відеокарти будуть функціонувати в режимі x8 + x8, а не в режимі x16 + x16 - адже три відеокарти будуть працювати в режимі x8 + x16 + x16.

Наприклад, не дуже зрозуміло, чому дві відеокарти будуть функціонувати в режимі x8 + x8, а не в режимі x16 + x16 - адже три відеокарти будуть працювати в режимі x8 + x16 + x16

Дійсно, дана плата не підтримує можливість установки чотирьох відеокарт, проте в комбінаціях з однією, двома і трьома відеокартами задіюються всі чотири слота.

На жаль, в документації до плати не наводиться детальна блок-схема, за допомогою якої можна було б зрозуміти, як саме організовані дані слоти. А тому спробуємо самостійно розібратися у всіх нюансах цієї плати.

Отже, мабуть, всі чотири слота з формфактором PCI Express 2.0 x16 реалізовані з використанням 16 ліній PCI Express 2.0, підтримуваних процесором Sandy Bridge.

Взагалі, при наявності всього 16 ліній PCI Express 2.0 робиться або один слот PCI Express 2.0 x16, або два слота з формфактором PCI Express 2.0 x16, які функціонують в режимі x8 при одночасному використанні або в режимі x16, якщо задіюється тільки один слот. В даному ж випадку на платі передбачено цілих чотири слота з формфактором PCI Express 2.0 x16, а в конфігурації з трьома відеокартами потрібно 40 ліній PCI Express 2.0 (x8 + x16 + x16). Яким же чином це реалізується?

Справа в тому, що на платі ASUS MAXIMUS IV EXTREME-Z є добре відомий комутатор NVIDIA NF200 SLI на 32 лінії PCI Express 2.0. В принципі, на платах зустрічаються різні варіанти підключення чіпа NVIDIA NF200 SLI. Наприклад, він може підключатися до процесора через всі 16 ліній PCI Express 2.0, забезпечуючи на виході два порти по 16 ліній PCI Express 2.0 (фактично 16 ліній перетворюються в 32 лінії). Інший варіант - це підключення по інтерфейсу PCI Express 2.0 x8. У цьому випадку на виході знову-таки виходять два порти по 16 ліній PCI Express 2.0, однак дві відеокарти, встановлені в ці слоти, будуть при цьому спільно користуватися пропускною спроможністю всього восьми ліній процесора.

Схоже, що на платі ASUS MAXIMUS IV EXTREME-Z реалізований другий спосіб підключення комутатора NVIDIA NF200. Тобто він підключається до восьми лініях PCI Express 2.0 процесора і через нього реалізуються два слоти PCI Express 2.0 x16. Причому це якраз слоти PCIe 2.0 x16_2 і PCIe 2.0 x16_4.

В результаті виходить наступна конфігурація. Всі 16 ліній PCI Express 2.0 процесора можуть бути задіяні в слоті PCIe 2.0 x16 / 8_1, якщо використовується тільки даний слот (встановлена ​​одна відеокарта). Крім того, ці 16 ліній можуть бути розбиті (через відповідний свитч) на два порти по вісім ліній - такий варіант використовується в разі встановлення двох відеокарт в слоти PCIe 2.0 x16 / 8_1 і PCIe 2.0 x8_3. У разі ж застосування трьох відеокарт замість слота PCIe 2.0 x8_3 до восьми лініях PCI Express 2.0 підключається комутатор NVIDIA NF200 SLI, через який реалізовані ще два слота (PCIe 2.0 x16_2 і PCIe 2.0 x16_4), що функціонують в режимах PCI Express 2.0 x16. Ось чому слот PCIe 2.0 x8_3 не може використовуватися одночасно зі слотами PCIe 2.0 x16_2 і PCIe 2.0 x16_4, але може використовуватися одночасно зі слотом PCIe 2.0 x16 / 8_1, а слоти PCIe 2.0 x16_2 і PCIe 2.0 x16_4 - одночасно зі слотом PCIe 2.0 x16 / 8_1 . Крім того, зрозуміло, що одночасно всі чотири слота PCIe 2.0 використовуватися не можуть, а тому в незайнятий слот можна поставити якусь плату розширення.

Крім слотів з формфактором PCI Express x16, які реалізовані через 16 ліній PCI Express 2.0 процесора Sandy Bridge і комутатор NVIDIA NF200 SLI, на платі ASUS MAXIMUS IV EXTREME-Z передбачені слоти PCI Express 2.0 x4 і PCI Express 2.0 x1. Вони реалізовані з використанням п'яти ліній PCI Express 2.0, підтримуваних чіпсетом Intel Z68 Express (всього чіпсет Intel Z68 Express підтримує вісім ліній PCI Express 2.0).

Нагадаємо, що процесори Sandy Bridge мають вбудоване графічне ядро ​​Intel HD Graphics 2000/3000, а чіпсет Intel Z68 Express (на відміну від чіпсета Intel P67 Express) дозволяє використовувати це графічне ядро. Саме тому в більшості материнських плат на чіпсетах Intel Z68 Express для підключення монітора на задньої панелі плати є відповідні роз'єми. Однак на платі ASUS MAXIMUS IV EXTREME-Z какиелибо роз'єми для підключення монітора відсутні. Втім, це зовсім не означає, що на даній платі можна використовувати вбудоване в процесор Sandy Bridge графічне ядро. Це лише означає, що дану плату можна застосовувати без дискретної відеокарти, що цілком логічно. А оскільки ця материнська плата відноситься до ігрової серії і її використання без потужної дискретної відеокарти просто абсурдно, здатися нелогічним швидше могло б наявність відеороз'ємів на платі ASUS MAXIMUS IV EXTREME-Z.

Як ми вже відзначали, відсутність відеороз'ємів на платі ASUS MAXIMUS IV EXTREME-Z не означає, що плата не підтримує можливість застосування вбудованого в процесор графічного ядра. Йдеться про те, що плата підтримує технологію LucidLogix Virtu і дозволяє використовувати інтегроване графічне ядро ​​Intel HD Graphics 2000/3000 в процесі кодування і декодування відео (технологія Quick Sync).

Для підключення накопичувачів (жорстких дисків, SSD-накопичувачів) і оптичних приводів на платі ASUS MAXIMUS IV EXTREME-Z є чотири порти SATA 6 Гбіт / с і шість портів SATA 3 Гбіт / с. Поперше, передбачені чотири порти SATA 3 Гбіт / с і два порти SATA 6 Гбіт / с, реалізовані через інтегрований в чіпсет Intel Z68 Express SATA-контролер. Вони підтримують можливість організації RAID-масивів рівнів 0, 1, 10 і 5, причому допускається об'єднання в один RAID-масив дисків SATA 3 Гбіт / с і SATA 6 Гбіт / с.

Крім того, на платі інтегрований двухпортовий контролер Marvell 9182, за допомогою якого реалізовані ще два порти SATA 6 Гбіт / с. Відзначимо, що контролер Marvell 9182 задіє одну лінію PCI Express 2.0 з числа підтримуваних чіпсетом Intel Z68 Express.

Також на платі передбачений двухпортовий контролер JMicron 362, за допомогою якого реалізовані два зовнішні порти eSATA 3 Гбіт / с, виведені на задню панель плати. Контролер JMicron 362 також задіє одну лінію PCI Express 2.0 з числа підтримуваних чіпсетом Intel Z68 Express.

Що стосується портів SATA, то зауважимо, що плата ASUS MAXIMUS IV EXTREME-Z, як і всі плати на базі чіпсета Intel Z68 Express, підтримує технологію Smart Response, сенс якої полягає в тому, що невеликий за обсягом SSD-накопичувач може застосовуватися в якості кеша для ємного HDD-диска, в результаті чого досягається підвищення продуктивності дискової підсистеми. Технологія Smart Response може використовуватися тільки для операційних систем Windows Vista або Windows 7 (16- і 32-бітові версії).

Для підключення різноманітних периферійних пристроїв на платі ASUS MAXIMUS IV EXTREME-Z є дев'ять портів USB 2.0, реалізованих за допомогою чіпсета Intel Z68 Express. Один порт USB 2.0 виведений на задню панель плати, а ще вісім можна вивести на тильну сторону ПК, підключивши відповідні плашки до чотирьох роз'ємів на платі. Правда, в комплектації до плати передбачена лише одна плашка на два порти USB 2.0. Крім того, порт USB 2.0, виведений на задню панель плати, може виконувати функції порту ROG Connect, про що більш детально ми розповімо далі.

Крім згаданих портів USB 2.0 на платі також реалізовані десять портів USB 3.0. Вісім з них базуються на Двопортовий USB 3.0-контролері NEC D720200AF1, доповненим двома чотирьохпортовий USB-концентраторорамі VLI VL810. З перших восьми шість портів USB 3.0 виведені на задню панель плати, а для підключення інших двох на платі передбачений відповідний роз'єм.

Ще два порти USB 3.0, також виведені на задню панель плати, реалізовані на базі другого USB 3.0-контролера NEC D720200AF1.

Відзначимо, що кожен з контролерів NEC D720200AF1 займає по одній лінії PCI Express 2.0 з числа підтримуваних чіпсетом Intel Z68 Express.

Аудіопідсистема цієї материнської плати побудована на базі десятиканальний (7.1 + 2) HD-кодека Realtek ALC889. Отже, на тильній стороні материнської плати є шість аудіо роз'ємів типу mini-jack і один оптичний роз'єм SPDIF (вихід).

Крім того, на платі передбачені два мережевих гігабітних інтерфейсу. Перший з них реалізований на базі контролера Intel 82583V, а другий - на базі контролера фізичного рівня (PHY-рівня) Intel 82579V Gigabit Ethernet PHY і контролера MAC-рівня, інтегрованого в чіпсет Intel Z68 Express. Відзначимо, що мережевий контролер Intel 82583V займає одну лінію PCI Express 2.0 з числа підтримуваних чіпсетом Intel Z68 Express.

Якщо порахувати кількість інтегрованих на платі контролерів, які використовують шину PCI Express 2.0 x1, а також врахувати наявність слота PCI Express 2.0 x4 і слоти PCI Express 2.0 x1, то вийде явна невідповідність. Дійсно, шину PCI Express 2.0 x1 використовують контролери Marvell 9182 і JMicron 362, два контролера NEC D720200AF1 і контролер Intel 82583V.

До цього потрібно додати слоти PCI Express 2.0 x4 і PCI Express 2.0 x1. В результаті отримаємо, що застосовуються десять ліній PCI Express 2.0, в той час як сам чіпсет Intel Z68 Express підтримує лише вісім ліній. Фокус полягає в використанні восьмипортовий чіпа PLX PEX8608, який решіт проблему нестачі ліній PCI Express 2.0.

Система охолодження плати ASUS MAXIMUS IV EXTREME-Z являє собою чотири радіатора. Два з них відводять тепло від MOSFET-транзисторів, третій, пов'язаний з ними тепловою трубкою, встановлений на чіпі NVIDIA NF200 SLI, а четвертий відводить тепло від чіпа PLX PEX8608 і чіпсета Intel Z68 Express.

Також на платі є вісім чотирьохконтактних роз'ємів для підключення корпусних вентиляторів і кулера процесора.

Важливо відзначити, що на платі ASUS MAXIMUS IV EXTREME-Z застосовується фірмова система управління живленням процесора і пам'яті, відома під назвою Extreme Engine Digi +. Вона включає 8-фазний регулятор напруги живлення процесора, окремий 4-фазний регулятор напруги харчування інтегрованого в процесор графічного ядра та 3-фазний регулятор напруги живлення пам'яті. Причому в комплекті до плати поставляється Windows-утиліта ASUS DIGI + VRM, яка дозволяє налаштовувати роботу системи управління живленням.

Природно, на платі ASUS MAXIMUS IV EXTREME-Z реалізовані різні «фішки», орієнтовані на геймерів і комп'ютерних ентузіастів.

Перш за все, на платі є кнопки апаратного включення (Start) і перезавантаження (Reset), що дуже зручно при налаштуванні системи «на столі».

Також плата має спеціальний порт ROG Connect (роз'єм USB 2.0 на задній стороні плати), який може використовуватися для моніторингу та часткової настройки системи через ноутбук, підключений до даного порту.

Для цього на ноутбуці (або стаціонарному комп'ютері) встановлюється утиліта RC TweakIt і плата з'єднується з ноутбуком або комп'ютером за допомогою кабелю USB (він входить в комплект). З боку плати цей кабель встромляється в спеціальний USB-порт ROG Connect. Після цього потрібно натиснути на кнопку ROG Connect Button і запустити встановлену на ноутбуці або комп'ютері утиліту RC TweakIt, яка дозволяє здійснювати моніторинг параметрів плати, а також часткову настройку плати.

Ще одна новомодна «фішка», реалізована на платі ASUS MAXIMUS IV EXTREME-Z, - це можливість розгону системи через iPhone або iPad (технологія ROG iDirect). Ми не знаємо, кому і навіщо потрібна така можливість, але не тільки ASUS застосовує подібну технологію на материнських платах.

Наступна функція, реалізована на платі ASUS MAXIMUS IV EXTREME-Z, - це технологія Mem TweakIt. Сенс її полягає в наступному. Коли на звичайній платі в BIOS змінювати налаштування DRAM-пам'яті, то потрібне перезавантаження ПК. Windows-утиліта Mem TweakIt дозволяє робити настроювання пам'яті (міняти частоту, таймінги і напруга живлення) без необхідності перезавантаження системи.

Також на платі ASUS MAXIMUS IV EXTREME-Z є контрольні точки для вимірювання напруги живлення процесора, пам'яті і чіпсета. Ну і, природно, є цифрове табло POST-кодів.

Ще одна досить цікава кнопка на цій платі називається BIOS_SWITCH. Справа в тому, що на даній платі є дві мікросхеми BIOS, а кнопка BIOS_SWITCH дозволяє перемикатися між ними.

У комплекті з платою поставляється велика кількість різноманітних фірмових утиліт, які дозволяють налаштовувати і контролюватися роботу плати, а також розганяти систему і т.д. Це такі утиліти, як TurboV EVO, EPU, FAN Expert, Probe II і ROG CPU-Z. Одним словом, дана плата укомплектована різними утилітами навіть з надлишком, і, швидше за все, всіма утилітами користуватися ніхто не буде, зате можна з упевненістю сказати, що кожен користувач зможе знайти утиліту на свій смак.

КомпьютерПресс 09'2011


Яким же чином це реалізується?
Курс валют магазина
Наличный расчет
1 доллар = 7.95 грн


Безналичный расчет
1 доллар = 8.1 грн
1 WMZ = 8.1 грн

Рекомендуем посетить
Новости
Дизайн и создание сайтов

Создание сайтов

Хиты продаж
Наш опрос
Что более востребовано?

 Ноутбук
 Настольный ПК
 Видеокарта
 Процессор
 Материнская плата
 Память
 Винчестер
 Монитор

Всего ответов: 1984

Ответить
Акустика для дома

 

 

Оцените качество

по доступной цене

Акустические колонки