Ваша корзина

В корзине нет товаров
Вход с паролем Регистрация
Каталог
Партнерские сайты
Сервис
  • Поставщики
  • Доставка
  • Гарантия
  • О магазине
Статьи

Наши коллеги artmisto.net

Web и интернет

Интересные статьи

Статьи из мира интернета

artmisto.net
Наши коллеги artmisto.net. Казино "Buddy.Bet" радо сообщить всем азартным игрокам о запуске своего нового сайта, предоставляющего множество увлекательных игр и выгодных бонусов.

Последние статьи
Где заказывать ремонт ноутбука: пара советов для пользователей

Юридическое сопровождение сделок с недвижимостью юридических лиц

Бесшовные натяжные потолки – прекрасное решение для любого помещения

Мини атс panasonic
Видеокамеры для всех

 

 

Широкий выбор:

видеокамеры и аксессуары

Телевизоры LCD

Рекомендуем:  

   Каталог телевизоров LCD

по доступным ценам 

Рейтинг
Сейчас на сайте
На данный момент
в магазине находится:

1 посетитель(ей)

Термінологія - чіпсет - AlterBit.ru

  1. Історія
  2. Чіпсети в сучасних ПК
  3. Чіпсети для сучасних x86-процесорів
  4. чіпсети ARM
  5. Чіпсети по виробникам
  6. Intel
  7. NVIDIA
  8. AMD

Чіпсет - певний набір мікросхем, скомпонований з метою спільної роботи, націлений на виконання різних функцій і процесів Чіпсет - певний набір мікросхем, скомпонований з метою спільної роботи, націлений на виконання різних функцій і процесів. У випадку з ПК, встановлений на материнській платі чіпсет відіграє роль сполучної ланки, що забезпечує коректне функціонування різних підсистем: пам'яті, центрального процесора (ЦП), систем введення-виведення та іншого. Також, чіпсети широко використовуються і в інших пристроях. Зокрема, в мобільних телефонах.

Історія

Перші чіпсети вийшли в середині 80-х років. Першими прикладами впровадження чіпсетів в ПК послужили комп'ютери серії Amiga, оснащені чіпсетом OCS. Незабаром після цього, корпорація Chips & Technologies впровадила чіпсет CS8220 (основний чіп 82C206) в IBM PC / AT-сумісні системи. Приблизно в той же час вийшли комп'ютери серії Atari ST, в яких також використовувався чіпсет. З тих пір, чіпсети набули широкого поширення і стали дуже актуальні, за порівняно короткий час.

Чіпсети в сучасних ПК

У сучасних комп'ютерах, в чіпсет материнських плат включено дві ключові мікросхеми, часом об'єднуються в один чіп. Цей чіп носить назву системний контролер-концентратор SCH (System Controller Hub). Першою мікросхемою є контролер-концентратор пам'яті (Memory Controller Hub, MCH), також званий північний міст (northbridge). Він відповідає за взаємодію центрального процесора з пам'яттю. Деякі сучасні центральні процесори (наприклад, Opteron, Itanium, Nehalem, UltraSPARC T1) мають інтегрований контролер пам'яті. У деяких чіпсетах може бути інтегрований графічний процесор.

Другий мікросхемою є контролер-концентратор введення-виведення (I / O Controller Hub, ICH), також званий південним мостом (southbridge). У його функції входить забезпечення взаємодії між центральним процесором і іншими пристроями ( HDD , картами PCI , Пристроями, що працюють на інтерфейсах PCI-E, IDE , SATA , USB та ін.).

У деяких чіпсетах інтегрована мікросхема Super I / O, що підключається до південного мосту за допомогою шини Low Pin Count. У відомство цієї мікросхеми входять низькошвидкісні порти (RS232, LPT, PS / 2 ).

Також є ряд чіпсетів, побудованих на нестандартної схемою. Наприклад, центральні процесори з сокетом LGA 1156 влаштовані так, що функції північного моста повністю інтегровані в сам процесор. Так, чіпсет для LGA 1156 складається з південного моста, що має з'єднання з процесором за допомогою шини DMI.

Чіпсети для сучасних x86-процесорів

Масштабне виробництво чіпсетів, що підтримують нові серії процесорів, вигідні, перш за все, компаніям-виробникам цих процесорів. Ось чому лідируючі виробники (Intel і AMD) виробляють так звані пробні набори чіпсетів, призначені для виробників материнських плат. Пройшовши обкатку, ці чіпсети виходять в нових серіях материнських плат. Ліцензії ни випуск даних чіпсетів видаються різним виробникам, а часом і субпідрядникам виробників материнських плат, по ходу впровадження нових чіпсетів на ринок.

Ключові виробники чіпсетів для архітектури x86:

  • Intel;
  • NVidia;
  • ATI / AMD;
  • Via;
  • SiS.

чіпсети ARM

Системи, що працюють на процесорах ARM, також мають свої персональні чіпсети, створені спеціально під алгоритм їх роботи. Перші зразки таких чіпсетів мали велику схожість з чипсетам IBM PC. Сучасні чіпсети, через їх заточеного під мобільні девайси, сильно відрізняються від інших як за структурою, так і технічно.

Чіпсети по виробникам

Короткий опис лінійок і моделей.

Intel

Чіпсети Intel підтримують тільки фірмові процесори:

  • P965 - мають підтримку всіх процесорів сімейств Celeron і Pentium (також двоядерних) з частотою системної шини 533/800/1066 МГц. Крім того, підтримуються і процесори Core 2 Duo / Extreme. Чіпсети оснащені вбудованим двоканальним контролером пам'яті DDR2 -533/667/800, який підтримує до 4 модулів DIMM (Загальним обсягом до 8 ГБ, без ECC ). підтримує шину PCI Express x16, до десяти USB -Порт, а також звукову специфікацію High Definition Audio (7.1).
  • 975X - мають підтримку всіх основних процесорів Intel (в тому числі Core2 Extreme і Intel Core2 Duo), пам'яті DDR2 533/667 (сумарний обсяг до 8 Гб). Також є підтримка шини PCI Express x16 (один слот - 16 ліній, або 2 слота - по 8 ліній), 4-х пристроїв PCI Express x1, 6-ти PCI, 8-ми USB -Порт і інтерфейсу High Definition Audio . Також доступна технологія ATI CrossFire.
  • G965. Різниця між G965 і P965 полягає в тому, що в першому присутній інтегрована графіка GMA X3000. Графічний контролер має підтримку технології Clear Video, що дозволяє реалізувати апаратне прискорення відтворення відео (включаючи HDMI ). Також є можливість використання цифрових відеоінтерфейсів (включаючи HDMI ). Можлива робота з інтерфейсом Aero в ОС Windows Vista.

Чіпсети Intel 3-Series розроблені по 65-нанометровим технологіям, мають підтримку нових процесорів Intel Core 2 Duo і Intel Core 2 Quad, а також шини FSB 1333 МГц. Серія процесорів Core2 Extreme підтримується чіпсетами X38 і P35.

  • G31. Чіпсет бюджетного класу. Є оновленою версією чіпсета 945G. Має в специфікації підтримку процесорів Core 2 Duo і пам'яті DDR2 -800. Включає в себе інтегроване ядро ​​Intel GMA 3100.
  • G33. Даний чіпсет схожий по функціональності з моделлю P35. Оснащений вбудованим графічним ядром GMA 3100, що володіє апаратним прискоренням програвання відеороликів (навіть HD-формату). Крім того, ядро ​​має підтримку цифрових відео-інтерфейсів (в тому числі, HDMI ). Специфікацією наголошено на підтримці HD DVD і Blu-ray, а також сумісність з інтерфейсом Aero в ОС Windows Vista.
  • G35. Даний чіпсет оснащений більш просунутим графічним ядром GMA X3500, що володіє підтримкою DirectX 10. Має багато спільного з чіпсетом G965. Має також підтримку нових процесорів Core 2 Duo, що володіють частотою роботи FSB 1333 МГц.
  • P31. Даний чіпсет є аналогом чіпсета G31. Однак, на відміну від свого побратима, не володіє інтегрованою графікою. Має підтримку пам'яті DDR2 -800 (сумарний обсяг - до 4 Гб), зовнішню графіку з інтерфейсом PCI Express x16. Використовується, в основному, в бюджетних системах.
  • P35. Даний чіпсет входить в п'ятірку найпопулярніших чіпсетів Intel. Своїм виходом змінив досить поширений P965. Має підтримку пам'яті стандартів DDR2 і DDR3 , А також режиму CrossFire (одночасна робота двох відеокарт) в режимі PCI-E x16 + PCI-E x4. Допустима робота з новим поколінням процесорів лінійки Celeron і Pentium. Доступні процесори Core 2 Duo / Quad. Не підтримує серію процесорів Core 2 Extreme, особливо чотириядерних. Оснащений 2-канальним контролером пам'яті DDR2 -533/667/800 або DDR3 -800/1067. Має підтримку до 4 модулів DIMM (Загальний обсяг до 8 ГБ, без ECC ), Підтримує роботу інтерфейсу PCI Express x16 в графіку.
  • P45. Даний чіпсет виступає в ролі логічного продовження серії P35. Основними відмінностями від попередника є: підтримка шини FSB1600 і допустимість установки двох слотів PCI Express 2.0 x8.
  • Q33 і Q35. Ці чіпсети мають орієнтацію, перш за все, на бізнес-середовище. Вони добре виконують різноманітні бізнес-рішення. Мають вбудованим графічним ядром GMA 3100, з підтримкою Direct X9.
  • X38. Даний чіпсет вийшов на ринок восени 2007 року. За технічними характеристиками схожий з чіпсетом P35. Має підтримку шини PCI Express 2.0 для відеокарт, а також функцію CrossFire в режимі PCI-E x16 + PCI-E x16. Підтримує до 12 USB -Порт в південному мосту, також можлива активація технології Intel Turbo Memory. Даний чіпсет, в основному, застосовується в материнських платах high-end-класу.
  • X48. Даний чіпсет багато в чому схожий з "молодшим братом" X38, відрізняється від нього лише підтримкою частоти системної шини (FSB) 1600 МГц, а також пам'яті стандарту DDR3 -800/1066/1333/1600.
  • 945P. Чіпсет підтримує процесори Intel Pentium 4, Pentium 4 Extreme Edition, Pentium D і Pentium Extreme Edition, Core 2 Duo з частотою системної шини 800/1066 МГц. Доступність графічного інтерфейсу PCIEx16 . Оснащений вбудованим контролером пам'яті DDR2 -400/533/667. Має підтримку звукового інтерфейсу High Definition Audio .
  • 945G. Даний чіпсет має відмінності від свого "молодшого брата" 945P, які полягають виключно в наявності інтегрованого графічного ядра GMA 950.

Нові процесори Intel, побудовані на Socket 1156, виконані в дещо інший архітектурі. Дана серія відрізняється тим, що всі життєво-важливі функції північного моста перекочували безпосередньо в процесори. Так, чіпсети, які мають підтримку таких процесорів, є, по суті, виключно південними мостами, і відповідають тільки за периферійні пристрої.

  • P55. Даний чіпсет підтримує сімейство процесорів Core i3, i5, i7 (8xx). Компанія Intel чітко розділила лінії для повношвидкісних контролерів PCIe 2.0 всіх процесорів на сокеті LGA 1156, в поєднанні з чіпсетом P55. Це зроблено для того, щоб будь-який процесор мав підтримку відеокарт на вибір користувача: однієї карти - в режимі x16; або ж двох карт - в режимі x8.
  • Q57, H57 і H55. Дані чіпсети відрізняються від P55 відсутністю підтримки поділу ліній для вбудованого PCIe -контролера.
  • X58. Цей чіпсет є єдиним "настільним" чіпсетом для процесорів Intel, побудованим на сокеті LGA 1366 (Core i7 9xx). Є найшвидшим і найдорожчим чіпсетом. Призначений для роботи з найшвидшими і сучасними процесорами.
  • P67. Даний чіпсет має підтримку процесорів Core i3, i5, i7 з ядрами Sandy Bridge. Виключає використання вбудованої графічної системи, але при цьому дозволяє істотно розганяти графічну пам'ять, а також будувати конфігурації, що складаються з декількох відеокарт.
  • H67. Даний чіпсет має підтримку процесорів Core i3, i5, i7 з ядрами Sandy Bridge. Дозволяє використовувати вбудоване в процесор відеоядро, але при цьому обмежує можливості для розгону графіки, а також виключає установку декількох відеокарт.
  • Z68. Даний чіпсет має підтримку процесорів Core i3, i5, i7 з ядрами Sandy Bridge. Допускає використання вбудованого графічного ядра, а також дозволяє динамічне перемикання з ядра на дискретну відеокарту. Материнські плати, оснащені чіпсетом Z68, демонструють досить високий потенціал для розгону.

NVIDIA

  • nForce 650i SLI . Даний чіпсет відноситься до середнього класу в лінійці чіпсетів nForce 600. Має підтримку наступних процесорів: Intel Celeron D, Pentium 4, Pentium D, Core 2 Duo і Core 2 Quad (в тому числі, версії Extreme). Також підтримує пам'ять DDR2 800 МГц і системну шину частотою в 1333 МГц. Доступний для використання технології NVIDIA SLI 2x8 (дозволяє реалізувати спільну роботу двох відеокарт). Підтримка звукового стандарту High Definition Audio .
  • nForce 680i SLI. Даний чіпсет є найдосконалішим і дорогим продуктом в лінійці 600-й серії. Нарівні з nForce 650i SLI, цей чіпсет призначений для роботи з процесорами Intel сімейств Celeron D і Pentium (включаючи двоядерні). Підтримується двухканальная пам'ять DDR2 -800 з EPP (Enhanced Performance Profile), що дозволяє виставляти оптимальні режими її роботи. Відкрите працюють з двома інтерфейсами PCIEx16 , Підтримується також і робота в режимі SLI (x16 + x16). Допустима активація додатково ще і PCIE x8 інтерфейсу. Так, чіпсет дозволяє встановити третю відеокарту, і, відповідно, збільшити швидкість обробки графіки (режим 3-Way SLI). Чіпсет також підтримує двухпортовий гігабітний адаптер.

Чіпсети NVIDIA 7-ї серії, розроблені для роботи на платформі Intel, здатні підтримувати пам'ять DDR2 -1200 і вище, а також допускають установку на плату нових процесорів пристроїв шини PCI Express 2.0 .

  • nForce 780i SLI. Даний чіпсет розроблений для роботи з процесорами Intel Penryn (Yorkfield і Wolfdale), Core 2 Extreme, Core 2 Quad, Core 2 Duo, Pentium. підтримує пам'ять DDR2 800/667/533. Має підтримку режиму 3-way SLI (три відеокарти одночасно, в режимі "х16 + х16 + х16"), PCI Express 2.0 , звуку HDA . Доступно до 10 USB 2.0-портів, можливість підключити два мережевих гігабітних інтерфейсу, шість Serial ATA (3 Гбіт / с.), Підтримує до двох девайсів, які працюють в інтерфейсі PATA.
  • nForce 750i SLI. Даний чіпсет, на відміну від nForce 780i SLI, підтримує тільки 2 відеоадаптера в режимі SLI (схема "х16 + х8"). Також, як і "побратим" по лінійці, має підтримку стандарту PCI Express 2.0 . кількість портів SATA скорочено з 6-ї до 4-х, підтримує до 8-ми портів USB 2.0. Зате є для роботи до 4-х PATA-приводів.
  • nForce 790i Ultra SLI. Даний чіпсет дає можливість активувати до трьох відеокарт в режимі x16 (або ж, до семи карт в режимі x8). Має підтримку шини частотою до FSB-1600, а також пам'яті DDR3 частотою до 2000 МГц. Оснащений двома вбудованими гігабітними мережевими контролерами.
  • nForce 790i SLI. Даний чіпсет має підтримку лише DDR3 з частотою до 1333 МГц.
  • GeForce 6100. Даний чіпсет дозволяє здійснювати роботу з процесорами AMD Athlon 64 X2 / Athlon 64 FX / Athlon 64 / Sempron. Оснащений інтегрованим графічним ядром, яке працює на частоті 425 МГц. підтримує HDA .
  • GeForce 6150. Даний чіпсет є однією з старших моделей лінійки GeForce 6100/6150. Графічне ядро ​​працює на частоті 475 МГц. Має підтримку порту PCI Express x16 і двох слотів PCI Express x1. підтримка HDA , DVI , Апаратного прискорення декодування HD Video. Більш молодша 6100 позбавлена ​​всіх цих переваг.
  • GeForce 7050 PV. Даний чіпсет дозволяє материнській платі працювати на процесорах AMD (в тому числі і Athlon 64), має підтримку пам'яті DDR2 . Чіпсет оснащений вбудованим графічним ядром, яке працює на частоті 425 МГц і підтримує HDMI і HDCP . Також є підтримка інтерфейсу PCI Express x16 (один) для відеокарти, а також 4-х PCI Express x1. доступна тільки HDA , AC'97 - не передбачена.
  • GeForce 8300. Даний чіпсет передбачений для роботи з процесорами AMD Athlon і Phenom. Є однокомпонентним. Має підтримку вбудованої графіки. Доступна для використання одна відеокарта PCIe . Найчастіше, при такому чіпсеті, встановлюється недорога відеокарта GeForce, яка згодом прив'язується до вбудованому графічному ядру, з метою підвищення продуктивності.
  • GeForce 8200. Даний чіпсет є полегшеною модифікацією GeForce 8300, що володіє більш низькою продуктивністю.
  • GeForce 8100. Даний чіпсет є полегшеною модифікацією чіпсета GeForce 8300. У ньому урізана функціональність: відсутня можливість паралельної роботи додаткової відеокарти.
  • nForce 750a SLI. Чіпсет побудований на базі GeForce 8300, в ньому реалізована функція SLI, що підтримує дві дискретні відеокарти (режим x8).
  • nForce 780a SLI. Чіпсет, багато в чому повторює функціональність 750a. До того ж до неї, в SLI впроваджена підтримка двох відеокарт, що працюють в повноцінному режимі x16.
  • nForce 980a SLI. Чіпсет, оснащений другим інтегрованим мережевим контроллером. Також, в ньому реалізована підтримка DDR3 для вбудованого графічного ядра.

AMD

  • 690G. Даний чіпсет має підтримку процесорів Athlon 64 / Athlon 64 FX / Athlon 64 X2 / Sempron. Доступна для використання пам'ять DDR2 . У інтегрованої в чіпсет графічній системі доступні цифрові інтерфейси DVI , HDMI з технологією захисту від несанкціонованого копіювання HDCP, і DirectX 9.0. Чіпсет оснащений контролером SATA -II, розрахованим на 4 порти. Впроваджено звукова підсистема HD Audio . Підтримується до 10-ти USB 2.0-портів.
  • 790FX. Даний чіпсет став втіленням не тільки реалізації процесорів Athlon 64, в ньому також реалізована підтримка процесорів Phenom. доступна як DDR2 , так і DDR3 . Доступний стандарт шини PCI Express 2.0 , Що дозволяє встановити до 4-х графічних адаптерів, причому в режимі CrossFireX .
  • 790X. Даний чіпсет, як і його "побратим" по лінійці (790FX), надає материнській платі можливість встановити процесори лінійки Phenom. Нерідко застосовується для побудови CrossFire-системи.
  • 790GX. Даний чіпсет, на відміну від 790X, має систему інтегрованої графіки.
  • 780G і 780V. Дані чіпсети є боллее бюджетну версію чіпсета 790GX, що володіє одночасною підтримкою однієї AMD-відеокарти разом з вбудованою графікою. Такий тандем дозволяє працювати з декількома дисплеями одночасно.
  • 785G. Даний чіпсет є оновлену версію чіпсета 780G, що володіє підтримкою DirectX 10.1 і HDMI 1.3.
  • 770. Даний чіпсет, на відміну від 780G, не має вбудованої графіки. Також, в ньому відсутня підтримка однієї відеокарти в режимі x16. Можливість підключення другої відеокарти існує тільки за рахунок зменшення загальної пропускної здатності.
  • 760G. Даний чіпсет є полегшеною версією 780G, що володіє менш продуктивною графічною системою. Чіпсет також має підтримку вбудованих і дискретних відеокарт, однак їх одночасна робота неможлива.
  • 890GX. Даний чіпсет є логічним продовженням 790GX. У ньому реалізована підтримка SATAIII-інтерфейсу, що володіє пропускною здатністю до 6 Гбіт / с. Відрізняється потужним інтегрованим графічним ядром.
  • 890FX. Даний чіпсет є полегшеною версією 890GX. Не має вбудованої графіки.
  • 880G. Даний чіпсет є спрощеною версією 890GX. Відсутня можливість установки декількох відеокарт (функція ATI CrossFire). Вбудоване графічне ядро ​​ідентичне начинці чіпсета 890GX.

Курс валют магазина
Наличный расчет
1 доллар = 7.95 грн


Безналичный расчет
1 доллар = 8.1 грн
1 WMZ = 8.1 грн

Рекомендуем посетить
Новости
Дизайн и создание сайтов

Создание сайтов

Хиты продаж
Наш опрос
Что более востребовано?

 Ноутбук
 Настольный ПК
 Видеокарта
 Процессор
 Материнская плата
 Память
 Винчестер
 Монитор

Всего ответов: 1984

Ответить
Акустика для дома

 

 

Оцените качество

по доступной цене

Акустические колонки